תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול פסיכולוגי

סימפטומים פיסיים מתמשכים, חמורים או יוצאי דופן יביאו את רובנו לפנות בהקדם וללא היסוס לרופא הרלוונטי. סימפטומים רגשיים, לעומת זאת, מלווים בהרבה יותר אמביוולנטיות לגבי הפנייה אל טיפול פסיכולוגי: הרי מי מאתנו לא חווה מדי פעם תקופות של דכדוך? ולמה לא לנסות להתגבר לבד, אם אפשר? ובכלל, איך אפשר לדעת שהזמן לא יעשה את שלו והמשבר פשוט יעבור? בכתבה זו אנו מציעים מידע מקיף על האופן בו טיפול פסיכולוגי יכול לסייע, על סוגים שונים של טיפול פסיכולוגי ועל הדרך לבחירת טיפול פסיכולוגי ופסיכולוג או פסיכולוגית אשר יסייעו לכם בהשגת שינוי נפשי משמעותי.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול פסיכולוגי

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי
איך נמנעים מהצטננות? ישנים טוב בלילה
טיפול פסיכולוגי
דימוי גוף נמוך - מי האשם האמיתי?
דימוי גוף נמוך - מי האשם האמיתי?
טיפול פסיכולוגי
מנהל, עובד, האם פוגעים בך?
מנהל, עובד, האם פוגעים בך?
טיפול פסיכולוגי
מה עושים כשטיפול מרגיש תקוע ואיך יודעים שהגיע הזמן לסיים?
טיפול פסיכולוגי
דימוי גוף נמוך - מי האשם האמיתי?
מתי טיפול קצר מועד המשלב גישות שונות יכול להתאים? מקרה לדוגמא
טיפול פסיכולוגי
סבלנות בימי קורונה: כיצד המוח משפיע על היכולת שלנו לדחות סיפוקים?
סבלנות בימי קורונה: כיצד המוח משפיע על היכולת שלנו לדחות סיפוקים?

טיפול פסיכולוגי - איך זה עובד?

איך לדבר על זה יעזור לי? במה זה שונה מלדבר עם חברה? איך פסיכולוג יעזור לי אם אני גם ככה אדם שמודע לעצמו וחושב הרבה? ואיך טיפול יביא לשינוי משמעותי עם הבעיות שלי קשורות בעיקר לגורמים חיצוניים, כמו קשיים זוגיים, לחץ כספי או סביבת עבודה מלחיצה ותובענית?

שאלות אלו ואחרות מלוות רבים מהאנשים המתעניינים לראשונה בחייהם בפנייה אל טיפול פסיכולוגי, ומתקשים לדמיין כיצד השיחה על קשייהם תביא לשינוי מהותי. למעשה, שאלה זו מעסיקה לא רק את המתעניינים בפנייה אל טיפול פסיכולוגי אלא גם חוקרים, תיאורטיקנים וקלינאים אשר עוסקים בה כבר שנים ארוכות. ממצאים מחקריים וקליניים שנאספו בעשורים האחרונים מצביעים על מספר גורמים אשר הופכים טיפול פסיכולוגי לשיטת טיפול יעילה למגוון קשיים רגשיים, התנהגותיים ובין אישיים.

תובנה: תובנה מתייחסת ליכולתו של המטופל לקשר בין סימפטומים רגשיים והתנהגותיים איתם הוא מתמודד לבין גורמי עבר, רגשות והיבטים רגשיים לא מודעים. האופן בו השגת תובנה מסייעת להנעת שינוי פסיכולוגי שנוי במחלוקת, אך אחת הגישות המרכזיות בתחום מציעה כי סימפטומים מהווים ניסיון של הנפש להעלות למודעות חומר נפשי לא מודע. טיפול פסיכולוגי מסייע בהשגת מודעות למשמעות הסימפטום ובכך "משחרר" את הנפש מהצורך להמשיך ולהציף את החומר הלא מודע אל המודעות באמצעות סימפטומים.

