ד"ר בני ביילי
הפרק הרביעי "גברים החיים עם בת זוג מתעללת: השלכות נפשיות" מתוך הספר "הצד השני של הכאב" מובא כאן לפניכם במלואו באדיבות הוצאת רסלינג והמחבר בני ביילי. הפרק מבקש להאיר את הקשר שבין תפיסת הגבריות המסורתית לחוויה של גברים קורבנות אלימות, ולקושי עמו מתמודדים רבים בפנייה לעזרה. לצד זאת, מציע הפרק סקירה השוואתית של הדמיון והשוני בין סוגי אלימות המופנים כנגד גברים לאלו המופנים כנגד נשים, וכן של ההשלכות הנפשיות של חיים במערכת זוגית אלימה.
בראשית הפרק, עוסק ביילי בהבדלים בין גברים לנשים במידת הלגיטימציה הפנימית והחיצונית כאחד לביטוי פגיעות. הוא מדגיש את חווית הבושה הכפולה אשר אורבת לגברים קורבנות של יחס כוחני-שתלטני, מתעלל או אלים מצד בת זוגם: הן בעיניי עצמם כגברים אשר כשלו לכאורה, והן בעיניי החברה אשר נוטה לעתים להתייחס למצבים אלה כמושא לצחוק, או לחלופין כתופעה מוזרה או לא אמינה. בהמשך, הוא מתאר עלייה בהיקף המחקרים הבוחנים את חוויתם של גברים שסובלים מאלימות מצד בת זוגם במסגרת יחסים הטרוסקסואליים. הוא מציג ממצאים באשר לדמיון בין חוויות אופייניות של גברים קורבנות אלימות, לאלו המוכרות בקרב נשים קורבנות אלימות, ביניהן: בושה, דיכאון, בדידות, התכנסות בעצמי ונסיגה מתפקודים חברתיים והוריים. זאת, כמו גם חוויות מועצמות של דאגה, חרדות, מתח ולעתים גם מחשבות וניסיונות אובדניים.
לאחר מכן, סוקר ביילי סוגים שונים של אלימות ממנה עלולים לסבול גברים במסגרת יחסים רומנטיים, ודן בקושי של גברים לפנות לעזרה חרף צורות של 'גבריות חדשה', קושי אותו הוא קושר בין היתר להפנמה החזקה של תפקידי גבריות מסורתית מגיל צעיר מאוד. מעבר לכך, הוא עוסק בהבדלים מגדריים בסימפטומים של דיכאון, ומתאר נטייה מוגברת בקרב גברים לביטוי דיכאון דרך החצנת כעס, הכחשה, ניתוק והשתבללות, יחד עם צריכה מוגברת של אלכוהול וסמים וסכנת אובדנות מוגברת. לבסוף, מתייחס ביילי לממצאים לפיהם גברים שחוו התעללות ואלימות מצד בת הזוג, נוטים לחשוף את מצוקתם בעיקר במסגרות תמיכה לא רשמיות (כדוגמת קרובי משפחה וחברים) ופחות במסגרת עזרה מקצועית רשמית.
הצד השני של הכאב מבקש להביא לקדמת הבמה את המצוקה של גברים החיים עם אישה המתנהגת באופן כוחני, מתעללת רגשית או אלימה פיזית. הספר מבוסס על מקרים קליניים וממצאים מחקריים אשר מצביעים על כך שבניגוד לדעה הרווחת, תוקפנות ואלימות מצד נשים אינן תופעות שבשוליים אלא תופעות אשר רווחות בקרב זוגות רבים. למרות שמדובר בנושא טעון חברתית ומגדרית ושנוי במחלוקת, מדובר בחלק יסודי מבעיה רחבה המחייב הכרה והתייחסות על מנת להביא לצמצום תופעת האלימות במשפחה בכללותה.
הספר עשוי לשמש אנשי מקצוע בתחומי בריאות הנפש ולהרחיב את היכרותם עם דינמיקות זוגיות שלעתים נעדרות מהשיח הטיפולי. כמו כן, בשפתו הנגישה הספר עשוי להציע מבט רפלקסיבי לגברים ונשים המעוניינים לבחון ביחד או לחוד היבטים כגון כוחנות, הפעלת לחץ, מניפולציה רגשית, צמצום האחר ופוגענות פיזית ורגשית. במובן הזה, הצד השני של הכאב יכול לשמש גם כלי מניעתי מפני יחסים זוגיים עכורים, ולסייע לקדם שיח מתחשב ומכיל יותר בין בני זוג.
עובד סוציאלי, איש טיפול וחבר סגל בחוג לקרימינולוגיה במכללה האקדמית גליל מערבי. במחקרו, עוסק ביילי בנושאי אלימות במשפחה, ילדים בסיכון, גבריות ואבהות. ביילי החל את דרכו הטיפולית לפני למעלה מעשרים וחמש שנים בהוסטל שיקומי לגברים שהתנהגו באלימות כלפי בנות זוגם וילדיהם. לאורך שנות עבודתו כאיש טיפול וחוקר, נחשף לרב-ממדיות המאפיינים יחסים משפחתיים וזוגיים פוגעניים. הצד השני של הכאב מסכם את מחקריו ואת ניסיונו הטיפולי עם נשים שהתנהגו בתוקפנות לסוגיה ביחס לגברים.