תפריט נגישות

משבר אובדני בקליניקה הדברים שכל קלינאי חייב לדעת – חלק א'

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה
גיליון 3/19

על דפני אסף – לוחמת במאבק למניעת אובדנות | הדינמיקה של דיכאון אובדני | המעשה האובדני ושאלת האחריות | מניעת אובדנות בקליניקה מנקודת מבט של הגישה האינטרסובייקטיבית

משבר אובדני בקליניקה

משבר אובדני בקליניקה הדברים שכל קלינאי חייב לדעת – חלק א'

בעת האחרונה התבשרנו כי משרד הבריאות הפסיק לממן את התכנית הלאומית למניעת התאבדויות בקרב בני נוער. בעקבות ההחלטה, הוקפאו כל ההכשרות וההדרכות שניתנות לפסיכולוגים ויועצים במערכת החינוך, כמו גם הערכות סיכון אובדני לתלמידים אשר קיים חשש למצבם הנפשי. בימים כאלה, מחויבת הקהילה המקצועית להשמיע קול זעקה, ולא פחות חשוב מכך, לבדוק כי הקליניקה האישית של כל אחד ואחד מאיתנו ערוכה לטיפול במשברים אובדניים. בשני גיליונות ייחודיים שיוקדשו לנושא זה, נביא את צילומי ההרצאות מיום העיון "לפגוש את האובדנות" – תוצר משותף של מכון מפרשים לפסיכותרפיה במכללה האקדמית תל-אביב יפו, והמרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי במרכז האקדמי רופין.

נפתח בדבריו המרגשים של ד"ר יוסי בלז, אשר תיאר את פועלה של דפני אסף ז"ל – לוחמת במאבק למניעת אובדנות, אשר ביתה דורון התאבדה במהלך שירותה הצבאי. מאז המקרה, הקדישה דפני את כל זמנה לפעילות בעמותת 'בשביל החיים', המקדמת מודעות לתופעה באמצעות שיח פתוח ואמיץ על הנושא.

בהמשך סקר פרופ' גולן שחר בהרחבה את הדינמיקה של הדיכאון האובדני. בהרצאתו, תיאר את התהליכים הנפשיים אשר מובילים למשבר האובדני, תוך התמקדות בתיאוריות מרכזיות ובמחקר עדכני אודות התופעה. מומלץ בחום!

מכיוון אחר, עסק פרופ' גיל זלצמן במעשה האובדני ושאלת האחריות. מי אחראי לאובדנות המטופל? האם ניסיון אובדני הוא אשמת המטפל? ואיך מטפלים יכולים להיות בטוחים כי הם פועלים בהתאם לנהלים המקצועיים? נושא זה מהווה עיסוק מרכזי בעבודה עם מטופלים אובדניים, ומעלה שאלות אתיות מורכבות ורגישות למדי.

בהקשר זה, חשוב לזכור אי אובדנות של מטופל בקליניקה היא תהליך בין-אישי, ונוגע לדיאדת המטפל-מטופל. בהרצאתה, הציגה ד"ר שרון זיו ביימן את החשיבה וההתנהלות מול מטופלים אובדניים בגישה האינטרסובייקטיבית.