תפריט נגישות

חציית גבולות מיניים מצד מטפלים: להישיר מבט אל תופעה כואבת

  • 5/2/2021

  • מאמרים והרצאות בנושא חציית גבולות בטיפול

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 6/21
  • הכותרות במדורי החדשות אשר דיווחו השבוע על חשד לפגיעה מינית במטופלות מצד פסיכולוג, פגשו רבים מאיתנו, מטפלים ומטפלות, מטופלים ומטופלות, בכאב, בעצב ובתדהמה. אף על פי שמפתה להשתיק את חוסר הנוחות המתעוררת בסיווג האירוע כחריג, נתונים מספריים מלמדים כי היקף התופעה של חציית גבולות מיניים בטיפול עשוי להיות נרחב מכפי ששיערנו.

    מתוך תחושת אחריות, תמיכה בניסיון העלאת המודעות ורצון לספק מרחב לחשיבה גם על נושאים קשים, השבוע אספנו מאמרים והרצאות אשר מבארים וחוקרים את הנושא, תוך שהם מציבים את המטפל כשומר הסף במצבי חציית גבולות בטיפול.


  • נפתח עם סיכום מאמרו של גלן גבארד "שיעורים שעלינו ללמוד מן המחקר אודות הפרת הגבולות המיניים". גבארד מציין כי אחד מדפוסי התגובה הבולטים של מטפלים לאירועים של חציית גבולות בטיפול, היא הנטייה לחפש אחר הבדל מהותי בינם לבין המטפל הפוגע. בחוכמה וברגישות האופייניים לו, גבארד מציע כי התסריט של "הם/אנחנו" אינו מאפשר לנו ללמוד על הפגיעות האישית שלנו להפרת הגבולות ולעבוד מתוך מודעות לה.

    למאמר המלא >>


  • נעבור כעת לצילומי הרצאות מערב העיון "פגיעות מיניות בחדר הטיפול" שנערך מטעם מרכז שילוב. ההרצאה הראשונה ניתנה על ידי נאוה גולדברג, פסיכולוגית קלינית בכירה ומדריכה. ותיארה את תופעת הניצול המיני של מטופלים, תוך דיון מעמיק בגבולות מטושטשים בטיפול וחצייתם במסגרת יחסי ההעברה הנרקמים בחדר.


  • נמשיך עם ההרצאה "כשארוס בכה – תשוקה ומיניות, טראומה ושיחזור בחדר הטיפול: על שאלות האתיקה בטיפול הנשען על פסיכותרפיה גופנית" מאת מורית הייצלר, פסיכותרפיסטית גופנית. במהלך ההרצאה נגעה הייצלר במתח המורכב שמתקיים בין רתימת כוחות התשוקה לטובת עבודה עם המטופל ובין הפוטנציאל להתפתות לחצות את הגבול. בתוך כך, התייחסה למורכבות הייחודית שעשויה לאפיין קשר טיפולי הכולל עבודה עם הגוף.


  • נמשיך עם הרצאתו של עו"ד דניאל סרור אשר התמקד בהיבטים משפטיים – ההיבט הפלילי, האתי והנזיקי – של קשר מיני ביחסי מטפל מטופל. במהלך ההרצאה התייחס עו"ד סרור לאלמנטים ייחודיים לניצול מיני במסגרת יחסים טיפוליים כמו עוצמת התלות, האדרת כוחו של המטפל וקושי רב בהוכחת הפגיעה.


  • הרצאה נוספת בערב העיון ניתנה על ידי הדר שולשטיין-אלרום, עו"ס, מדריכה, מטפלת זוגית ומשפחתית,  תחת הכותרת "מאדמה חרוכה לצמיחה מרפאת". בדבריה הדגישה שולשטיין-אלרום את ההקבלה הצורמת המתקיימת בין יחסי גילוי עריות למצבים של חציית גבולות מיניים בקשר טיפולי. לצד זאת, הציעה כי באמצעות תהליך טיפולי סיזיפי, ניתן לשקם את ההריסות של "הבסיס הבטוח" שחצייה כזו מותירה בעקבותיה.

  • דגכ

  • בסיום הערב הרצה פרופ' גבי שפלר, פסיכולוג קליני מומחה ופסיכואליטיקאי, על היבטים אתיים מקצועיים בפגיעות בעלות אופי מיני של מטופלות ומטופלים בידי מטפליהם. פרופ' שפלר טען כי העברה של סוגיות אתיות והעיסוק בהן לתחום המשפטי בלבד עשויה להפחית את יכולתנו להתבונן בתופעה וללמוד ממנה. כמו כן, הוא התייחס לחוסר האונים הנלווה לחווייתו של המטופל הנפגע ולאחריות העצומה המונחת על כתפי הקהילה הטיפולית בצמצום התופעה.