תפריט נגישות

זן ואמנות אחזקת הנפש: מיינדפולנס ורוחניות בפסיכותרפיה

  • 20/8/21

  • על הרצף שבין מזרח למערב

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 34/21
  • ללה, משוררת מיסטית מקשמיר אשר חיה במאה ה-14, כתבה: "סַגְפָנִים נוֹדְדִים מִמִּקְדָּשׁ לַמִּקְדָּשׁ/ בַּחִפּוּשׂ אַחַר מָה שֶׁיִּפְגְּשׁוּ/ רַק אִם יְבַקְּרוּ בְּנִשְׁמָתָם" (תרגום, הדס גלעד). במילותיה, מצביעה ללה על הקשר ההדוק בין החקירה הנפשית לעבודה הרוחנית, ומדגימה כיצד גם מאות שנים לפני תקופתו של פרויד, אפשר היה לזהות ניצנים של חשיבה פסיכולוגית.

    השבוע בגיליון, אנחנו חוזרים אל קו התפר המרתק שבין שני עולמות התוכן הללו, עם מאמרים וימי עיון שמדלגים ומחברים בין מזרח למערב.


  • נפתח עם יום העיון "נפש, תודעה ורוחניות בפסיכותרפיה" של מכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה. יום העיון המעניין עסק במפגש שבין פילוסופיה מן המזרח לפסיכולוגיה מערבית, תוך התכתבות עם עולמות הבודהיזם, הקבלה והשמאניזם. במהלך היום הרצו פרופ' עופרה מייזלס, ד"ר אנדרס קוניצ'זקי, ד"ר מירב חרמש שוסטק, רות גולן, ד"ר איתן אברמוביץ', ד"ר נדב יופה-נבו, ד"ר יוסי מאירסון והילה אשחר.

    לצפיה בהרצאות >>


  • נמשיך עם המאמר "הסלע והסל - מחשבות על השתוות הנפש" מאת תומר הרן אשר נכתב עבור הגיליון "סלילת נתיבים חדשים לפיתוח משאבי חוסן" בעריכת ד"ר אלינער פרדס. המאמר עוסק במושג ה-Equanimity, המתורגם לעברית כהשתוות נפש, אשר מהווה מושג יסוד בפסיכולוגיה הבודהיסטית. בטקסט, מתאר הרן כיצד היכולת לגלות גמישות פסיכולוגית אל מול סערות ומשברים נפשיים, מביאה עמה תחושה עמוקה של יציבות פנימית מתמשכת.

    למאמר המלא >>


  • נעבור ליום העיון "בקצה השמיים: התמודדות רוחנית ורגשית עם אובדן ואבל" שיזם בית הספר פסיכודהרמה לתורת הנפש הבודהיסטית. במסגרת הכנס נבחנו היבטים רוחניים ורגשיים של תהליכי פרידה ואובדן, מתוך פרספקטיבה הרואה בהם חלק בלתי נפרד מן החוויה האנושית הרחבה, כמו גם קרקע פוריה לצמיחה. במהלך הכנס הרצו ד"ר נעמה אושרי, פרופ' יוסי לוי בלז, ד"ר אתי אבלין, איילת מאיר,ד"ר ערן רולניק וטלי הלמן מור.

    לצפיה בהרצאות >>


  • נמשיך עם מאמרם החדשני של אורן להק ועדי כהן אודות מודל הכשרה בפסיכולוגיה רפואית עם תרגול רוחני בסנגהא. במסגרת המאמר מתארים הכותבים את מודל ההכשרה המיושם ב'מרפאה הפסיכולוגית', מרכז לטיפול, הדרכה והתמחות בפסיכולוגיה רפואית, ודנים בחשיבותה של קהילה מקצועית כמצע להתפתחות אישית ומקצועית עבור המטפל.

    למאמר המלא >>


  • נסיים עם הערב הקליני "שילוב מיינדפולנס בטיפול: המשגה, הדגמה ותרגול", בו הרצו חנן יפת, ד"ר אסף פדרמן וד"ר רן אלמוג, אשר התקיים גם הוא במכון מפרשים במכללה האקדמית ת"א-יפו. הערב הציע תרגול מיינדפולנס חווייתי, היכרות עם מושג הקשיבות ובחינת אופני היישום שלו בטיפול, לצד הצגת עקרונות המיינדפולנס כפי שהם משתלבים בגישת ACT.

    לצפיה בהרצאות >>