תפריט נגישות

תקציר פרק מהספר "פסיכותרפיה קצרת מועד: גישה פסיכודינמית"

צוות בטיפולנט

סיכום פרק מספרו של אלכס קורן אודות מושג האידיום, המשולש הטיפולי, יחסי העברה ומודל אינטגרטיבי של פסיכותרפיה קצרת מועד.

תיאורטיקנים וחוקרים רבים התייחסו, באמצעות מונחים שונים, לאופן הייחודי בו המטופל נוכח במערכת היחסים הטיפולית - לשפה שלו, התנהגותו, יציבתו, אמונותיו, הסכמות שלו ועוד. כך למשל, פרויד התייחס לכך ב"האני והסתם" כתפיסות פנימיות (Internal perceptions).

הנוכחות הייחודית של המטופל לעיתים קרובות מוצאת ביטוי במילים, התנהגויות ורגשות החוזרות על עצמן, המרמזות לנו על "מוטיבים החוזרים" (recurring motifs) של המטופל, שהינם חשובים ומרכזיים לטיפול. המוטיבים הללו מתגלים בדרך כלל ברגשות וחוויות (כעס, עצב, תחושת בגידה, תקווה וכדומה) הקשורים לציפיות של המטופל מהאחרים ומהאופן בו הוא תופס את עצמו. למעשה, המוטיבים הללו יוצרים ייצוגים מנטליים של העצמי והאחר בעולם, כמו גם ציפיות בכל הנוגע לחוויה של המטופל בעולם בכל הנוגע לקשריו עם אחרים. כלומר - חוויות העבר של המטופל יוצרות "תבניות התייחסותיות" (relational template) שמעצבות את החוויה של המטופל בכל הנוגע לעצמי שלו ולאחרים. המוטיבים יכולים להיווצר מחוויות אמיתיות, אך גם כתוצאה מפנטזיות, תקוות, פחדים ואף אי-הבנות.

מוטיבים החוזרים על עצמם באופן קליני ניתן למצוא במילים החוזרות על עצמן שוב ושוב, תמות אישיות ותמות העברה, תחושות כלפי טיפול בכלל וכן התפיסה של המטופל את התקשורת המילולית והלא-מילולית של המטפל. הרגעים וההקשר בהם המוטיבים מופיעים בטיפול, כמו גם התחושות של המטופל וההתנהגות שלו כאשר הם מופיעים, הנם קריטיים, שכן באמצעותם ניתן להגיע למוטיב המשמעותי לקשר הטיפולי, שסביר שיהיה הגורם המארגן של המשך הטיפול או הטיפול הבא.

התבניות הללו הן מרכזיות עבור טיפולים קצרי מועד שכן הן המפתח לדרך ההוויה של המטופל בעולם ולדרכי ההתמודדות שלו עם קונפליקטים.

האידיום הוא מושג שניתן להשתמש בו כמאחד את הרעיונות שהובאו לעיל.

להמשך קריאה בתקציר הפרק לחצו כאן