צוות בטיפולנט
אתיקה מקצועית בטיפול מתייחסת למערכת הערכית והמעשית שמכוונת את התנהלות המטפל במסגרת תפקידו. מדובר בתפיסה סדורה של ההתנהגות הראויה, כפי שמתגבשת על ידי הקבוצה המקצועית מתוך חשיבה על ערכים, מטרות ואחריות מקצועית.
האתיקה אינה רק קובץ כללים, או רשימה של "עשה ואל תעשה", אלא מייצגת דרך חשיבה מקצועית-מוסרית שנדרשת במיוחד במצבים שבהם אין פתרון חד משמעי, לדוגמה – קונפליקטים בין ערכים או בין צרכים שונים של המטופל והמטפל.
כשר (2021) מדגיש כי אתיקה מקצועית היא אידיאל מעשי של התנהגות, והיא נעה על פני רצף: בקצה האחד – התנהגות אתית מיטבית (רף עליון), ובקצה השני – הפרה של חוק או כללים אתיים בסיסיים (סף תחתון). בין שני הקצוות מתקיים תחום ביניים של התנהגויות שמומלץ להימנע מהן. רב הדילמות האתיות מתרחשות בתחום זה, במצבים שבהם קיים קונפליקט בין ערכים אתיים שונים, יש התנגשות בין צרכי המטופל לצרכי המוסד או המטפל או שאין הכוונה ברורה בחוק או הקוד האתי.
האתיקה המקצועית נועדה להדריך את המטפל בסוגיות אתיות מורכבות, ולהציע אמות מידה להתנהלות אחראית, שקופה ומתמשכת של שיקול דעת, דיאלוג והתייעצות מקצועית. ההתנהלות האתית של המטפל נשענת על שלוש רמות עיקריות של עקרונות והנחיות:
1. חוקי המדינה – כללים מחייבים שנקבעים על ידי המחוקק, והפרתם עלולה להוות עבירה פלילית או אזרחית.
2. קוד אתי מקצועי – עקרונות וכללים שנקבעים על ידי הקבוצה המקצועית, שמנחים את המטפל גם מעבר לחוק, מתוך ראייה ערכית של מהי התנהלות ראויה.
3. נהלים וניירות עמדה – מסמכים משלימים שמציעים הכוונה יישומית במצבים טיפוליים נפוצים.
יש לציין כי שלוש רמות אלו אינן תמיד חופפות, לעיתים יווצר מתח בין החוק לקוד האתי, או בין הנחיה מוסדית לבין שיקול דעת מקצועי. הבנה של כל אחת מהרמות והיחסים ביניהן מאפשרת התמודדות מושכלת עם סוגיות אתיות מורכבות.
חוקי המדינה הם כללים מחייבים, הפרתם עלולה להיחשב לעבירה פלילית או אזרחית. חשוב לציין כי החוק קובע את הסף התחתון, ואינו מספק לסוגיות אתיות מורכבות.
הקוד האתי מנסח את הערכים והעקרונות המקצועיים שהקבוצה המקצועית רואה כמצפן להתנהלות מקצועית ראויה. הקודים כוללים לרב תיאור של זהות ותכלית המקצוע, עקרונות אתיים כמו סודיות, כבוד האדם, אחריות מקצועית המהווים אידיאל שיש לשאוף אליו. מתוך עקרונות אלה, הקוד מפרט הנחיות פעולה או כללים מפורשים כמעין רשימת "עשה ואל תעשה" (שפלר, 2012).
מסמכים המתפרסמים על ידי משרד הבריאות, האגודות המקצועיות או ועדות מקצועיות. מסמכים אלו נועדו לתת מענה לשאלות מעשיות שכיחות, כמו כיצד לנהוג במקרה של חובת דיווח, מה נדרש בתיעוד טיפולי ועוד.
סימני האזהרה אשר מזוהים עם הצורך לפנות להתייעצות נוסחו על ידי אכמון ואחרים (2012):
• שינוי או סטייה מאורחות הפעולה הרגילות;
• חציית גבולות או תכנון לעשות כך;
• הסתרה או רצון להסתיר את ההתנהגות מפני קולגות או בהדרכה;
• התעוררות רגש עוצמתי במיוחד (חיובי או שלילי) כלפי מטופל;
• תחושת בושה שעיקרה אי נחת ורצון להסתיר את הנעשה;
• פעולה תחת לחץ דרישות של המטופל או גורם אחר;
• ניצול כוח למען צרכי המטפל תוך ניצול חולשתו של המטופל ופגיעה בו;
• מצבי קונפליקט בין חובות אתיות שונות.
ועדת האתיקה נושאת תפקיד חשוב ומרכזי בהיותה מסגרת לחשיבה והתייעצות לגבי סוגיות אתיות בעבודה המקצועית. התייעצות עם ועדת אתיקה עשויה להגן על המטפל מפני כניסה למצבים עמומים מבחינה אתית-מקצועית, כמו גם להפחית חשיפה לתביעות משפטיות.
דילמות אתיות רבות אינן נפתרות באופן חד משמעי, וההכרעה בהן דורשת שיקול דעת רגיש, מקצועי ומוסרי. על כן, בהינתן ספק – על המטפל האחריות לפנות להתייעצות בתוך הקבוצה המקצועית (שפלר, 2012).
מרבית המוסדות הטיפוליים – בתי החולים, שפ״חים, אוניברסיטאות, מרפאות וכדומה, מפעילים ועדת אתיקה מקומית, קהילתית, או ארצית אשר מתכנסת לצורך דיון בסוגיות אתיות אשר הועלו מתוך ציבור המטופלים או אנשי הצוות המקצועי. ניתן לפנות אליהן להתייעצות במצבים מורכבים.
האגודות המקצועיות מציעות ייעוץ אתי בסוגיות הייחודיות למקצוע הטיפולי, והן מהוות כתובת במיוחד עבור מטפלים העובדים במגזר הפרטי. ניתן לפנות אליהן בדילמות אתיות ספציפיות למקצוע, בשאלות על הקוד האתי ועוד. חשוב לדעת כי רב האגודות מעניקות ייעוץ בלבד ואינן הגוף הקובע בסוגיות מהותיות, הגוף הקובע הוא הארגון המקצועי הרשמי.
אכמון, י', שפלר, ג' ווייל, ג' (2012). מקצועיות אתית בפסיכותרפיה. מאגנס: ירושלים.
אסא, כ' (2021) אתיקה ישראלית: בביטחון, בפוליטיקה, באקדמיה ועוד. כתר: ירושלים.
חטיבת הרפואה (2018, 8 באוקטובר). פעילות ועדות אתיקה במוסדות הבריאות: חוזר מס׳ 9/2018. משרד הבריאות. https://www.health.gov.il/hozer/mr09_2018.pdf
שפלר, ג' (2012). אתיקה מקצועית וחוק בפסיכולוגיה. אתר פסיכולוגיה עברית.
* מבלי לפגוע בזכויות יובהר כי האמור במלל הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני או מקצועי מכל סוג שהוא וכן לא נועד על מנת להחליפו ו/או אינו מהווה המלצה לנקיטת פעולות או להימנעות מהם, באשר כל מקרה נסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד - ט.ל.ח -