תפריט נגישות

פסיכולוגים דואגים לרווחה הנפשית של בעלי חיים בשבי

קירסטן וייר, מיניאפוליס

בשנים האחרונות, יותר ויותר פסיכולוגים מבצעים מחקרים במטרה לשפר את איכות החיים של בעלי חיים בשבי, בייחוד במעבדות ובגני חיות. מחקרים אלו פותחים חלון לעולמם הפסיכולוגי של בעלי החיים, ומאפשרים לנו להעמיק את ההבנה שלנו לגבי התנאים להם הם זקוקים, מבחינה התנהגותית, קוגניטיבית, חברתית ורגשית.

לומדים לתקשר עם בעלי החיים

ד"ר לאנס מילר, חוקר בגן החיות של סן דיאגו (Lance Miller, PhD, San Diego Zoo), מסביר כי עד השנים האחרונות, בריאותם הנפשית של בעל חיים בשבי הוגדרה על פי דרך השלילה. למשל, בעל חיים הוגדר כמרוצה כאשר נמנע מפעילות אגרסיבית או אובססיבית. אולם, העדר של התנהגות שלילית לא מהווה קריטריון מספק. מילר ועמיתיו עורכים כיום סדרה של מחקרים, אשר מתבססים על אבחונים הנפוצים בעבודה עם ילדים המאובחנים עם אוטיזם. מבחנים אלו מסייעים לתקשר עם בעלי החיים ולהבין את ההעדפות שלהם. באחד המחקרים שהתקיימו עם אריות, מילר וחוקריו הציגו לחתולים הגדולים בכל שלב זוג גירויים, ובדקו מהו הגירוי שיבחרו. מחקרים אלו אפשרו לחוקרים להבין כי לביאות מעדיפות משחקים אשר מדמים משחקי ציד, למשל כדורים גדולים שניתן לנשוך ולרדוף אחריהם, לעומת זכרים אשר מעדיפים ענפים שונים, עליהם יוכלו לסמן טריטוריה. "ככל שמתפתחים המחקרים בתחום, כך אנו מגבשים ארגז כלים יותר ויותר מתוחכם, אשר מסייע לנו להבין מה החיות רוצות ממנו", אומר מילר.

גם בשבי - חשיבות לחיי חברה

ד"ר רג'ינה גייזס, חוקרת בגן החיות של אטלנטה (Regina Gazes, PhD, Atlanta Zoo), מדגישה כי בעלי חיים במעבדות פסיכולוגיות זקוקים לסביבה מאתגרת ומעשירה. אחד התנאים החשובים בהקשר לכך הנו סביבת מחייה הולמת מבחינה חברתית. במשך שנים רבות קופים הוחזקו במעבדות בתאים נפרדים, במטרה למזער את האינטראקציות האגרסיביות שלהם, ובכדי לשמור על סביבת ניסוי מבוקרת. כיום הנורמה השתנתה וקופים משוכנים בזוגות או בקבוצות. מחקריה של גייזס מראים כי כאשר הקופים מתגוררים בזוגות או בקבוצות, פעילותם נעשית דומה מאוד לזו של קופים בסביבתם הטבעית (Animal Cognition, 2012). לתנאי המחייה השפעה מכרעת על ההתנהגות ועל המצב הגופני של בעל החיים. חוקרים מצאו כי תנאים כגון תזונה, חברה, והטיפול האימהי, משפיעים גם ברמה הגנטית, באמצעות חומרים כימיים שמופרשים ומשמשים בתור מתגים ש"מפעילים" ו"מכבים" גנים שונים. שינויים גנטיים אלו אף עוברים בתורשה.

מתחקים אחר המקור של שינויים התנהגותיים

ד"ר דון מור, חוקר בגן החיות הלאומי ע"ש סמית'סוניאן שבוושינגטון (Don Moore, Smithsonian's National Zoo, Washington), מרכז יחד עם עמיתים נוספים מחקרים שנועדו לפענח את ההתנהגויות של דיירי גן החיות. באחד המקרים הבחינו החוקרים כי הפנדות האדומות של גן החיות משוטטות באי שקט בתוך אזור המחייה שלהם. לאחר שנעשו מספר שינויים בסביבתם של הדובים, התגלתה הסיבה - הדובים היו מוטרדים מההשתקפות שלהם בזכוכית המגן שהקיפה את אזור המחייה. ציפוי הזכוכית בשכבת פלסטיק גרם להפסקת השוטטות. "כשאנו מצליחים לבודד ולשנות את הגורם האחראי, אנו מכבים ומדליקים התנהגויות, לעיתים באופן מידי", מסביר מור.

מציאת המאזן בין וודאות לסקרנות

ד"ר ג'ייסון ווטרס, ראש היחידה למחקרים התנהגותיים באגודה הזואולוגית של שיקגו (Jason Waters, PhD, Chicago Zoological Society), מסביר כי העשרת סביבת המחייה של בעלי החיים מצריכה התחשבות לא רק בסוג הפעילות המתאים, אלא גם במינון ובתזמון שלה. באחד המקרים, ווטרס ועמיתיו גילו כי זמני האכלה קבועים, מדכאים את ההתנהגות החקרנית של שועלי גן החיות. לכן, שעות ההאכלה שונו כך שיהיו בלתי צפויות. אולם, גם שינוי זה דיכא את פעילותם (Zoo Biology, 2011). לבסוף הבינו החוקרים כי מדובר בניסוחו של מאזן, אשר מצד אחד יעורר בשועלים סקרנות וחקרנות, ומצד שני לא יצור בהם בלבול גדול מדי. לפי ווטרס "המטרה היא לייצר סביבת מחיה אשר מספקת תחושה מסוימת של ודאות, מבלי לפגוע בצורך של בעלי החיים להפעיל את הראש".

משתמשים בטכנולוגיה ובעזרי חשיבה

במקרים אחרים, מספקים לבעלי החיים תרגילים קוגניטיביים אשר מסייעים לפתח את החשיבה והיצירתיות שלהם. ישנם גני חיות אשר בונים באזורי המחייה של הקופים תלי נמלים מלאכותיים, בתוכם נמצא אוכל, למשל רסק תפוחים או רוטב ריחני. הקופים מנסים להגיע לפרס הטעים, ועם הזמן מאלתרים כלים, למשל משייפים ענף למבנה של חכה, אותה ניתן לטבול כדי לשלוף את המזון.
כיום חוקרים אף נותנים לקופים טאבלטים, עמם הם משחקים במגוון משחקים לפיתוח החשיבה. הטכנולוגיה מסייעת לחוקרי החיות במגוון דרכים. מערכות GPS ומצלמות חבויות, מסייעות לעקוב אחר דפוסי ההתנהלות של בעלי החיים 24 שעות ביממה, בעוד רובוטי האכלה למיניהם, מתוכנתים כך שיאכילו את החיות בזמנים משתנים.

באם מדובר במשחקי כדור או בצעצועי הייטק, פסיכולוגים נמצאים כיום בפתחו של עולם יצירתי ועשיר ביותר, אשר יאפשר לנו להעמיק את ההבנה שלנו לגבי נפשם של בעלי החיים, ויקדם את יכולתנו לנהוג בהם באחריות וברגישות.

Captive audience. Kirsten Weir, Monitor on Psychology, American Psychological Association, May 2013, vol.44, No. 5, pp. 44-49.

www.apamonitor-digital.org/apamonitor/201305#pg46