תפריט נגישות
חיפוש

הפרעת אכילה – מה גורם לזה?

הפרעת אכילה – מה גורם לזה?

פורסם על ידי ספיר קינן

כידוע, הפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות חמורות אשר עשויות להוביל לתוצאות שליליות רבות, הכוללות סיבוכים רפואיים וכן קשיים קוגניטיביים, נפשיים וחברתיים.
הפרעות אלה מתפרצות פעמים רבות בגיל ההתבגרות, והתערבויות מוקדמות עשויות להפחית את הסיכון לפתח הפרעות אכילה.
על מנת לפתח תוכניות לטיפול והתערבות, מחקרים רבים מבקשים להבין לעומק את הסיבות המורכבות להתפתחותן של הפרעות אכילה, תוך התייחסות להשפעות ביולוגיות ופסיכולוגיות כאחד.

קולברט ושות' (2015) ביקשו להתמקד במאמר זה בסקירת הממצאים המחקריים אודות האטיולוגיה של הפרעות האכילה השונות, מתוך עמדה אינטגרטיבית, המבקשת להתייחס לקשר המורכב שבין גורמי סיכון שונים: גורמים ביולוגיים, השפעה חברתית ותרבותית ומאפיינים פסיכולוגיים.

תורשה גנטית של הפרעות אכילה


המחקר בתחום הפרעות האכילה מצביע על מעורבות משמעותית של גורמים גנטיים וסביבתיים אשר תורמים להתפתחות סימפטומים של הפרעות אכילה.
כך למשל, מחקרי תאומים מצביעים על תורשה בינונית-גבוהה של אנורקסיה ובולימיה, וכן של הפרעת התקפי זלילה, הנובעת מהשפעה משותפת של גורמים גנטיים וסביבתיים.

הרצון להיות רזה


כידוע, גורם משמעותי התורם להתפתחות של הפרעות אכילה בקרב נשים הינו אידיאליזציה של רזון בחברה וחשיפה למדיה (סרטים, סדרות, פרסומות, מגזינים וכו').

גורם זה נפוץ במיוחד בתרבויות מערביות, בהן קיים לחץ משמעות על השגת מראה חיצוני "אידיאלי" אשר מאופיין בגזרה דקה ללא שומן גוף, הנחשבת בריאה ויפה.

אנשים החיים בתרבויות מערביות לרוב מפנימים את הדרישה להיראות באופן זה; הפנמה זו הינה לרוב יותר דומיננטית בקרב נשים וקשורה בסיכון מוגבר להפרעות אכילה.

עם זאת, הכותבות מציינות כי על אף שרובנו חשופים למסרים המעודדים הרזיה, רק חלק מהאנשים מפנימים את האידיאלים הללו, ורק חלק מאלה מפתחים בסופו של דבר הפרעות אכילה. בתוך כך, יתכן כי קיימת חשיבות רבה לגורמים גנטיים אשר נמצאים באינטראקציה עם גורמים סביבתיים, ועשויים לעודד את ההזדהות עם המסרים הללו ואת הפנמתם.

תכונות אישיות


הכותבות מתמקדות בתכונות אישיות הנמדדות על ידי שאלונים לדיווח-עצמי, בהם האדם מתבקש לענות עד כמה משפטים מסוימים מתארים את התנהלותו בעולם. על בסיס ממצאים מחקריים שונים, הן מציינות את האופן בו תכונות אלה מנבאות את התפתחותן של הפרעות אכילה:

נוירוטיות (Neuroticism) הינה נטייה אישיותית לחוש רגשות לא-נעימים. אנשים בעלי נטייה גבוהה לנוירוטיות מאופיינים בחוסר-יציבות רגשית, וחווים לעתים קרובות פחד, ייאוש ועצב, ורגישים מאחרים לכאב נפשי. מחקרי אורך הדגימו כיצד נטייה זו עשויה לנבא בהמשך החיים את התפתחותן של פתולוגיות שונות בתחום האכילה, כולל קבלת אבחנה של הפרעות אכילה כמו בולימיה ואנורקסיה.

פרפקציוניזם הינה נטייה לביקורת עצמית הכוללת שימוש בסטנדרטים גבוהים במיוחד עבור העצמי. תוצאות ממחקרי אורך מצביעות על כך שגם היא עשויה להוות גורם סיכון להתפתחות של הפרעות אכילה, ובמיוחד בנוכחותם של גורמים אחרים, כגון הערכה עצמית נמוכה, משקל-יתר או חוסר-סיפוק כללי מהמראה החיצוני.

אימפולסיביות, או הנטייה לפעול על פי רצון רגעי ללא מודעות להשלכות, עשויה גם היא לנבא התפתחות סימפטומים של הפרעות אכילה, בדגש על התקפי זלילה (Binge) וניסיונות להתרוקן לאחר מכן. באופן ספציפי, חוקרים הציעו כי נטייה אישיותית לפעול באימפולסיביות בעת מצוקה רגשית הינה גורם מנבא חשוב להתפתחות בולימיה.

ליקויים נוירו-קוגניטיביים

* כפי שעולה ממחקרים קוגניטיביים, נמצא קשר בין ליקויים נוירו-קוגניטיביים מסוימות והתפתחות של הפרעות         אכילה.

* באופן ספציפי, בקרב חולות אנורקסיה ונרבוזה נמצאו ליקויים בגמישות קוגניטיבית, הכוללת את היכולת לעבור      (Shift) בין מטלות שונות.

* על אף שלא ידוע אם מדובר בגורם סיכון או השפעה נלווית של הפרעות אלה, נמצא כי גם בקרב בני משפחה        בריאים של בעלי הפרעות אכילה קיימים ליקויים דומים בשיעור גבוה. 

* זאת ועוד, בקרב בעלי הפרעות אכילה המאופיינות בהתקפי זלילה והתרוקנות נמצא שיעור גבוה של קושי בעיכוב     תגובה (Inhibitory Control).

על בסיס ממצאים אלו, מדגישות הכותבות את הקשר החשוב בין גורמים ביולוגיים וגורמים פסיכולוגיים בהתפתחותן של הפרעות אכילה. עם זאת, הן מדגישות כי חסר ידע אמפירי אודות הקשר בין אלו לגיל, מגדר, וגורמים התפתחותיים נוספים, ומציעות כי מחקר נוסף נדרש כדי להתאים את הידע הקיים לתוכניות התערבות ומניעה של הפרעות אכילה.

לקריאת מידע נוסף על הפרעות אכילה

על הכותבת - ספיר קינן

ספיר קינן, דוקטורנטית לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב, בוגרת תואר שני בפסיכולוגיה קלינית מאוניברסיטת בן-גוריון. מחקרה מתמקד בתחומי המגדר והמיניות.

ביבליוגרפיה

Culbert, K. M., Racine, S. E., & Klump, K. L. (2015). Research Review: What we have learned about the causes of eating disorders–a synthesis of sociocultural, psychological, and biological research. Journal of Child Psychology and Psychiatry56(11), 1141-1164.

אנשי מקצוע בתחום

הפרעות אכילה

עוד מאמרים שיעניינו אותך