תפריט נגישות

אהבה בצהרי היום: סקירת מאמרה של דייויס על העברה נגדית אירוטית

גינת אנגל

הקדמה

המאמר "אהבה בצהרי היום: חשיבה מחודשת מפרספקטיבה התייחסותית על תשוקה ואימה בקאונטר-טראנספרנס" מאת ג'ודי מסלר-דייויס, מציג את השינוי ביחס כלפי עבודת המטפל עם תהליכי העברה בטיפול שהתרחש לאורך שנות קיומה של הפסיכואנליזה. בתוך כך, ליבו של המאמר מתמקד במעבר מן המודל הדחפי של One person psychology אל המודל התייחסותי של Two person psychology.

במסגרת המאמר, מתמקדת מסלר-דייויס בקאונטר-טרנספרנס ארוטי ובהתנגדויות שמונעות מן המטפל מלהשתמש בו באופן חופשי ומיטיב. היא עסוקה לא מעט בערוץ הפיזי, אשר מקדד בעיניה את החוויה הרגשית במקביל לערוץ הקוגניטיבי. מסלר-דייויס טוענת כי זה הוא ערוץ אשר ממעטים להקשיב לו מתוך תפיסתו כמאפיין הדומיננטי במצבים קיצוניים ורגרסיביים. זאת על אף שניתן ללמוד רבות מן ההקשבה אליו, בעיקר במצבים בהם החוויה נחסמה בפני קידוד סימבולי-מילולי. מסלר דייויס מציינת כי דוגמא קיצונית לכך היא טראומות, אך למעשה כל חוויה לאורך ההתפתחות של האדם נרשמת גן בערוץ הגופני.

לדבריה, החשש מפני דיאלוג פתוח אודות תכנים כגון אהבה ותשוקה, מונע מאובדן ההבחנה, אצל מטפלים ומטופלים כאחד, בין מחשבה ומעשה הקשורה בצמצום המרחב הסימבולי. כך למשל האוניברסאליות של הפנטזיה האדיפלית והטרור הארוטי חסר הגבולות הפרה-אדיפלי, הולכים לאיבוד לנוכח האימה המתעוררת מול מימוש של גילוי עריות (ועיסוק בטראומות בתחום). כמו כן, במסגרת המאמר מציגה מסלר-דייויס תיאור מקרה ודנה באמצעותו בחשיפת הקאונטר-טראנספרנס הארוטי בפני המטופל ובהשפעת חשיפה זו על התהליך הטיפולי.

לקריאת סקירת המאמר המלאה לחצו כאן

על הכותבת - גינת אנגל

גינת אנגל היא פסיכולוגית קלינית העובדת בקליניקה פרטית בתל אביב ובשרון ובקבוצת 'שיח'.

מקורות

Davies, J. M. (1994). Love in the afternoon: A relational reconsideration of desire and dread in the countertransference. Psychoanalytic Dialogues, 4(2), 153-170.‏ ISO 690