עיבוד: מחקרים רבים מצביעים על כך שחוויות רגשיות עוצמתיות אשר אינן זוכות לעיבוד רגשי מספק נוטות "להיתקע" במערכת הגוף-נפש ולהביא להיווצרות סימפטומים נפשיים: החוויה אינה עוברת אינטגרציה אשר מאפשרת לה להפוך לזיכרון מהעבר, אלא נותרת חיה ומכאיבה כאילו זה עתה התרחשה. טיפול פסיכולוגי מציע מסגרת המאפשרת לעבד אירועים וחוויות ממשמעותיים בעבר ובהווה, ובכך יוצר הזדמנות לעיבוד אשר יביא לשחרור הנפשי-גופני שלא התבצע בעבר. דוגמה קלאסית למצב זה היא האופן בו נפגעות תקיפה מינית בילדות עשויות לסבול מקשיים זוגיים ומיניים בבגרותן. טיפול פסיכולוגי מסייע בעיבוד החוויה הטראומטית באופן שמסייע למטופלת לאחסן את החוויה בזיכרון ולא לחיות אותה בהווה בכל פעם בה נוצר קשר רגשי או מיני עם גבר.

הקשר הטיפולי: רבים מהפונים אל טיפול פסיכולוגי אינם ערים לכך שמעבר לתכנים הנידונים בטיפול, עצם הקשר הטיפולי מהווה גורם מרפא משמעותי ביותר. מחקרים עכשוויים מצביעים על כך שקשיים רגשיים ונפשיים רבים נובעים מדפוסי יחסים מורכבים ובעיתיים בעבר. הקשר הטיפולי הנוצר בין הפסיכולוג למטופל מספק למטופלים רבים התנסות ייחודית בקשר בין אישי מיטיב, ובכך מהווה "חוויה מתקנת" המציעה התנסות חדשה ומעוררת אמון. כך, למשל, מטופלים עשויים להתנסות באמצעות טיפול פסיכולוגי ביצירת קשר המבוסס על התעניינות, אכפתיות, כנות, קשב, התכווננות רגשית ואינטימיות. התנסות זו מבססת אמון באנשים אחרים, מחזקת את הערך העצמי ומעוררת תקווה ויכולת ליצור קשרים רגשיים משמעותיים גם מחוץ לטיפול. מעבר לכך, האפשרות להתבונן באינטראקציה הנוצרת בין המטפל למטופל מציעה למטופל הזדמנות ייחודיות לבחון "בזמן אמת" ובסביבה רגשית תומכת כיצד הוא חווה ונחווה במערכות יחסים אינטימיות. כך, למשל, הקשר הנוצר בין המטפל למטופל במסגרת טיפול פסיכולוגי יכול לסייע למטופל לזהות כיצד ניסיונותיו להגן על עצמו מפני פגיעה רגשית גורמים לו להחוות כמרוחק ובלתי נגיש בקשרים זוגיים, ולהבין כי רבים מהעימותים שלו בתחום הבין אישי קשורים בעלון הלא מודע המתעורר בו סביב היעדר הקשבה והתעניינות בו.

מקור תמיכה: מעבר לנעשה בכל טיפול, טיפול פסיכולוגי מהווה בדרך כלל מקור תמיכה משמעותי המספק מסגרת בה המטופל יכול לשתף, להביע את עצמו באופן חופשי ללא חשש מביקורת ולקבל לגיטימציה לכאב והמצוקה שהוא חווה. אלו מביאים לירידה במצוקה הנפשית ולחיזוק החוסן הנפשי.

