תפריט נגישות

זו ילדותי השניה: צילומים מהכנס גוונים של הורות – חלק ב'

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה 48/19

פרופ' נעמה עצבה-פוריה | ד"ר דרור אורן | מעיין מולמן-ליכטר | יהודה בר-לב



בשירם של מתי כספי ואהוד מנור "ילדותי השניה", מתוארת בצורה מרגשת ביותר החוויה של אב המגדל את בתו מתוך חוויה של גילוי העולם מחדש דרכה. המפגש עם בתו מזמין את האב לצמיחה משותפת, ללמידה ולחיבור רגשי עמוק. בעוד שקשר הורה-ילד אכן עשוי להיות ממלא ומספק כפי שמתאר כספי בשיר, הוא עשוי להיות גם מטלטל ולזמן התמודדות עם אתגרים וקונפליקטים. למעשה, חווית ההורות, גם אם מהווה הזדמנות לתיקון, מזמינה לרוב את האדם לבקר במחוזות ילדותו ולבוא במגע עם החלקים הילדיים בנפשו. הזמנה מורכבת זו הופכת לעתים את המפגש בין הורה לילד לטעון ביותר. מתוך שאיפה לפתח הבנה מעמיקה של הקשר הורה-ילד, נוצר כנס ישראל להורות בגיל הרך ביוזמת האגודה הישראלית למען הילד בגיל הרך, הסתדרות הפסיכולוגים בישראל וגורמים נוספים. בגיליון הנוכחי נמשיך להביא לכם את צילומי הרצאות המצוינות שניתנו במסגרת הכנס.

נפתח עם הרצאתה של פרופ' נעמה עצבה-פוריה אודות חשיבות היכולת הרפלקטיבית בהתפתחות ילדים בגיל הרך. במסגרת ההרצאה ביקשה פרופ' עצבה-פוריה להציע התבוננות מעמיקה על היכולת להבין התנהגות של העצמי והאחר כמונעת מתוך מצבים מנטאליים שונים. לדבריה, יכולת זו לרפלקטיביות מתפתחת אצל הילד כתוצאה מאינטראקציה עם הדמויות השונות המטפלות בו.


הרצאה מרתקת ניתנה על ידי ד"ר דרור אורן אשר דן בדינמיות של העדר ומשבר בגווני הורות בגיל הרך: גירושין, אלמנות, הורות יחידנית ומבנים נוספים. ד"ר אורן בחן כיצד חסרונו של הורה שני כשותף לנטל, מתבטא בשנות החיים הראשונות של הילד באופן שונה במצבי גירושין ואלמנות לעומת מצבי הורות יחידנית.

נמשיך עם הרצאתה של מעיין מולמן-ליכטר אודות הקשר בין דפוס היקשרות הורית, סוג הביות ודיכאון לאחר לידה. מולמן-ליכטר הציגה ממצאים ממחקר אשר ביקש לבחון את הקשר בין התקשרות לא בטוחה (חרדה ונמנעת) לבין דיכאון לאחר לידה, כתלות בסוג הביות (זמן שמבלה התינוק במחיצת האם לאחר הלידה). הממצאים מלמדים כי קרבה פיזית לאחר הלידה, יכולה להוות גורם חוסן אפשרי בפני דיכאון לאחר לידה.

נסיים עם ההרצאה הורות לפעוטות והשימוש במדיה: הפער בין אמונות להתנהגות בפועל, אשר נתן ד"ר יהודה בר-לב. ממצאי המחקר החדשני שהציג בר-לב, הדגימו כי אין הלימה בין עמדות הוריות כלפי שימוש במדיה לבין אסטרטגיות התיווך לשימוש זה שהציעו הורים לילדיהם. ד"ר בר-לב בחן את הדילמות בהן נתקלים הורים בנושא השימוש בטכנולוגיה והסביר את הפער בין תפיסות מוצהרות לבין בחירות.