תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Personalization - פרסונליזציה

פרסונליזציה הינה הטיית חשיבה, המתארת מצבים בהם האדם מייחס כל אירוע שלילי לעצמו, תוך התעלמות מההקשר הסביבתי. 

פרסונליזציה הינה אחת מהטיות החשיבה האופייניות למצבים של דיכאון, על פי התיאורטיקן הקוגניטיבי אהרון בק. מצבים של פרסונליזציה הם כאלה בהם מייחס האדם כל אירוע שלילי לעצמו ולחוסר הערך שלו, תוך התעלמות מתרומתם של אנשים אחרים או של ההקשר הסביבתי. הטיית חשיבה זו גורמת לאדם לקחת על עצמו אחריות מלאה לאירועים ומצבים שפעמים רבות כלל לא נמצאים באחריותו (או נמצאים רק באחריותו החלקית), מה שמתגבר ומזין תחושות קשות של אשמה, כעס ואכזבה. 

כך למשל, אדם מדוכא שחברו לא ענה לטלפון שלו עלול להסיק שהחבר מתעלם ממנו מאחר ואינו מעוניין לדבר איתו - ולהתעלם מכך שייתכן שהחבר היה עסוק או ישן, וחוסר המענה כלל אינו קשור בו. מכיוון אחר, הורה שהילד שלו מפסיד בתחרות ספורט גדולה יכול להרגיש ש"כל זה לא היה קורה אם הייתי גורם לו להתאמן יותר". 

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) לדיכאון שם דגש על זיהוי של הטיות החשיבה הנפוצות אצל אותו אדם והגברת תשומת הלב לרגעים בהם הן מתעוררות ומכתיבות את הפרשנות שלו לסיטואציה. בשלב הבא ניתן יהיה "לאתגר" את המחשבות האוטומטיות שמתעוררות באותם רגעים ("הכל בגללי", "כל האשמה עליי") ולהחליף אותן במחשבות יותר מאוזנות ומיטיבות, שבתורן ישפיעו גם על הסימפטומים הדיכאוניים. 


מקורות

השילוני, ס. (1991). מבוא לפסיכולוגיה (יחידה 12: פסיכופתולוגיה ופסיכותרפיה). תל-אביב: האוניברסיטה הפתוחה.

Fennell, M. J. V. (1989). Depression. In: Hawton, K., Salkovskis, P. M., Kirk, J., & Clark, D. M. (Eds.). Cognitive Behaviour Therapy for Psychiatric Problems (pp. 169-211). Oxford, England: Oxford University Press

Weishaar, M. E. (1993). Aaron T. Beck. London: Sage

תחומי מומחיות:
דיכאון

אנשי מקצוע בתחום

דיכאון