אתגור דפוסי חשיבה: טיפול פסיכולוגי מזמין את המטופל להתבוננות סקרנית ומעמיקה על עצמו, על התנהלותו ועל מערכות היחסים שלו. בכך, טיפול פסיכולוגי מאתגר לא פעם דפוסי חשיבה, תפיסות ואמונות אשר המטופל מחזיק בהן באופן אוטומטי ונוקשה. כך, למשל, באמצעות טיפול פסיכולוגי מטופל יכול לזהות כי הוא מחזיק סטנדרטיים נוקשים ובלתי אפשריים ביחס לבת זוגו וילדיו, או שהנחת הבסיס איתה הוא מגיע אל קשרים תעסוקתיים, חברתיים היא הנחה לפיה "זה תמיד נגמר ברע". במסגרת טיפול פסיכולוגי יזוהה דפוסי חשיבה ותפיסות מסוג זה, וכך גם האופן בו הם משפיעים על סימפטומים רגשיים, התנהגותיים ובין אישיים.

סוגי טיפול פסיכולוגי

אחד הממצאים המעניינים ביותר הנוגעים ליעילותו של טיפול פסיכולוגי הוא שבמרבית המקרים שיטת הטיפול משמעותית לתוצאות הטיפול הרבה פחות מאיכות הקשר הטיפולי הנוצר בין המטפל למטופל: כאשר נוצר קשר טוב, פתוח ואינטימי, וכאשר המטפל והמטופל מסכימים ביניהם על מטרות הטיפול ועל הדרך להשגתן - הסיכוי להצלחת הטיפול עולה בצורה משמעותית. יחד עם זאת, למטופלים שונים יש צרכים והעדפות שונים ובהתאם, לאורך השנים התפתחו מספר סוגי טיפול פסיכולוגי. סוגי טיפול פסיכולוגי אלו נחשבים כולם לאפקטיביים וזכו לתמיכה מחקרית רבה.

טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי

טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי הוא הטיפול הפסיכולוגי הוותיק ביותר, אשר מקורו בפסיכואנליזה הפרוידיאנית. טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי הוא טיפול היוצא מהנחה שחוויות עבר, יחסים בין אישיים משמעותיים בתקופת הילדות והיבטים רגשיים לא מודעים (משאלות, קונפליקטים, דחפים, פנטזיות) - מעצבים את חווייתנו הרגשית, יחסינו והתנהגותנו. בהתאם להנחה זו, טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי מכוון ליצירת מסגרת בה המטופל מוזמן לדבר על כל מה שעולה בדעתו, באופן שמכוון לחשיפת וחקירת עולמו הפנימי והתכנים הלא מודעים שבו. על בסיס ההתבוננות המשותפת בתכנים שהמטופל מעלה, המטפל מסייע למטופל לקשר ולחבר בין הסימפטומים והקשיים שהוא חווה בהווה לבין היבטים לא מודעים הנחשפים במסגרת הטיפול. כך, למשל, טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי יכול לסייע למטופל לזהות כיצד הקשר שלו עם אם מדוכאת ומרוחקת גורם לו לבחור בבנות זוג בלתי נגישות רגשית אותן הוא מנסה "להעיר לחיים" ללא הצלחה, כפי שניסה "להעיר לחיים" ולהזמין לקשר קרוב את אמו.

היבט משמעותי נוסף המאפיין טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי הוא התמקדות בחוויה ב"כאן ועכשיו" בקשר הטיפולי. טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי יוצא מהנחה שדפוסי רגשות ויחסים בלתי מודעים משתחזרים ובאים לידי ביטוי בקשר הטיפולי, וכי התבוננות ובחינה שלהם ב"זמן אמת" מאפשרת לחשוף רבדים לא מודעים של רגשותיו ומערכות יחסיו של המטופל. כך, למשל, מטופלת יכולה לזהות באמצעות טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי כיצד היא נסוגה ומסתגרת בכל פעם שהיא חווה את המטפלת שלה כחודרנית ותובענית, וכיצד כל אי הבנה או חוסר דיוק מפורשים על ידה באופן אוטומטי כחוסר אכפתיות של המטפלת, ומביאים לתסכול וזעם עוצמתיים.

טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי יכול להתבצע בפורמט של טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי קצר מועד (כ-12 מפגשים) אך במרבית המקרים טיפול פסיכולוגי בגישה זו יארך לפחות שנה, ובדרך כלל מספר שנים. טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי מתאים לילדים, מתבגרים ומבוגרים ומסייע במגוון מצבים רגשיים שביניהם דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, דימוי עצמי נמוך, התמכרויות, קשיים בין אישיים, תחושות תקיעות וחוסר סיפוק, משברי חיים (אובדן, גירושים, מחלה, הולדת ילד פגוע, הגירה, פיטורים), קשיים המתעוררים סביב מיניות ואוריינטציה מינית ועוד. מעבר לסיוע בהתמודדות עם מצבים אלו, טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי נחשב לטיפול מעמיק ביותר, אשר מסייע בהרחבת המודעות העצמית ובהשגת שינוי אישיותי-נפשי מעמיק וארוך טווח.

טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי

טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול פסיכולוגי קצר מועד המבוסס על ההנחה שדפוסי חשיבה והתנהגות בלתי מסתגלים שאנו מאמצים לאורך חיינו הם הגורמים לסימפטומים התנהגותיים ורגשיים שונים. על סמך הנחת מוצא זו, טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי מציע לילדים, מתבגרים ובוגרים טיפול בסימפטומים של דיכאון, הפרעות חרדה, בולימיה, התקפי זלילה, היעדר אסרטיביות, הפרעות אובססיביות קומפולסיביות, הפרעות פוסט טראומטיות, התמכרויות ובעיות התנהגות. במסגרת טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי, המטפל יסייע למטופל לזהות את דפוסי החשיבה וההתנהגות הבלתי מסתגלים המגבילים אותו ולשנות אותם תוך שימוש במספר אמצעים מרכזיים:

אתגור דפוסי חשיבה, תפיסות ואמונות בלתי רציונליות: בליבו של כל טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי עומד הניסיון לסייע למטופל לוותר על דפוסי חשיבה בלתי יעילים (חשיבה דיכוטומית, פרפקציוניזם, חשיבה קטסטרופלית וכד'). זאת, באמצעות זיהוי דפוסים אלו, זיהוי האופן בו נוצרו והפונקציות ההגנתיות שהם משרתים, התייחסות לנזק שהם גורמים למטופל ואיתור אלטרנטיבות. כך, למשל, במסגרת טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי המטופל עשוי לגלות שנטייתו לייחס לעצמו כל כישלון ("נכשלתי כי אני טיפש") ולייחס לסביבה החיצונית כל הצלחה ("הצלחתי כי זה מבחן קל") הם שמביאים לפגיעה בדימויו העצמי ולדיכאון. כמו כן, המטפל יסייע למטופל להתחיל לאמץ דפוסי חשיבה רציונליים יותר, היוצרים עמדה של אחריות אישית ולא של הלקאה עצמית.

רכישת טכניקות נשיאת מצוקה: טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי יוצא מהנחה לפיה רגשות בלתי נעימים כלחץ, עצב, חרדה וכעס הם חלק טבעי מחיינו ועל כן עלינו לפתח יכולת לשאת אותם מבלי לסבול יתר על המידה, ולאו דווקא להיאבק כדי לעלים אותם באופן מלא. בהתאם, טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי עשוי לכלול לימוד מגוון טכניקות של הרגעה עצמית, מדיטציה, הסחת דעת וויסות עצמי רגשי אשר מכוונות להרחבת היכולת להתמודד עם רגשות בלתי נעימים.

