תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cognitive Behavioral Therapy - CBT - טיפול קוגנטיבי התנהגותי

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טכניקת טיפול קצרת מועד המבוססת על שילוב עקרונות טיפול קוגניטיביים והתנהגותיים ומיועדת לטיפול בסימפטומים של דיכאון לסוגיו ובמקרים של הפרעות חרדה שונות, לשינוי הרגלים בלתי רצויים, שיפור מיומנויות לפתרון בעיות, רכישת כישורים חברתיים ועוד.

טיפולים התנהגותיים התפתחו כבר בשנות ה-60 של המאה הקודמת, ותוך מספר שנים צורפו לטיפולים אלו טכניקות טיפול קוגניטיביות. בשנות ה-70 החלו להתפתח טיפולים אשר התבססו על טכניקות קוגניטיביות "טהורות", אך כיום הפכו טיפולים המשלבים טכניקות קוגניטיביות והתנהגותיות למקובלים ויעילים במיוחד.

מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי מבוסס על ההנחה כי קשיים רגשיים והתנהגותיים נגרמים מלמידה ואימוץ של התנהגויות בלתי מסתגלות ושל דפוסי חשיבה המגבילים את האדם ומצמצמים את טווח התנסויותיו. לפיכך, מתמקד הטיפול בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי יעילים באמצעות רכישת מיומנויות, תרגול, התנסויות ושיתוף פעולה אקטיבי של המטפל. 
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתאים לילדים ובוגרים ועשוי להינתן במסגרת פרטנית או קבוצתית.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי "קלאסי" כולל מספר עקרונות בסיסיים:

הגדרת הבעיה: הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי מאופיין בשקיפות ובהדדיות- המטופל מגדיר את קשייו ואת ההתנהגויות/רגשות/מחשבות המגבילים אותו, והמטפל והמטופל מגדירים את מטרות הטיפול ואת תוכנית הפעולה (למשל, שיפור מיומנויות אסרטיביות, התגברות על התקפי פאניקה, הפחתת חשיבה והתנהגות אובססיבית וכד').

חשיפה: טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים מבוססים על התנסות בחשיפה לסיטואציות בהם מתקשה האדם לתפקד, מתוך הנחה ששיחה על הקשיים לבדה לא תביא לשינוי התנהגותי או רגשי. ישנן מספר טכניקות חשיפה כהצפה (חשיפה ישירה למושא החרדה הקשה ביותר, למשל), חשיפה הדרגתית (דירוג הסיטואציות המאיימות והתנסות הדרגתית), חשיפה בדמיון וכן הלאה. 

טכניקות הרגעה ושליטה עצמית: מאחר והשימוש בטכניקות החשיפה כרוכות בחרדה רבה, רבים מהמטפלים מלמדים את המטופלים טכניקות ויסות והרגעה עצמית טרם החשיפה. טכניקות אלו כוללות שיטות התנהגותיות כהרפיה, היפנוזה או ביופידבק ושיטות קוגניטיביות כזיהוי סכמות ואמונות בלתי יעילות ("בטוח יקרה משהו רע אם אתקרב לכלב", "אני אשתגע אם יהיה לי עוד התקף פאניקה") והמרתן באמונות יעילות יותר ("זה יהיה לא נעים, אבל זה יחלוף"). 

על אף יעילותו הרבה של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי למגוון הפרעות וקשיים, עוצבו מספר תתי סוגים של טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים המתמקדים בטיפול בהפרעות או בעיות ספציפיות, כטיפול בחשיפה ממושכת למקרי פוסט טראומה וטיפול דיאלקטי להפרעת אישיות גבולית. כמו כן, פותחו טכניקות ייחודיות המבוססות על עקרונות קוגניטיביים התנהגותיים כביו-פידבק, EMDR וטיפול רציונלי אמוטיבי. 

השימוש בטיפולים קוגניטיביים התנהגותיים נפוץ ביותר במקרי טיפול בילדים למשל בטיפולי חרדה, כאשר במקרים אלו מלווה הטיפול פעמים רבות במסגרת של הדרכת הורים או בהנחייתם כיצד ללוות את הילד במטלות ההתנהגותיות.


ביבליוגרפיה

Kaplan H.I, Sadock B.J, Grebb J.A (2007) Synopsis of psychiatry, Behavioral sciences, Clinical Psychiatry tenth edition.

אנשי מקצוע בתחום

טיפול קוגניטיבי התנהגותי - CBT