תפריט נגישות

מלאכת הטיפול הלאקאניאני: הקדמה ופרק מספרו של יהודה ישראלי

יהודה ישראלי

הקדמה

הפרק הרביעי 'סימפטום' מתוך הספר 'מלאכת הטיפול הלאקאניאני' מובא לפניכם במלואו באדיבות המחבר ד״ר יהודה ישראלי והוצאת רסלינג.

הפרק נוכחי עוסק בהבנת הסימפטום הנפשי והקשר שלו להשתוקקות והתענגות בתיאוריה הלאקאניאנית. הפרק פותח בשאלה מהו סימפטום ובמה שונה הסימפטום הנפשי מזה הרפואי. הדיון התיאורטי המתנהל בפרק הנוכחי יוצא מתוך טענתו של פרויד כי הסבל ה'נוירוטי' מקורות בניכור לסימפטום, כאילו התייחסות אליו אינו הוא חלק מהסובייקט. ביחס לראייה זו, ד״ר ישראלי מציג את משנתו של לאקאן אשר רואה את הקיום של האדם כנעוץ בהשתוקקות. ולכן, על פי חשיבה זו, סבלו של האדם יפחת באופן משמעותית אם הוא יזדהה עם תשוקתו אשר מושגת על ידי הסימפטום, כלומר יזהה גם את עצמו בסימפטום שלו. בנוסף, ד״ר ישראלי דן בפרק זה על הסימפטום האנליטי – סימפטום אשר נתפס כנגרם כתוצאה מהטיפול, או סימפטום אשר מופיע במהלכו גם אם לא היה חלק מסיבת הפנייה. לבסוף, ד״ר יהודה דן בהבדל בין הסימפטום עליו המטופל מתלונן בגלוי לבין ה'פנטזמה' אשר מתקיימת ברובד הלא-מודע.

על הספר

  • באופן מסורתי, הידע הפסיכואנליטי הוא נחלתו ה"פרטית" של הפסיכואנליטיקאי בעבודתו הפרטנית עם מטופלים. בשונה ממסורת זו, הספר הנוכחי ומחברו מציעים מסגרת חשיבה ופעולה פרטית ואתית השואבת את מקורותיה מן התיאוריה של ז'אק לאקאן (Lacan) ועשויה לשמש כל מטפל נפשי באשר הוא – פסיכותרפיסט, מטפל זוגי, מטפל באומנויות או מדריך נוער במחלקה פסיכיאטרית.

    במסגרת הספר מציג המחבר את התפיסה הלאקאניאנית, לפיה היסוד המרכזי בהכשרת האנליטיקאי הוא האנליזה שעבר בעצמו. חשיפתה זו של המטפל לכוחן של מילים שנאמרו בילדותו האישית ועובדו במסגרת הקשר הטיפולי, וכן לכוחן של מילים הנאמרות במסגרת פרשנות אותה נותן האנליטיקאי היא, על פי לאקאן, תנאי מוקדם לעיסוק במלאכת המילים כמטפל. 

הפרק הראשון בספר עוסק בהנחות היסוד של הפסיכואנליזה הלאקאניאנית. הפרק השני דן גם בעמדה המקדימה של האנליטיקאי בגישה זו, זו בהכרת כל הדחפים כמתקיימים גם אצלו, בין השאר בזכות האנליזה שלו עצמו. הפרק השלישי עוסק ביחסי ההעברה (טרנספרנס). הפרק הרביעי עוסק בסימפטום הנפשי. הפרק החמישי עוסק בתלונות נפוצות בטיפול. הפרק השביעי והאחרון עוסק בסיום הטיפול.

על הכותב - ד״ר יהודה ישראלי

פסיכולוג קליני ופסיכואנליטיקאי; מלמד ב"פורום תל אביב של השדה הלאקאניאני", חבר בארגון הבינלאומי The School of psychoanalysis of the Forums of the Lacanian Field EPFCL; מטפל בפרקטיקה פרטית בתל אביב. פרסם את הספרים: "הפילוסופיה והפסיכואנליזה של ז'אק לאקאן" (האוניברסיטה המשודרת, מודן, 2007), עבור הספר "מסופוטמיה – שתיקת הכוכבים" (עם עובד, 2010), בשיתוף עם דור רווה, זכה בפרס גפן לשנת 2011.

לקריאת הפרק הרביעי ״סימפטום״ מתוך הספר >>

למידע נוסף על הספר ורכישה