תפריט נגישות

על כוחו של ביחד: בצל האירועים הביטחוניים ולקראת החג

  • 15/4/22

  • מתמיכה חברתית ועד טיפול קבוצתי – על חוויית הביחד במרחב הטיפולי

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 15/22
  • בצל אירועי הטרור האחרונים, נדמה כי ליל הסדר מציין יותר מכל השנה את הישיבה המשותפת מסביב לשולחן, את חשיבותה של תחושת הביחד ואת מקומה המשמעותי של לכידות חברתית. ברגע כזה, בו השמחה נמהלת בתחושות כבדות, ניסינו לחשוב איך נוכל להיטיב לפגוש אתכם ואתכן, ובלטה עבורנו ההזדמנות לעסוק בכוחו של יחד.

    בברכת חג שמח ושקט, הכנו לכם אוסף מאמרים והרצאות אשר מזכירים לנו את כוחן של שותפות, קהילה ותמיכה חברתית.


  • נפתח עם מאמרה של מרים שפירא "זהות, קהילה ומסוגלות: שלושה מעגלים בוני חוסן", אשר נכתב עבור הגיליון "סלילת נתיבים חדשים לפיתוח משאבי חוסן" בעריכת ד"ר אלינער פרדס. במסגרת הטקסט מציעה שפירא כי בעתות מצוקה ומשבר אנו מוזמנים לחלץ מתוך 3 מעגלים מרכזיים בחיינו – זהות, מסוגלות וקהילה – עוגני חוסן ותמיכה.

    למאמר המלא >>


  • נמשיך עם הרצאה מקוונת אשר נערכה בתקופת הקורונה מטעם התכנית לפסיכותרפיה של המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה באוניברסיטת תל אביב, תחת הכותרת "לחיות חוויה ביחד (?)". בשיחה בין ד"ר רינה לזר לד"ר בעז שלגי, ובהנחייתו של ד"ר רוני באט, נגעו הדוברים באופנויות שונות של ביחד טיפולי ובחשיבותו הייחודית בתקופות של משבר.


  • נעבור להרצאתו של ד"ר דיקון בוינגטון אשר עסקה במנטליזציה בצוותים רב מקצועיים ובמתודה של 'חשיבה ביחד'. ההרצאה ניתנה ביום העיון "מפיצול לאינטגרציה: מודל AMBIT לעבודה רב-מקצועית אינטגרטיבית" אשר נערך ביוזמת האוניברסיטה העברית ומרכז פרויד למחקר פסיכואנליטי, והדגישה את האופנים בהם צוות מקצועי מאוחד עשוי להתמודד טוב יותר עם אתגרים טיפוליים.


  • נמשיך עם גישת טיפול נוספת אשר רואה ערך מרכזי בעבודת צוות ותמיכה חברתית – גישת דיאלוג פתוח. המאמר התפרסם בגיליון "חושבים מחדש על טיפול בפסיכוזה: אינטגרציה, קהילה ודיאלוג", בשיתוף איגוד ISPS, וברוח הגישה נכתב במשותף על ידי צוות טיפולי, מטופלת והוריה – ד"ר נעמה שפרן, אדם לאוב, ד"ר יסכה בריס גינת, יעל כהן חזני, ד"ר אליזבטה יובן וצלר, מ' ומשפחתה.

    למאמר המלא >>


  • נסיים עם הפרק "הרחבת העצמי באמצעות האחר" מתוך הספר "היכל המראות על הבמה: פסיכותרפיה בתיאטרון פלייבק" מאת רונן קובלסקי, ניר רז ושושי קיסרי. פסיכותרפיה בתיאטרון פלייבק עושה שימוש מיוחד בביחד הקבוצתי לשם עבודה תרפויטית, כאשר חברי הקבוצה מהדהדים ומרחיבים זה את סיפוריו של זה באמצעות תהליכי אימפרוביזציה ועדות.

    למאמר המלא >>