הרחבת הרפרטואר ההתנהגותי: טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי מניח, בין היתר, שסימפטומים רגשיים והתנהגותיים נוצרים ונשמרים עקב רכישת התנהגויות בלתי מסתגלות. דוגמאות להתנהגויות אלו הן הימנעות מגירויים וסיטואציות המעוררים חרדה מוגזמת (למשל, הימנעות מטיסות, דיבור בפני קהל או הגעה לבתים שיש בהם בעלי חיים), התנהגויות קומפולסיביות (אגרנות, שטיפת ידיים אובססיבית, בדיקת נעילת המכונית עשרות פעמים), שימוש באלכוהול בכדי להימנע מתחושות בדידות או חרדה ואימוץ עמדות חברתיות של ריצוי והיעדר אסרטיביות. במסגרת טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי, המטפל מסייע למטופל לזהות דפוסי התנהגות בלתי יעילים אלו ואת השפעותיהם השליליות, ומכוון אותו להרחבת הרפרטואר ההתנהגותי בתחומים בהם הוא מתקשה. זאת, באמצעות תרגול משותף בזמן הטיפול (למשל, כניסה למעלית עם מטופל קלסטרופובי), בנייה משותפת של סולם "חשיפה הדרגתית" של מטלות בדרגת קושי הולכת וגדלה והכוונת המטופל לשימוש בטכניקות נשיאת המצוקה במהלך ההתמודדות עם המטלות השונות. כך, למשל, במסגרת טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי המטפל יכול ללמד את המטופל הסובל מפוביה מכלבים טכניקות הרגעה עצמית, לתרגל איתו את השימוש בהן תוך צפייה בתמונה של כלב ולאחר מכן תוך צפייה בסרטון של כלב ולכוון אותו לשימוש בטכניקות אלו כאשר הוא נחשף לכלבים יותר ויותר גם מחוץ לטיפול: תחילה מרחוק, אחר כך מקורב ולאט לאט גם תוך יצירת מגע ישיר עם הכלב.

יש לציין כי קיים מגוון רחב של טיפולים פסיכולוגיים קוגניטיביים התנהגותיים המותאמים באופן ספציפי לטיפול בהפרעות פוסט טראומטיות. טיפולים אלו כוללים, מעבר לטכניקות הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הסטנדרטיות, גם טכניקות המשלבות עבודה גופנית, שימוש בקלפים טיפוליים ושיטות ייחודיות לעיבוד החוויה הטראומטית.
סוג ספציפי נוסף ובולט במיוחד של טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי הוא הטיפול הדיאלקטי אשר מיועד להקניית כישורי חיים, מיומנויות לנשיאת מצוקה ונטרול התנהגויות של פגיעה עצמית ואובדנות בקרב אנשים המתמודדים עם הפרעת אישיות גבולית.

טיפול פסיכולוגי – הגל החדש

מודלים של טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי ומודלים של טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי היו במשך שנים המודלים הטיפוליים המרכזיים בעולם הטיפולי. בעשורים האחרונים, על סמך הידע הקליני והמחקרי הרב שנאסף, פותחו מודלים טיפוליים נוספים אשר משלבים בין תפיסות פסיכודינמיות המדגישות את תפקידם של חוויות עבר וקשרים בין אישיים משמעותיים ביצירת סימפטומים, לבין שימוש בטכניקות מונחות המכוונות לשיפור התפקוד הרגשי-התנהגותי. מודלים אלו הם בדרך כלל מודלים טיפוליים מוגבלים בזמן (בדרך כלל בין מספר חודשים לשנה) ומובנים, אשר זכו לתמיכה מחקרית רבה. דוגמאות למודלים טיפוליים הנכללים בקבוצה זו הם:

