תפריט נגישות

יוגה לטיפול בהפרעות אכילה

צוות בטיפולנט

טיפול בהפרעות אכילה כולל לא פעם שילוב בין אנשי מקצוע ודיסציפלינות שונות. כך למשל, יוגה מומלצת פעמים רבות כחלק מתוכנית הטיפול הכוללנית להפרעות אכילה, הן כחלק מהטיפול והן כתחליף לתרגול גופני מאמץ אשר עלול להביא לאובדן קלוריות מוגזם. אחת מהנחות הבסיס של השימוש ביוגה בהפרעות אכילה היא שיוגה יכולה לתרום הן להפחתת חרדה והן לחיזוק היכולת של המטופלות לקבל את גופן. בשנת 2011 אף פרסם איגוד הפסיכולוגים האמריקאי עדכון לגבי יעילות השימוש ביוגה כחלק מתוכנית הטיפול בהפרעות אכילה.

סמוך לפרסום המלצת איגוד הפסיכולוגית האמריקאי נערך מחקר בו השתתפו 50 מתבגרים אשר סבלו מבולימיה, אנורקסיה והפרעות אכילה לא ספציפיות, במטרה להעריך את השפעת תרגול היוגה על הסימפטומים של הפרעות האכילה. המטופלים הוקצו באופן רנדומלי לקבוצת הטיפול הסטנדרטי שכללה פגישות דו-שבועיות עם רופא או דיאטנית, או לקבוצה שקיבלה בנוסף לטיפול הסטנדרטי גם תרגול יוגה דו שבועי במשך שמונה שבועות. הסימפטומים של הפרעות האכילה נמדדו שלוש פעמים: לפני תחילת ההתערבות הטיפולית, מיד אחריה וחודש לאחר סיום ההתערבות. כמו כן, נמדדו רמות של דיכאון, חרדה, ומידת העיסוק באוכל.

ממצאי המחקר העידו על כך שסימפטומים של הפרעות האכילה ירדו באופן משמעותי יותר בקרב נבדקים שתרגלו יוגה. הירידה התרחשה הן מיד לאחר כל תרגול של יוגה והן באופן כללי. הנבדקים שתרגלו יוגה אף שמרו על ההישגים הטיפוליים עד לפגישת המעקב בעוד שנבדקים שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי שבו לסימפטומים הראשוניים עד לפגישת המעקב. עם זאת, לא ניכרו הבדלים ברמות החרדה והדיכאון בין קבוצת המחקר לקבוצת הביקורת.

ביבליוגרפיה

Carei, T. R., Fyfe-Johnson, A. L., Breuner, C. C., & Brown, M. A. (2010). Randomized controlled clinical trial of yoga in the treatment of eating disorders. Journal of Adolescent Health, 46(4), 346-351.