תפריט נגישות

משחזור לזיכרון: טיפול בטראומה נפשית

  • התבוננות על החברה הישראלית מבעד לפריזמה של הטראומה הנפשית מעלה תמונה מכאיבה ומורכבת. שבע מלחמות, שלוש אינתיפאדות, עימותים צבאיים ואירועי טרור רבים מלווים את שבעים שנות קיומה של מדינת ישראל, כשברקע ממשיכות להדהד השפעותיהן של טראומות המוניות אשר התחוללו עוד טרם כינון המדינה. אל החשיפה המסיבית לטראומה המונית מתווספים אירועים טראומטיים קשים, שאליהם נחשפו ועודם נחשפים ישראלים רבים, כגון טראומה מינית, אלימות במשפחה, שכול ותאונות דרכים.

    חשיפה לאירוע טראומטי מפגישה את הפרט עם חוויה של פגיעות וחוסר אונים, ודורשת גיוס מסיבי של משאבים. התגובה הנפשית הבולטת ביותר לחשיפה לטראומה היא התסמונת הפוסט-טראומטית, אך התגובות לטראומה אינן מוגבלות לתסמונת זו. שורדי טראומה עלולים לסבול מפגיעה עמוקה ומתמשכת בתחומים הקוגניטיביים, הגופניים, הבין-אישיים והתפקודיים. יתרה מזאת, מחירי החשיפה לטראומה אינם מוגבלים לפרט הבודד החווה אותה, וזולגים לא אחת אל המערכות הזוגית, המשפחתית והחברתית. אם כן, הטיפול בהשלכות הטראומה הוא אתגר משמעותי וחשוב ביותר, הן בכלל והן בהתייחס לחברה הישראלית בפרט.

    והוא מיועד למטפלים, לסטודנטים המכשירים עצמם לטיפול בתחומי הפסיכולוגיה, הפסיכיאטריה והעבודה הסוציאלית ואף לאנשים המעוניינים לפנות לטיפול עקב חשיפה לטראומה. הספר, אשר נכתב על ידי מיטב המטפלים בטראומה בישראל, מציג מגוון עשיר של שיטות טיפול: שיטות טיפול קוגניטיביות-התנהגותיות; טיפול EMDR; התערבויות בשיטת התשאול; טיפול קשבי ממוחשב; שיטות טיפול נרטיביות; טיפול פסיכודינמי-התייחסותי; טיפול בהיפנוזה; טיפול בשיטת החוויה הסומטית; וטיפול תרופתי.

הספר הנוכחי שם לו למטרה לתמוך בטיפול בטראומה הנפשית בישראל, נוסף על כך, הספר מתאר שיטות טיפול ייחודיות המותאמות להשלכות ספציפיות של חשיפה לטראומה, כמו למשל טיפול בהפרעת זהות דיסוציאטיבית הנעוצה בחוויות של הזנחה והתעללות מתמשכות בילדות; טיפול דיאלקטי-התנהגותי המיועד לסובלים מתסמונת פוסט-טראומטית מורכבת; התערבות טיפולית אסטרטגית לטיפול באובדן טראומטי; התערבות קוגניטיבית-התנהגותית זוגית לטיפול בקשיים בקשר הזוגי עקב חשיפה של אחד מבני הזוג לטראומה; ואף עקרונות מנחים לטיפול בילדים הנחשפים לטראומה מתמשכת.

על העורכות - יעל להב וזהבה סולומון

ד"ר יעל להב היא פסיכולוגית קלינית מומחית וחוקרת בשדה הטראומה. עבודתה הקלינית עם שורדי טראומה משלבת מגוון של שיטות טיפול; עבודתה המחקרית מתמקדת בחשיפת המנגנונים שבבסיס המצוקה הפוסט-טראומטית בעקבות אירועים טראומטיים בין-אישיים ומתמשכים, כגון שבי, אלימות במשפחה וטראומה מינית בילדות. זכתה במלגת הצטיינות (2013) ובמלגת פולברייט לחוקרי פוסט-דוקטורט (2017). סיימה הכשרת פוסט-דוקטורט שנייה באוניברסיטת סטנפורד.

פרופ' זהבה סולומון עומדת בראש מרכז המצוינות לחקר הטראומה; פרופ' לאפידמיולוגיה פסיכיאטרית ועבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב. מחקריה בוחנים תגובות נפשיות וגופניות לאירועים טראומטיים, בהם מלחמה, שבי וטרור מתמשכים, לצד גורמי סיכון ועמידות. זכתה בפרסים רבים על הישגים מדעיים יוצאי דופן בחקר פוסט-טראומה, בהם פרס ישראל (2009) ופרס אמת (2016).

לרכישת הספר - הוצאת רסלינג