טיפול פסיכולוגי מבוסס מנטליזציה: טיפול פסיכולוגי מבוסס מנטליזציה הוא טיפול הקושר בין קשיים רגשיים והתנהגותיים לבין פגיעה ביכולת למנטליזציה, המוגדרת כיכולת של האדם לחשוב על עצמו ועל אחרים במונחים של היבטים פנימיים כמחשבות, רגשות, כוונות וכן הלאה. טיפול פסיכולוגי מבוסס מנטליזציה יוצא מהנחה שפגיעה ביכולת זו גורמת לאדם להתקשות לפרש ולווסת רגשות והתנהגויות של עצמו ושל אחרים, וכי קושי מביא לקשיים רגשיים ובין אישיים. כך, למשל, אדם עם קשיי מנטליזציה עשוי להגיב בהתקפי בכי או זעם להתנהגויות מינוריות של בן זוגו, מבלי שיהיה מודע לכך שהוא מפרש את התנהגותו של בן הזוג כאיתותים המבשרים על נטישה מתקרבת. טיפול פסיכולוגי מבוסס מנטליזציה הוא טיפול חצי מובנה אשר במסגרתו המטופל לומד על יכולות מנטליזציה ומונחה להשתמש בטיפול באופן חופשי, כאשר המטפל מסייע לו להתבונן באירועים רגשיים ובין אישיים, בטיפול ובחיי היום יום, ולזהות את קשיי המנטליזציה העומדים מאחוריהם. כך, המטפל מסייע למטופל לשפר את כישורי המנטליזציה שלו ולהתמודד באופן אדפטיבי יותר עם אירועים רגשיים ובין אישיים.

סכמה תרפיה: סכמה תרפיה היא טיפול פסיכולוגי המניח כי קשיים בתחום הנפשי והבין אישי קשורים במקרים רבים לסכמות בלתי אדפטיביות בהן האדם מחזיק. סכמות בלתי אדפטיביות מוגדרות כתפיסות ועקרונות דרכם האדם מארגן את העולם. סכמות אלו מתפתחות בשנות החיים המוקדמות סביב צרכים אנושיים בסיסיים והאופן בו אלו נענו במסגרת מערכות היחסים המשמעותיות של הילד. קשיים וחסכים במערכות יחסים אלו מביאים להיווצרות סכמות בלתי אדפטיביות לגבי העצמי, אחרים והעולם. כך, למשל, נוצרות סכמות כציפייה לנטישה, התכווננות לריצוי וביטול עצמי, פרפקציוניזם וכן הלאה. טיפול פסיכולוגי בגישת הסכמה תרפיה הוא טיפול חצי מובנה אשר מכוון להרחבת מודעותו של המטופל לסכמות בהן הוא מחזיק ולאופן בו הן מחבלות בחייו וקשריו, ולגיבוש סכמות אדפטיביות יותר באמצעות עיבוד וחקירת הסכמות הבלתי אדפטיביות והקשר הטיפולי המיטיב שנוצר עם המטפל.

טיפול דינמי חוויתי: טיפול פסיכולוגי דינמי חוויתי הוא שם כולל לגוון מודלים טיפוליים קצרי מועד הממוקדים בהרחבת יכולתו של המטופל להיות במגע עם רגשותיו ולווסת אותם באופן שיצמצם מצוקה רגשית וסימפטומים נפשיים, התנהגותיים ובין אישיים. טיפול דינמי חוויתי מבוסס על קשב והתכווננות רבים של המטפל אל המטופל, מתוך מטרה לסייע לו לשפר את יכולתו להתבונן בעולמו הפנימי וברגשותיו, להבין אותם ולווסת אותם באופן יעיל.

בחרתי טיפול פסיכולוגי – אבל איך בוחרים פסיכולוג?

הבחירה לפנות אל טיפול פסיכולוגי והבחירה בסוג טיפול פסיכולוגי אשר נשמע לך כמתאים ביותר לצרכיך הם צעדים חשובים. עם זאת, גם אחרי קבלת החלטות חשובות אלו סביר להניח שאתה תוהה איך לבחור את הפסיכולוג או הפסיכולוגית המתאימים לך מתוך אנשי המקצוע הרבים המציעים את שירותיהם. להלן מספר שאלות ותשובות נפוצות, שיסייעו לך לבחור פסיכולוג או פסיכולוגית שמתאימים לך.

