פרנסיס וולר
לפניכם ההקדמה מתוך הספר "על סף תהום הצער", באדיבות המחבר פרנסיס וולר והוצאת חדקרן בית השראה.
בפרק הנוכחי, עוסק המחבר פרנסיס וולר באבל ואובדן, מתוך זווית המדגישה את הזיקה בין חוויות האובדן והסבל האישיות של האדם לסביבתו: בני אדם אחרים, החי והצומח. וולר מתייחס למושג שטבע הפסיכואנליטיקאי קרל יונג, "הצל", מאגר ההיבטים המוכחשים והמודחקים של חיינו, וטוען כי בתרבות בה אנו חיים רווחים פחד מאבל ונטייה להכחשת המוות, תוך הגלייתם אל "הצל".
לשיטתו, בשל הסרבנות הרווחת להכרה באבל ובמוות, התרבות שלנו הפכה לרדופת-מוות, כפי שמתבטא במגוון דרכים כדוגמת אירועי ירי בבתי ספר (השכיחים בארה"ב), רציחות, מנות יתר ועוד. בתוך כך, וולר מבקר את הלחץ החברתי לחזרה לתפקוד "נורמלי" לאחר אובדן, ומתייחס ל"היעדרן הכמעט מוחלט של אדיבות וחמה בכל נוגע לאבל".
לדברי וולר, אבל הינו חיוני ליצירה וביסוס הרגשת אינטימיות עם החיים, עם אחרים ועם עצמנו. על כן, הוא טוען כי יש להזמין את הצער והמוות לצאת מתוך הצל, וכי עלינו "לעבור חניכה עם הצער... ללמוד את האמנות והמלאכה של האבל". מתוך טענתו כי האישי והכללי הם בלתי נפרדים, הוא מתייחס ככזו גם לדרך לריפוי, אשר עשויה לעבור בין היתר בערוצים כמו התכנסויות קהילתיות לטקסי אבל על רקע אובדן אדם אהוב.
"ללמוד לקבל, לשאת ולעכל את הצער זוהי עבודה של חיים שלמים ותמציתו של ספר זה".
הספר 'על סף תהום הצער' מאת פרנסיס וולר מציע נקודת מבט ייחודית ביחס לתהליכי אבל ואובדן. בספרו, מזמין וולר את קוראיו לשהות עם הצער, מתוך אמונה כי זה עשוי להוות שער לחיבור מחודש לחיים ולחלקים בתוכנו. הוא מציג את "חמשת שערי האבל", מפה להתמודדות עם אובדן אישי, קולקטיבי ואקולוגי, ומראה כיצד בכוחו של הצער להפוך למרחב לריפוי.
"כשקראתי את הספר של פרנסיס וולר, משהו עמוק בי התעורר. הרגשתי שאני שומעת קול מוכר, תוכן שמרגיש כמו מים חיים לנשמה. פרנסיס מצליח, בפשטות וברגישות, להוביל אותנו להתמודד עם אובדן – מכל סוג – ולחבק את החיים בכל המורכבות והפראות שלהם. הספר הזה הוא תזכורת חשובה לאחוז גם בצער וגם ביופי, ולחיות באמת". (הלה אשחר)
פרנסיס וולר, פסיכותרפיסט בגמלאות וסופר. בעל תואר BA מאוניברסיטת וינסקונסין גרין ביי, ותארי MA מאוניברסיטת ג'ון קנדי בקליפורניה, בפסיכולוגיה קלינית ובפסיכולוגיה טרנספרסונלית (רוחנית). בפעילותו, מבקש וולר לשלב בין ידע פסיכולוגי לחכמה של תרבויות עתיקות ומסורות רוחניות.