תפריט נגישות

על מה אני מדבר כשאני מדבר על פסיכותרפיה: דיאלוג בין גישות

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 3/20

ד"ר מירב רוט | ד"ר צופי מרום | קלאודיה קוגן | ד"ר שלמה מנדלוביץ | ד"ר שרון זיו ביימן | פרופ' דני חמיאל

בחודש יולי האחרון נערך כנס שיחות השני מטעם כתב העת הישראלי לפסיכותרפיה. בהתאם לכותרת הכנס, "על מה אני מדבר כשאני מדבר על פסיכותרפיה: דיאלוג בין גישות", במהלך היום הדוברים הציגו גישות טיפול שונות והביאו את תפיסת עולמם הייחודית. בליבו של הכנס עמדה שאלת יחסי הגומלין שבין המטפל ובין גישת הטיפול המנחה אותו, כך שהיום זימן דיון מרתק ורב גישתי בנושא מהותה של הפסיכותרפיה. בגיליון זה, אנו מביאים לכם את צילומי ההרצאות המרתקות מיום העיון.

בנוסף להפקתו של כנס מצוין, מערכת "שיחות" השיקה לפני כמה חודשים אתר חדש. האתר מאפשר כניסה אלקטרונית לכל המאמרים הנהדרים שהתפרסמו בכתב העת עד היום ואנו מזמינים אתכם להיכנס ולהכיר אותו בלינק הבא. הצטרפות כמנויים לאתר מקנה כניסה למאגר המאמרים של "שיחות" וקבלת כתב העת המודפס מספר פעמים בשנה. 

נפתח עם הרצאתה של ד"ר מירב רוט אודות הזרם הקלייניאני: מה מפריע לאהוב ומה מקופל בין השורות. ד"ר רוט תיארה את הפסיכואנליזה הקלייניאנית כמפגש אינטימי וקרוב, המבקש לפתוח את השאלה "מה מפריע לאדם לאהוב?".

נמשיך עם ההרצאה אהבה ממבט ראשון: טיפול קוגניטיבי התנהגותי מאת ד"ר צופי מרום. במסגרת ההרצאה סיפרה ד"ר מרום על התהליך שהביא אותה להתמקד בעבודה טיפולית בגישת CBT ותיארה את תרומתה הייחודית של גישה זו בטיפול בהפרעות חרדה.

הדוברת הבאה במושב, קלאודיה קוגן, ביקשה בהרצאתה לשוב אל שאלות הבסיס אודות פסיכולוגיית העצמי ומעשה הטיפול. מתוך דיון בשאלות של 'מי?', 'מה?', 'למה?' ו-'איך?', הציגה קוגן את המטופל כאדם המצוי בתוך הקשר חברתי וכתלוי באופן בלתי נמנע בנתינתם של אחרים מיטיבים בחייו.

נמשיך עם הרצאתו המצוינת של ד"ר שלמה מנדלוביץ אודות פסיכותרפיה בעולם מטה-מודרני: אוסילציה בין תיאוריות כתיאוריה עצמאית. ד"ר מנדלוביץ הציג בהרצאתו עמדה מחקרית-טיפולית הנסמכת על אוסילציה (תנועה חוזרת) בין תיאוריות בכלל ובין מודרניזם לפוסט-מודרניזם בפרט.

הרצאה נוספת ניתנה על ידי ד"ר שרון זיו ביימן והציגה תפיסת עולם טיפולית של 'עמידה בין המרווחים'. באמצעות תיאור מקרה קליני, ביקשה ד"ר זיו ביימן לתאר את האתגרים והיתרונות העולים מנקיטת עמדה טיפולית שאינה מזוהה עם תיאוריה אחת אלא מבנה את הטיפול מתוך אינטגרציה.

נסיים עם הרצאתו של פרופ' דני חמיאל אשר ביקש להציג את גישת הטיפול הייחודית שלו כמקום בו מניעה וטיפול CBT נפגשים עם ויקטור פרנקל, הרב קוק, בודהיזם ומדעי המוח. במסגרת ההרצאה, פרופ' חמיאל ההדגיש במיוחד את הצורך בפרגמטיקה וביצירתיות בתהליך גיבוש הזהות המקצועית.