עד כמה אפשר לסמוך על המלצות? שיטת ה"פה לאוזן" היא שיטה טובה לבחירת טיפול פסיכולוגי ופסיכולוג / פסיכולוגית אך יש לה שתי מגבלות מרכזיות. מגבלה אחת קשורה בכך שפסיכולוגים מקצועיים ובעלי רמת אתיקה גבוהה לא יטפלו באנשים מהמעגל החברתי הקרוב ביותר של מטופליהם. זאת, מתוך רצון לאפשר למטופל לדבר באופן פתוח על כל אדם וסיטואציה בחייו, מבלי שיצטרך "להגן" על אנשים קרובים לו או לחשוש שהקשבתו של המטפל מוטה עקב היכרותו עם אותו אדם. מגבלה שניה קשורה בכך שמרכזיותו של הקשר הטיפולי בין מטפל למטופל הופכת את רכיב החיבור האישי למשמעותי ביותר. כך, חיבור שנוצר ומביא לתוצאות טיפוליות מצוינות עבור מטופל אחד לא בהכרח יביא לתוצאות טובות עבור מטופל אחר איתו ייווצר חיבור פחות טוב. 

עד כמה אפשר לסמוך על האינטרנט? מטפלים רבים מפרסמים כיום בלוגים, מאמרים ומידע על עבודתם המקצועית. עיון בחומרים שהמטפל מפרסם מהווה פעמים רבות אמצעי לקבלת תחושה ראשונית לגבי החיבור איתו ועם דרך עבודתו.

האם מטפלים פסיכולוגים מטעם קופות חולים ומכונים פחות טובים ממטפלים פרטיים? לא. רבים מהמטפלים העובדים בהסדרים עם מכונים פרטיים ועם קופות החולים מקבלים מטופלים גם באופן פרטי, ואינם נופלים במקצועיותם ממטפלים אשר מטפלים רק במסגרת פרטית. לכן, אין טעם לפסול מראש מטפלים אלו - מומלץ לקבוע פגישה ולבחון את מידת ההתאמה האישית.

טיפול פסיכולוגי - אצל פסיכולוג או פסיכולוגית? רבים מהמתעניינים בפנייה אל טיפול פסיכולוגי תוהים האם בעיות וקשיים מסוימים יקבלו מענה מתאים יותר דווקא אצל פסיכולוג ולא אצל פסיכולוגית, או להיפך (למשל, אם יש לי קושי ביצירת קשרים זוגיים עם נשים, האם עדיף לפנות אל פסיכולוגית אישה, או שדווקא פסיכולוג גבר אשר חוה קשיים דומים יצליח לעזור לי יותר?). בפועל, אין עדיפות לאף אחד מהמינים ומומלץ לבחור בפסיכולוג או פסיכולוגית על פי תחושת הבטן תחושת הבטן.

איתרתי פסיכולוג שנראה לי מתאים. מה עכשיו? לאחר איתור טיפול פסיכולוגי ופסיכולוג/ית אשר נראים לכם מתאימים, כדאי לקבוע פגישת הכרות ובה לבחון את מידת ההתאמה האישית עם המטפל: כדאי לשים לב לפרמטרים כמידת הקשב של המטפל, מקצועיותו (התחלת הטיפול בזמן, מיקוד בנושאים הרלוונטיים), המידה בה אתה מרגיש שהמטפל מבין אותך ומתמקד בנקודות המשמעותיות לך והתחושה הכללית של חיבור ונעימות הנוצרים עם המטפל. לעתים יש צורך ביותר מפגישה אחת כדי לצבור ביטחון בהתאמת הטיפול, אך בדרך כלל קשב לחוויה האישית ולתחושת הבטן יסייעו לך לזהות האם אכן נוצר חיבור טוב עם המטפל או לא.

