תפריט נגישות

לנופלים ולחיים: סיפורה של הטראומה הצבאית

  • 14/4/2021

  • יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 16/21
  • יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה הוא יום מורכב וקשה לרבים מאתנו. הוא מפגיש אותנו באופן חזיתי ומטלטל עם המחירים הקשים מנשוא שאנו משלמים במציאות הישראלית, ובתוך כך נוגע בעומק האובדן, האבל והשכול. בשנים האחרונות, לצד הנצחת הנופלים וסיפוריהם, אנו עדים למגמה המבקשת לתת מקום גם לאלו אשר לחמו לצדם וחזרו שונים לעד, עם צלקות בלתי נראות וכאבים שקופים.

    בגיליון הנוכחי אנו מפנים זרקור למגמה זו ומבקשים גם אנחנו לתת מקום לסיפורה של הטראומה הצבאית בשיח הציבורי והטיפולי.


  • נפתח עם ערב העיון "אחרי נעילה - הדהודי הסדרה 'שעת נעילה' בשיח החברתי על טראומת המלחמה בישראל". הערב, שנערך ביוזמת אוניברסיטת בר-אילן, החברה הישראלית לחקר הטראומה ועמותת נט"ל, הוקדש להתבוננות טיפולית בהדים העמוקים שיצרה סדרת הדרמה המלחמתית "שעת נעילה", המביאה את סיפור מלחמת יום הכיפורים. בפתח הערב נערך פאנל בהנחייתה של פרופ' רבקה תובל משיח ובהשתתפות ירון זילברמן, יוצר וכותב שותף של הסדרה, נעמה ארליך וליאור לנדר מעמותת נט"ל.


  • נמשיך עם הרצאתה של פרופ' דנה אמיר מערב זה – "על פונקציית העד במצבי קצה". דבריה של פרופ' אמיר התמקדו בחוויית הנטישה וחוסר האונים המאפיינת את הטראומה ובאה לידי ביטוי בפרקי הסדרה, תוך התבוננות בתפקידיה של העדות ההדדית במערך זה.


  • ההרצאה "מתעוררים למלחמה: על שכחה וטריגרים דיגיטליים" ניתנה גם היא בערב העיון, על ידי פרופ' יאיר עמיחי המבורגר. זו התמקדה בשחיקתם של מנגנוני התמודדות והגנה בחלוף הזמן מן האירוע הטראומטי, לצד המתרחש במפגש של שחיקה זו עם טריגרים שונים כמו הסדרה "שעת נעילה" והשיח שהתפתח בעקבותיה.


  • מבט נוסף על הזכרון הטראומטי מוצע בפרק 12 מתוך הספר "נרשם בגוף" מאת בסל ואן דר קולק – "הכובד הבלתי נסבל של ההיזכרות" (המובא כאן באדיבות הוצאת פרדס). בפרק סוקר ואן דר קולק את הדרך הפתלתלה שעברה הבנת הטראומה במרחב הציבורי, הצבאי והטיפולי, תוך שהוא מתמקד במורכבותו וייחודיותו של הזכרון הטראומטי.



    למאמר המלא >>


  • נסיים עם מספר עדויות אשר ניתנו בטקס יום הזיכרון לנופלים ולחיים של עמותת רסיסים בשנה שעברה. מזה מספר שנים שהעמותה מקיימת טקסי זיכרון המבקשים ליצור מרחב בטוח, מכיל ומתקף לשיתוף בחוויות הנוגעות בצורה קצת אחרת בנושא הצבא, הלחימה והשכול. ראשית, נפתח עם דבריו של אהוד קקון אשר שירת כחובש קרבי בחטיבת גבעתי ברצועת עזה של לפני ההתנתקות ומתמודד כיום עם PTSD.


  • נמשיך עם דבריה של ענת גלעד, הנשואה ללוחם אשר שירת במבצע עופרת יצוקה ומתמודד בעקבות כך עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית. גלעד הביאה פרספקטיבה ייחודית כבת הזוג של המתמודד, ושיתפה באתגרים ובמורכבויות שבעמדה זו.


  • לבסוף, דיבר בטקס גם יהונתן הרבלין אשר לחם במבצע צוק איתן ביחידת עורב נח"ל וכתב את הספר "גם אני הייתי שם" על הפוסט-טראומה בעקבות המלחמה ואובדן חברו לצוות סגן רועי פלס ז"ל. בדבריו תיאר הרבלין את התקפי החרדה, תסמיני ה-PTSD, ההשתקה של האובדן וההתמודדות הפסיכולוגית הארוכה שבאה בעקבות אלו.