תפריט נגישות

שלומי קשור בחוט אל שלומך: צילומים מכנס האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 50/19

פרופ' חיים עומר | פרופ' מריו מיקולינסר | אמיתי מגד | פרופ' אסתר כהן | ד"ר נגה נברו

בספטמבר האחרון התקיים בחיפה הכנס הדו-השנתי של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי. הכנס היה בסימן 'שלומי קשור בחוט אל שלומך' והתייחס לשורת הפתיחה משירה של זלדה. בשיר זה מתארת זלדה מערכת יחסים בה בני הזוג קשורים זה לזו וכל התרחשות אצל אחד מהם "מושכת" בחוט המחבר ביניהם ומניעה את השני. החוט עשוי להידמות לחבל טבור אשר קושר בין שני הצדדים בצורה הדוקה אך בחירת המילים מרמזת גם על מידה של שבריריות בקשר אשר יכול גם להינתק. השימוש של מארגני הכנס במילותיה של זלדה, ממקמת אותן גם בתוך הקשר של מערכת יחסים בין הורים לילדיהם אשר מצטיירת כנתיב דו-כיווני. בגיליון הנוכחי אנו מביאים לכם חלק מן ההרצאות המרתקות שניתנו בכנס המתבוננות על הורות מפרספקטיבות שונות.

נפתח עם הרצאתו של פרופ' חיים עומר אודות האתגר והחזון בהורות העכשווית. פרופ' עומר תיאר את הסחף אשר מתרחש לדבריו בתפקיד ההורה בעידן המודרני כתוצאה של עלייה בבדידות, שינויים במבנה הסמכות ופער שיצר העולם הוירטואלי בין הורים לבין ילדיהם. פרופ' עומר טען כי אלו הובילו לחוסר יציבות ומסוגלות אצל הורים רבים ולכן ביקש להציג דרכים להתמודד עם התופעה.

נמשיך עם ההרצאה שהציעה מבט התקשרותי על הורות ויחסי הורה-ילד, אשר ניתנה על ידי פרופ' מריו מיקולינסר. במסגרת הרצאתו דן פרופ' מיקולינסר ביחסי הגומלין המתקיימים בין דפוס ההתקשרות של ההורה לבין האופן בו מתעצבת הגדרת תפקידו. ההורות תוארה על ידו כמבנה אשר אמור לספק "בסיס בטוח" לחקירה ולמידה של ילדים ושיתרום ליכולתם לבנות מערכות יחסים נוספות.

הרצאה מצוינת נוספת ניתנה על ידי ד"ר נגה נברו (רובינשטיין) בנושא התמודדות הורית עם מצבי אובדנות במתבגרים. בהרצאתה, טענה ד"ר נבארו כי אובדנות מעוררת בהורים חרדה עמוקה אשר פוגעת משמעותית במסוגלות ההורית שלהם. יחד עם זאת, היא הציעה כי באמצעות התערבות טיפולית מתאימה אשר מספקת תמיכה להורים, מרבית ההתנהגויות האובדניות אצל ילדים יכולה להימנע לחלוטין.

נמשיך עם הרצאתו של אמיתי מגד אשר התמקדה בשאלה כיצד הורים מטפחים ומחבלים בתחושת הערך העצמי של ילדיהם. בדבריו, בחן מגד את המרכיבים השונים בעמדה פנימית של ערך עצמי, והציע כי עמדה זו אינה קשורה רק באמונה או אי האמונה של האדם בכך שהוא ראוי, אלא בבחירה שלו להתנהג באופן אתי כלפי הסביבה שלו.

נסיים עם הרצאתה של פרופ' אסתר כהן אודות טיפול בהורים ובילדיהם באמצעות טיפוח ויסות רגשי הורי. פרופ' כהן התייחסה לממצאים אשר מעידים כי חמלה עצמית אצל ההורה, סגנון ההתקשרות שלו, היכולת הרפלקטיבית שלו וסוג הרגשות הדומיננטיים המאפיינים את חוויית ההורות שלו הם כולם מנבאים מרכזיים של קשיים ביכולת לויסות רגשי. בהמשך דבריה, הביאה פרופ' כהן נקודת מבט אינטגרטיבית על השאלה כיצד לטפח יכולת זו בטיפול.