איך אפשר לדעת שהמטפל שבחרתי באמת מתאים לי? באופן טבעי אתה מצפה שהפנייה אל טיפול פסיכולוגי תביא לשינויים בהרגשתך ובהתמודדות עם קשייך, אך לא תמיד קל לזהות האם קצב ההתקדמות משביע רצון, האם נוצר קשר טיפולי טוב דיו והאם הטיפול מביא לתוצאות הרצויות. באופן כללי, הציפייה היא שבמרבית המקרים טיפול פסיכולוגי יביא להקלה רגשית מסוימת כבר בפגישות האחרונות, ולשינוי סימפטומטי מסוים לאחר מספר חודשי טיפול: הבעיות המרכזיות לא בהכרח יפתרו במהלך פרק זמן זה, אך יש סיכוי סביר שתרגיש שאתה "בדרך הנכונה" ושהיבטים הרלוונטיים להשגת השינוי המקווה מתחילים "לזוז". במידה ואינך מרגיש כך, או במידה ואתה מרגיש שהשיחות הטיפוליות עצמן הן רדודות, מחמיצות את הנקודה המרכזית, רחוקות או "מצונזרות" על ידך עקב מבוכה או אי אמון - מומלץ לשתף את המטפל בתחושות אלו ולבחון את תגובתו ואת האופן בו השיחה מביאה/לא מביאה לשינוי. במידה והמטפל מתייחס ברצינות לדבריך, מאפשר חשיבה משותפת ומעמיקה על הגורמים לתקיעות התהליך ומציע אלטרנטיבות טיפוליות/תובנות לגבי המצב - כנראה שאתה בידיים טובות גם אם טרם הגעת לתוצאות הטיפוליות הרצויות.

פורטל בטיפולנט לשירותים פסיכולוגיים הוא אתר אינטרנט אשר מכוון ליצירת מפגש בין אנשי מקצוע המציעים שירותי טיפול וייעוץ לבין הקהל הרחב המעוניין בשירותים אלו. כמו כן, פורטל בטיפולנט לשירותים פסיכולוגיים מהווה פורטל תוכן המציע שירותי מידע ותוכן הן לקהל הרחב והן לקהילה המקצועית.

במסגרת זו, פורטל בטיפולנט לשירותים פסיכולוגיים מציע מספר שירותים מרכזיים:

שירותי מידע לקהל הרחב: פורטל בטיפולנט מכיל לקסיקון מונחים עשיר ומגוון בתחום הפסיכולוגיה, אשר כולל מידע על הפרעות נפשיות, סוגי טיפולים, תיאורטיקנים מובילים בתחום הפסיכולוגיה ועוד. כמו כן, האתר מכיל ספריית מאמרים עשירה המציעה זווית התבוננות פסיכולוגית על מגוון נושאים שביניהם זוגיות, מיניות, הורות, דיכאון, טראומה, הפרעות אכילה ועוד. האתר מציע גם פורומים המנוהלים על ידי אנשי מקצוע מומחים המספקים מענה ראשוני לקהל הרחב.

אינדקס אנשי מקצוע: פורטל בטיפולנט לשירותים פסיכולוגיים מציע אינדקס מקיף בו מוצגים פרטיהם המקצועיים של מטפלים, יועצים, מאמנים ומגשרים. אינדקס אנשי המקצוע של פורטל בטיפולנט מאפשר לאנשי מקצוע להציג את "כרטיס הביקור" המקצועי שלהם ולבסס נוכחות ברשת האינטרנטית, ומסייע למעוניינים בשירותים טיפוליים שונים לאתר את איש המקצוע המתאים להעדפותיהם, צורכיהם הטיפוליים ואזור מגוריהם.

שירותי מידע לקהילה המקצועית: פורטל בטיפולנט לשירותים פסיכולוגיים מציע לקהילה המקצועית מידע על כנסים, ימי עיון, השתלמויות ותכניות לימוד בתחומי הטיפול והייעוץ בארץ ובחו"ל. כמו כן, האתר מציע ספריית מאמרים מקצועיים הכוללת חומרים מקוריים של כותבים ישראלים ותקצירים וסיכומים של מאמרים בולטים אשר פורסמו בשפה האנגלית.

עשוי לעניין אתכם: פסיכולוג ילדים