צוות בטיפולנט
משרד הרווחה והביטחון החברתי אמון על מתן שירותים חברתיים לכל אדם, משפחה או קהילה הנתונים במצבי משבר זמני או מתמשך. לעיתים בעבודתנו הקלינית אנו מזהים כי מעבר לטיפול הפסיכולוגי, יש צורך בהתערבותם של שירותי הרווחה לטובת המטופל וסביבתו.
העבודה המקצועית מול משרד הרווחה והביטחון החברתי מתבצעת בשני מסלולים עיקריים:
1. חובת דיווח – מקרים המחייבים דיווח מיידי על פי חוק, ללא צורך בהסכמת המטופל, כאשר קיימת סכנה לחיי אדם או חשש לפגיעה בקטין או בחסר ישע.
2. מיצוי זכויות וקבלת שירותי רווחה – פנייה לשירותי רווחה לסיוע במצבי מצוקה משפחתית, כלכלית או חברתית המתבצעת אך ורק לאחר במידה והמטופל או האפוטרופוס שלו חתמו על טופס הסכמה על ויתור סודיות.
במקרים של דילמה מקצועית לגבי הסיווג של המקרה, קיימת אפשרות להתייעצות אנונימית עם עובד סוציאלי מוסמך.
שמירת סודיות מקצועית היא יסוד אתי מרכזי בעבודה הטיפולית. עם זאת, קיימים מצבים מוגדרים בחוק שקודמים לחובת הסודיות ומחייבים את המטפל לדווח לרשויות המוסמכות על מנת להגן על חיי אדם ורווחתו.
במקרים הבאים חלה חובת דיווח לעובדת סוציאלית על פי חוק או למשטרה:
1. סכנה לחיי אדם או לבריאותו.
2. חשד לעבירות מין, התעללות או הזנחה בקטין או בחסר ישע על ידי האחראי עליו. 'חסר ישע' מוגדר ב'חוק העונשין' כ"מי שמחמת גילו, מחלתו או מוגבלותו הגופנית או הנפשית, ליקויו השכלי או מכל סיבה אחרת, אינו יכול לדאוג לצרכי מחייתו, לבריאותו או לשלומו״. סעיף זה מתייחס גם לפגיעה במסגרת אומנה ופגיעה מינית בקטין או בחסר ישע המתבצעת על ידי קטין אחר בן המשפחה.
3. החזקת נשק – מטפל הסבור כי החזקת נשק על ידי מטופלו תהווה סכנה לו או לציבור, יודיע על כך למנהל משרד הבריאות. החוק אינו מתייחס רק למחזיקי נשק בהווה אלא גם לאלה שיבקשו רישיון לאחזקת כלי ירייה בעתיד והמטפל סבור כי הדבר יצור סיכון לאדם או לציבור.
4. תכנון לביצוע פשע - מטפל היודע כי מטופל מתכנן לבצע פשע ינקוט בכל האמצעים הסבירים למניעתו. לשון החוק אינו מתייחס להפרת סודיות במפורש, אך משום שהגנה על חייו של אדם תמיד קודמת לשמירת הסודיות, לפי מועצת הפסיכולוגים, ניתן להפר את שמירת הסודיות במסגרת האמצעים הסבירים למניעת הפשע.
במקרה של אלימות במשפחה כלפי מטופל בגיר, אין חובת דיווח על פי חוק. המטפל נדרש ליידע את המטופל על זכותו לפנות לגורמים מוסמכים (משטרה או למרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה מטעם הרווחה).
המידע בדף זה על המצבים בהם ישנה חובת הדיווח מבוססים על הנחיות של מועצת הפסיכולוגים במשרד הבריאות. לקריאת המסמך המלא על חובת דיווח מטעם משרד הבריאות. בכל סתירה בין מסמך זה לדף הנוכחי, המסמך הרשמי ממשרד הבריאות הינו התקף.
לקריאת מסמך ייעוץ משפטי בנושא מסירת מידע על קטין בסיכון בין גורמי הרווחה.
לעיתים היחיד או משפחתו זקוקים לסיוע במטרה להתמודד עם מציאות משפחתית, כלכלית או חברתית מורכבת. במקרים אלו, ניתן לפנות לשירותי המחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית. הפנייה תהיה מתבצעת ביוזמת המטופל או הוריו כאשר המטפל יכול לסייע או לתווך במידת הצורך, לאחר קבלת הסכמה חתומה לוויתור על סודיות.
לחיפוש השירותים המוצעים באתר משרד הרווחה והביטחון החברתי
מוקד מידע וסיוע 118
מוקד המספק סיוע מידי בחיום ובשגרה בתחומי רווחה. הטיפול הראשוני ניתן על ידי עובד סוציאלי במטרה לסייע לפונה ובמידת הצורך לתווך בינו לבין השירות המתאים בקהילה או במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
שפות: עברית, אנגלית, רוסית, ערבית, אמהרית, צרפתית
שעות פעילות: המוקד פועל 24/7, למעט יום כיפור, ומהווה כתובת ראשונה למקרי חירום ברווחה.
המחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית
ניתן לפנות ישירות למחלקה לשירותים חברתיים המשויכת לרשות המקומית של המטופל. המחלקה מספקת מגוון שירותי רווחה וסיוע חברתי המותאמים לצרכי התושבים המקומיים.מעבר לשעות הפעילות של תחנת הרווחה ברשות המקומית (משתנה בין רשות מקומית אחת לשנייה), ניתן ליצור קשר עם עובד סוציאלי כונן במוקד הרשות המקומית 106.
שי״ל - שירות ייעוץ לאזרח
שירות הפועל למתן הכוונה וייעוץ לפונים בנושאי זכויות, חובות, ושירותים העומדים לרשות האזרח. על מנת ליצור קשר עם נציג או לקבוע פגישה פיזית בתחנה, יש לפנות לתחנות השי״ל המקומית - חפש את תחנת השירות הקרובה. ניתן גם לפנות באמצעות דף הפייסבוק של שי״ל.