תפריט נגישות

רגרסיה לתלות בפסיכותרפיה

צוות בטיפולנט

כתב עת לפסיכותרפיה - גיליון 2/16

רגרסיה לתלות בטיפול דינמי ממוקד: הרצאות מיום העיון מטעם האגודה לפסיכותרפיה ממוקדת
ומאמרים נוספים בנושא רגרסיה בפסיכותרפיה

רגרסיה בפסיכותרפיה, משמעותה וטכניקת העבודה עמה הם נושאים אשר מעסיקים קלינאים מזה עשרות שנים. בגיליון זה אנו מבקשים להציג תפיסות קלאסיות ועכשוויות של נושא הרגרסיה.

אנו שמחים לפתוח את הדיון בהצגת יום העיון 'רגרסיה לתלות בטיפול דינמי ממוקד' שנערך מטעם האגודה הישראלית לפסיכותרפיה ממוקדת, בהנחייתו והובלתו של דר' שלמה זלוטניק. יום העיון הציע דיון בסוגיה המאתגרת של החיבור בין טיפול דינמי ממוקד לבין רגרסיה ותלות, וכלל שלוש הרצאות מרכזיות אשר הציגו פרספקטיבות שונות לנושא.

דר' זלוטניק דן בהרצאתו בסוגיה האם נסיגה לתלות והשענות הן חלק חיוני מטיפול דינמי ממוקד ואם כן, כיצד?

שרון שטרסבורג דנה בסוגיה מה בין נסיגה ורגרסיה?

אודי חן דן בנושא מפרספקטיבה שונה במאמרו נסיגה והתמסרות בגישה ההתיחסותית‏.

מלבד להרצאות אלו, יום העיון כלל גם הצגת מקרה של טיפול זוגי ממוקד על ידי מריאנה גלזינגר, מטפלת זוגית ומשפחתית ומטפלת ממוקדת. הצגת המקרה אפשרה התבוננות במקומה של הרגרסיה בטיפול הזוגי הממוקד על פי שלושת הגישות שהוצגו בהרצאות ועל פי תפיסת פסיכולוגית העצמי. תיאור המקרה אינו מפורסם בכדי לשמור על פרטיות המטופלים.

מיום העיון אשר הציג התבוננות עכשווית בנושא הרגרסיה אנו חוזרים אל התיאורטיקנים הקלאסיים אשר תרמו רבות להבנת הנושא.

על תרומותיו של פרנצי לנושא הרגרסיה ניתן לקרא במאמרו של Kilborne פרנצי, רגרסיה ובושה ועל תרומותיו של באלינט ניתן לקרא בסקירת המערכת רגרסיה על פי באלינט‏ ובמאמרו של Stewart טכניקה באזורי השבר הבסיסי ורגרסיה.

לסיום, אנו מביאים שני מאמרים אשר מציעים פרספקטיבות פחות מוכרות לנושא הרגרסיה: מאמרו של קרנברג רגרסיה בהעברה וטכניקה אנליטית ומאמרה של Goldberg שימוש באנליזה קבוצתית לפתרון רגרסיה פרימיטיבית.