תפריט נגישות

להיות זה להיפרד: דיאלקטיקה של אובדן וחוסן

  • 19/11/21

  • על התנועה המאתגרת והבלתי נמנעת בין שכול לצמיחה

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 46/21
  • בשירו "להיות זה להיפרד" כותב יעקב רז "הנה אני שואף. הנה אני נושף. בנשיפה נפרדתי מן האוויר. בנחת. בלא להחזיק בו/ בשאיפה קיבלתי את האוויר. בלא להתנגד לו."

    מילותיו המדודות והפשוטות לכאורה של רז, מדמות את התנועה העדינה והטבעית בין היש לבין האין. תנועה דיאלקטית, בלתי נמנעת, בין חיים למוות. בכל זאת, כאנשי טיפול במיוחד, אנו יודעים שהתנועה הנדרשת בין אזורים נפשיים אלו אינה פשוטה או מובנת מאליה.

    השבוע הצבנו אותה במרכז הגיליון שלנו וליקטנו עבורכן ועבורכם תכנים אשר נעים בין חוסן לאובדן.


  • נפתח עם סקירה מאת נעה ביימן לכנס "אובדן שכול וחוסן נפשי" אשר נערך בחודש אוקטובר האחרון. הכנס ביקש לעסוק בנושאי האבל והחוסן גם דרך הפרספקטיבה של השנה החולפת, אשר כללה אובדנים מרובים ומצבי אבל חדשים. במסגרת הכנס, לצד מושבים מקבילים רבים, הרצו גם פרופ' מולי להד, ד"ר פיליס קוסמינסקי, ד"ר אתי אבלין, רונית שלו, ד״ר רות מלקינסון, פרופ׳ שמשון רובין, פרופ׳ אליעזר ויצטום, ד"ר אורן טנא ופרופ' יעקב רז.

    למאמר המלא >>


  • נמשיך עם שתי הרצאות מתוך יום העיון "פסיכותרפיה ממוקדת-קריירה ורב תרבותיות: בין חתירה לתנאי עבודה נאותים לחיפוש מימוש וייעוד" של מכון מפרשים. הרצאתה של ניצה ירום, "מחולי להעצמה", עסקה בנגישות ובחשיבות של פסיכותרפיה בגיל השלישי. בדבריה, ביקשה ירום לבחון כיצד ניתן לעבוד עם אוכלוסייה זו לא רק מפרספקטיבה של אבל ואובדן אלא גם מתוך מקום שיש בו יכולת להכיל את ההשתנות הטבעית שבהזדקנות.


  • הרצאתה של דפנה חיימוביץ'-ורסנו, גם היא מאותו יום עיון, עסקה בייעוץ תעסוקתי שיקומי למתמודדי נפש. במהלך ההרצאה הציגה חיימוביץ-ורסנו את ההיבטים החיוביים ומעודדי החוסן אשר קיימים בהשתלבות בשוק העבודה, לצד האתגרים הרבים העומדים בפני מתמודדי נפש המצויים בתהליך זה. בין היתר הציגה תיאור מקרה אשר כלל ליווי בתהליך של השתלבות תעסוקתית מסוג זה ופיתוח אסטרטגיות התמודדות אדפטיביות.


  • נסיים עם המאמר "נתיבי חוסן במרחב הטיפולי: משברים כהזדמנות לעדכון מפות" מאת ד"ר אלינער פרדס ואילאיל ארוך. המאמר נכתב עבור גיליון מיוחד בעריכתה של ד"ר פרדס, אשר עסק בחוסן ותהליכי צמיחה בפסיכותרפיה. לצד סקירה של מושגי יסוד וגלים מחקריים שונים בתחום החוסן, במסגרת המאמר מתארות הכותבות כיצד דווקא רגעי משבר ואובדן, עשויים לייצר הזדמנות לחקירה וגילוי של נתיבי חוסן חדשים.

    למאמר המלא >>