6/6/25
כבכל שנה, חודש הגאווה אשר חל בחודש יוני הוא הזדמנות לחגיגה של גיוון וחופש מחד, וציון האתגרים הייחודיים לקהילה הלהט"בית והמאבק למען שוויון זכויות מלא מאידך.
הגיליון הנוכחי נע גם הוא בין שני הקצוות הללו. השבוע, אספנו עבורכם הרצאות המביאות מגוון פרספקטיבות טיפוליות על סוגיות של מיניות, מגדר והקשת הגאה, לצד דיון מעמיק וחשוב באתגרים הקליניים הייחודיים אשר נוכחים בעבודה הקלינית בשדה זה.
נפתח עם הרצאתה של ד"ר שלומית ידלין-גדות "זיגמונד פרויד: התאורטיקן הקווירי הראשון?" אשר ניתנה במסגרת יום העיון "מהי לשון הפנייה? קוויריות, מגדר ומיניות בפסיכואנליזה" מטעם מכון תל-אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, ובהנחייתה של ד"ר חנה אולמן. ד"ר ידלין-גדות הציעה קריאה מחודשת בכתביו של פרויד, המצביעה על תפיסה של ריבוי וגיוון באשר לסוגיות של מיניות ומגדר. זאת, תוך שילוב תיאור מקרה של מטופלת על הקשת הטרנסית.
נמשיך עם הרצאתה של ד"ר אסתר רפפורט – "חשיבה פסיכואנליטית עכשווית על טרנסג'נדר: מה ניתן ללמוד מחוויה טרנסג'נדרית על התפתחות הזהות המגדרית" אשר ניתנה ביום העיון "דיון מחודש בהתפתחות הזהות המינית" מטעם החטיבה לטיפול בילדים ונוער של האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית. תוך התייחסות לטקסטים פסיכואנליטיים, תיארה ד"ר רפפורט את האופן בו חוויות טרנסג'נדריות עשויות להאיר את ההתפתחות המגדרית בסדר החברתי הקיים.
נעבור להרצאתן של דפנה גרינר וד"ר יפעת איתן-פרסיקו – "המפגש בין תיאוריות פסיכואנליטיות לבין מבנים משפחתיים חדשים" אשר ניתנה במסגרת "מועדון הפרויד הורוד" של הקליניקה במרכז הגאה בתל אביב. תחילה, דנה גרינר בסוגיות הקשורות במפגש המאתגר שבין תיאוריות פסיכואנליטיות קלאסיות לבין מבנים משפחתיים חדשים. אחריה, תיארה ד"ר איתן-פרסיקו חוויות אדיפליות אשר עשויות להתעורר במשפחות חד-מיניות.
נמשיך עם הרצאתו של גיא יקר – "אז למה לי להט"ב עכשיו? אתגרי הנוער הלהט"בי בתהליכי גיבוש זהות" אשר ניתנה במסגרת יום העיון "לגעת בסערה שבפנים ובסערה שבחוץ – טיפול במתבגרים מעמדה אינטגרטיבית" מטעם מכון מפרשים במכללה האקדמית ת"א-יפו. בהרצאתו, סקר יקר מושגי יסוד מרכזיים בהתפתחות זהות מינית ומגדרית, והתייחס לפסיכופתולוגיה בקרב להט"ב וכן להתערבויות פרטניות ומערכתיות רלוונטיות במרחב החינוכי.
נסיים עם הרצאתה של טליה רוט אשר ניתנה תחת הכותרת – "טיפול להט"ב-דתי-פרנדלי" במסגרת יום העיון "הכלה למעשה: היבטים אישיים ומשפחתיים בטיפול בלהט"בים דתיים" מטעם מרכז פרויד וארגון שב"ל. רוט שיתפה בחווייתה האישית בעולם הלהט"ב הדתי, ותיארה את השינוי שעברה הקהילה הדתית-טיפולית בעמדתה כלפי מטופלים בעלי זהות דתית-להט"בית. כמו כן, הציעה רוט מספר קווים מנחים אשר מסייעים לה בעבודה עם מטופלים אלו.