23/1/26
אחת התרומות המרכזיות של הגישה המערכתית נוגעת להרחבת המבט מעולמו האינטרה-פסיכי והסימפטומטי של היחיד אל עבר ההקשר הרחב יותר. בתוך כך, המרחב הזוגי והמיני מהווים לא פעם מצע לביטוי מצוקה נפשית ואתגרים התפתחותיים, הן של היחיד והן של הזוג.
החשיבה הטיפולית על מרחבים אלו דורשת ראייה וחיבורים רב-מערכתיים, תוך התייחסות לרובדים גופניים ומיניים של החוויה, לצד התבוננות מעמיקה ביחסי הגולמין בינם לבין רובדים תוך-נפשיים ובין-אישיים.
הגיליון השבוע מוקדש לחיבורים מורכבים ועדינים אלו, הניצבים במרכזו של יום העיון כלים שלובים: טיפול זוגי ומיני במבט מערכתי מטעם מרכז רותם - המרכז הישראלי לטיפול מיני ובהנחיית שרון פלג נשר. ד"ר מיכל לוריא, אלישע אזר ושרון פלג נשר נשאו דברי פתיחה וברכות.
יום העיון נפתח עם הרצאתו של אורן אלמוג – "מרוב עצים לא רואים את היער: זוגיות כמערכת", במהלכה הציג את מאפייני הטיפול המערכתי ואת החשיבה הקלינית העומדת בבסיסו. זאת, תוך התייחסות לאופן בו משפחה, זוגיות וסימפטומים נתפסים בראייה המערכתית. בהמשך, הציג אלמוג גישות מערכתיות שונות ופרקטיקות קליניות הנובעות מהן, כגון שימוש ב"שאלות מעגליות".
ההרצאה השנייה של יום העיון ניתנה על ידי ד"ר מיכל לוריא – "וגיניזמוס: מערכת ללא כניסה", אשר עסקה במאפיינים הגופניים והנפשיים של וגיניזמוס ובדרכי אבחון וטיפול. במסגרת ההרצאה, סקרה ד"ר לוריא ממצאי מחקרים עדכניים בהם נבחן הקשר בין תופעה זו לבין היבטים תרבותיים, משפחתיים ורגשיים, והציגה את ההשפעה ההדדית של הדינמיקה הזוגית והתמודדות עם וגיניזמוס.
נעבור להרצאה השלישית, אשר ניתנה על ידי שלומית ארבל עמנואל – "נרשם במשפחה: טיפול בטראומה במבט מערכתי", במסגרתה הוצג הטיפול בפוסט-טראומה בראי התפיסה המערכתית. בהרצאה, בחנה ארבל עמנואל את האופן בו הפרעת דחק פוסט-טראומטית באה לידי ביטוי בחיי המשפחה, בזוגיות ובמיניות, תוך התייחסות ליחסי הגומלין בין המערכות השונות, ולהתמקמות הטיפולית נוכח קשיים אלו.
נמשיך עם ההרצאה הרביעית של יום העיון, אשר ניתנה על ידי שרון פלג נשר – "הגבר כמכלול: התמודדות עם בעיות בתפקוד המיני של הגבר בראייה רב מערכתית". לאורך ההרצאה, דנה פלג נשר בקשר האפשרי בין דפוסי התקשרות, עמדות קדומות ומצוקה רגשית לבין קשיים והפרעות בתפקוד המיני בקרב גברים. בהמשך, נסקרו עקרונות טיפוליים בהפרעות התפקוד המיני ממבט מערכתי.
נעבור להרצאה החמישית של אלישע אזר – " מובחנות כתאוריה ייחודית המקשרת בין זוגיות ומיניות", אשר עסקה במאפיינים של מובחנות ובמקומה בטיפול הזוגי והמערכתי. בדבריו, נשען אזר על תפיסתו של דיוויד סנרש והתייחס למובחנות כתיאוריה מערכתית. דרך תיאור מקרה, הציג אזר מונחים מרכזיים מהתיאוריה, כגון "היררכיית כוח", "איחוי רגשי" ו"אינטימיות מתוקפת עצמי", והדגים את האופן בו הם יכולים לסייע לעבודה הקלינית עם זוגות.
נמשיך עם ההרצאה האחרונה של יום העיון, אשר ניתנה על ידי שרון מלמד – "שלומי קשור בחוט אל שלומך: התמכרות במבט מערכתי". במסגרת ההרצאה, התייחסה מלמד להתמכרות למין ול"תלות השיתופית" הנלוות לה כסימפטומים מערכתיים-משפחתיים ובחנה את יחסי הגומלין בין התמכרות לבין הדינמיקה הזוגית והמשפחתית. זאת, תוך תנועה בין המשגות והיבטים תוך-נפשיים ובין-אישיים של תופעות אלו.
נסיים עם פאנל שחתם את יום העיון בהנחיית אלישע אזר ובהשתתפותם של שלומית ארבל עמנואל ויחיעם שרלו – "מהחזית לסלון: כשהמערכות מתנגשות". במהלך הפאנל, דנו הדוברים בהשפעות המלחמה המתמשכת והמעברים התכופים בין שירות המילואים למרחב הביתי על חיי המשפחה והזוגיות, תוך התייחסות לחוויותיהם האישיות ולניסיונם מעבדותם הטיפולית.

.jpg)
