תפריט נגישות

הדואליות של ד"ר מירב רוט: על אהבה ומוות, ספרות ופסיכואנליזה

  • 30/7/21

  • מאמרים והרצאות מאת ד"ר מירב רוט

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 31/21
  • השבוע יש לנו העונג והזכות להקדיש את הגיליון שלנו להגותה של ד"ר מירב רוט, ולהביא לכם הקוראים והקוראות אוסף מאמרים והרצאות משובח במיוחד. ד"ר רוט היא פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל וחוקרת תרבות; ראש התכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל-אביב. כתיבתה העשירה והמעמיקה עסקה לאורך השנים בנושאים כמו דואליות בין דחף החיים לדחף המוות, אמת ואהבת האמת, ספרות וחוויית הקריאה, יחסי העברה, הזדהות השלכתית ועוד.

    לפני שנצלול פנימה, ננצל את ההזדמנות להודות לד"ר רוט על הקול הברור והייחודי שהיא מביאה, המהווה לעיתים קרובות מגדלור מהבהב בין סערות העשייה הטיפולית.


  • נפתח עם הפרק "הטוב, הרע והנערה: התבוננות בדחף החיים ובדחף המוות בסיפור 'הרוזן החצוי' מאת איטאלו קאלווינו", בו נעזרת ד"ר רוט בסיפור של קאלווינו על מנת להמחיש את הדואליות הנפשית ותהליכים של אחדות, פיצול ותיקון. הפרק פורסם בספר "ספת התרבות: פסיכואנליזה במרחבי הספרות, הפילוסופיה והחברה" בעריכת פרופ' ענר גוברין ובהוצאת רסלינג.

    לקריאת הפרק >>


  • נמשיך עם המאמר "העברה בימי קורונה" אשר התפרסם אצלנו בשנה שעברה בשיאה של המגיפה ומוסיף למשוך אליו קוראים חדשים גם כיום, עם למעלה מ-19,000 גולשים וגולשות שקראו את הטקסט מאז פרסומו. דבריה של ד"ר רוט שבים ומזכירים לנו הקוראים כי גם בעת משבר, במציאות בה "הקיר נופל", המשימה הטיפולית נותרת בעינה – התבוננות בדינמיקת ההעברה ועבודה עמה.

    למאמר המלא >>


  • נעבור לפרק "עדות הדדית בין כותבת לקוראיה בספרה של אתי הילסוּם השמיים שבתוכי, 1941-1943" מן הספר "שתי וערב-פסיכואנליזה, אמנות ותרבות" בעריכתה של ד"ר הילית אראל-ברודסקי ובהוצאת רסלינג. לאורך הפרק מתמקדת ד"ר רוט – דרך יומן השואה המטלטל של אתי הילסום – בברית המילים הנוצרת בין כותב לקוראיו, כמו גם באיכויות התרפויטיות של ברית זו.

    לקריאת הפרק >>


  • נמשיך עם מספר הרצאות מצולמות ונתחיל עם ההרצאה "מה מפריע לאהוב ומה מקופל בין השורות?" אשר ניתנה במסגרת כנס שיחות השני שהציע דיאלוג בין גישות שונות. בדבריה, ביקשה ד"ר רוט לתאר את התיאוריה הקלייניאנית כזרם אקזיסטנציאליסטי, העסוק בשאלה "מה מפריע לאדם לאהוב?" ומציע הזדמנות למפגש אינטימי עם האחר.


  • נעבור לשיחה שקיימו ד"ר שרון זיו ביימן ופרופ' ענר גוברין עם ד"ר רוט במסגרת הסדרה "קוראים כאן ועכשיו - שיחות על ספרים, אומנות וחברה". במסגרת השיחה התמקדו הדוברים בספרה של ד"ר רוט "מה קורה לקורא? התבוננות פסיכואנליטית בקריאת ספרות" ובשאלה מדוע אנו קוראים ספרים וכיצד הם משנים אותנו?


  • נסיים עם הרצאה שניתנה במסגרת הכנס "פרשנות ומעבר לה: מבט רב-מימדי", במסגרתה התדיינו דוברים מאסכולות פסיכואנליטיות שונות אודות 2 תיאורי מקרה של ביון. בהרצאתה, הציעה ד"ר רוט פרשנות לתהליכי ההזדהות ההשלכתית המשתקפים בתגובתו הסוערת של ביון למטופלת - כאמצעי מרכזי להבנת הדינמיקה ואפשרויות עיבודה בטיפול מאתגר מסוג זה.