תפריט נגישות

ומה עם הילדים? השפעת הטיפול הזוגי על ההורות והסתגלות הילדים

צוות בטיפולנט

השפעתם השלילית של קשיים זוגיים על התא המשפחתי בכלל ועל הילדים בפרט היא עובדה ידועה הנתמכת מבחינה מחקרית. באופן מפתיע, למרות ההכרה בנתון משמעותי זה טרם נבחנה השפעתו של הטיפול הזוגי על יחסי הורים-ילדים, על ההורות ועל הסתגלותם ותפקודם של ילדים.

מחקר שפורסם לאחרונה ב-Journal of Family Psychology בחן את השפעת השתתפותם של ההורים בתרפיה הזוגית על משתנים הנוגעים להורות ולהסתגלות הילדים.

זוגות עם ילדים המתמודדים עם קשיים במערכת היחסים עשויים לעמוד בפני גורמי לחץ הנחסכים מזוגות ללא ילדים, וקשיים נוספים אלו עשויים לפגוע ביעילות הטיפול הזוגי. כך, לדוגמא, זוגות עם ילדים עשויים להתקשות לפנות זמן לטיפול ולהתמודד עם יותר מחלוקות סביב נושאים עקרוניים כחינוך הילדים. בהתאם, הניחו עורכי המחקר כי טיפול זוגי ישפר את רמת הסיפוק בזוגיות באופן משמעותי יותר בקרב זוגות ללא ילדים ביחס לזוגות עם ילדים. יחד עם זאת, החוקרים שיערו כי הטיפול הזוגי יביא לשיפור בהתנהלות ההורית ובהסתגלותם של ילדים.

במחקר השתתפו 138 זוגות, 68 מהם עם ילדים, אשר לקחו חלק ב-26 פגישות טיפול זוגי.

בניגוד להנחת החוקרים, תוצאות המחקר הצביעו על כך שזוגות עם וללא ילדים נתרמו באופן שווה מהטיפול הזוגי. עם זאת, נמצא כי זוגות הנשואים לאורך תקופה ארוכה ללא ילדים הפיקו מהטיפול יותר מזוגות עם ילדים ומזוגות שלא נישאו כלל. התקדמותם הרבה יותר של זוגות הנמצאים בקשר זוגי ממושך ללא ילדים הוסברה על ידי החוקרים בפניות הגבוהה יותר לתהליך הטיפולי ובמחוייבות הרבה לקשר הזוגי אשר נוצרה מתוך שנים של חיים משותפים. הטיפול הזוגי נמצא כתורם להפחתת קונפליקטים ואי הסכמות הנוגעים לגידול הילדים, והורים הצביעו על שיפור בהסתגלותם ותפקודם של ילדים במהלך הטיפול. עם זאת, השיפור ברמת הסתגלותו של הילד לא נשמר לאורך זמן. כמו כן, נמצא כי העלייה בסיפוק במערכת היחסים הזוגית קשורה בהפחתת הקונפליקטים סביב גידול הילדים ובהסתגלותם ותפקודם הכלליים של הילדים.

תוצאות אלו תומכות בהנחה כי שיפור במערכת היחסים הזוגית משפיע על התא המשפחתי בכללותו ועל תפקודם השוטף של הילדים במשפחה.

ביבליוגרפיה

1. What about the kids? Parenting and child adjustment in the context of couple therapy,Gattis, Krista S.; Simpson, Lorelei E.; Christensen, Andrew, Journal of Family Psychology. Vol 22(6), Dec 2008, 833-842.