תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

בדיקת שמיעה

השמיעה, אחד החושים המרכזיים עליהם אנו מסתמכים כדי להבין את העולם שסביבנו ולרכוש כישורי שפה, מתפתחת בשלב מוקדם מאוד בחיינו- במהלך החיים העובריים שברחם. בדיקת שמיעה היא בדיקה הנערכת על ידי קלינאית תקשורת במטרה לזהות לקויי שמיעה מולדים או לקויי שמיעה אשר נוצרו בעקבות נזק הנגרם מאירוע טראומטי (למשל, פיצוץ חזק) או עקב השינויים הנלווים להזדקנות. מטרתה של בדיקת שמיעה היא לזהות את הלקות ממנה האדם סובל ולהציע תכנית טיפולית ו/או עזרים רלוונטיים בהתאם לסוג הבעיה ממנה הוא סובל.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום בדיקת שמיעה

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום בדיקת שמיעה

בדיקת שמיעה
האם כדאי לדבר לתינוקות ב"דיבור תינוקי"?
בדיקת שמיעה
למה ישנם אנשים שלא נהנים ממוזיקה?
למה ישנם אנשים שלא נהנים ממוזיקה?

בדיקת שמיעה כוללת בדרך כלל רכיב התנהגותי ורכיב אלקטרו-פיסיולוגי. ההיבט ההתנהגותי של בדיקת שמיעה כולל בדיקה של תגובת הנבדק לגירויים שמיעתיים שונים ובחינה של יכולתו לעבד גירויים אלו ולהקנות להם משמעות (למשל, יכולת להבין דיבור ולא רק לשמוע את הצליל הנהגה). בדיקת שמיעה תתאים תמיד לגילו של הנבדק ותגובתו תיבחן במונחים של התגובה המצופה ממנו על פי גילו. כך, למשל, קיימת בדיקת שמיעה פשוטה ובלתי חודרנית אשר מתאימה לאבחון לקויי שמיעה כבר של תינוקות כבר בהיותם בני שבועות ספורים. ההיבט האלקטרו-פיסיולוגי של בדיקת שמיעה יכלול שימוש במחשוב אשר יאפשר רישום של הפעילות העצבית באוזן ובאזורים המוחיים הרלוונטיים לקליטת ועיבוד גירויים שמיעתיים.

על סמך הנתונים הנאספים במסגרת בדיקת שמיעה קלינאי תקשורת יוכל לזהות האם קיים ליקוי שמיעה המביא לכך שהנבדק אינו קולט כראוי גירויים שמיעתיים או לחלופין- ששמיעתו של הנבדק תקינה מבחינה זו, אך הוא סובל מבעיה בעיבוד השמיעה. בעיה בעיבוד השמיעה באה לידי ביטוי בכך שהנבדק, על אף שהוא שומע את הצלילים, מתקשה לשמוע בסביבה רועשת ו/או מתקשה להבין את המילים שהוא שומע. כמו כן, בדיקת שמיעה יכולה לסייע באבחון לקויי שמיעה נוספים המתבטאים בפגיעה ביכולות כקשב שמיעתי או זיכרון שמיעתי. במידה והנבדק מתלונן גם על סחרחורות או שיש חשד סביר להניח כי הוא סובל מהן גם אם אינו יכול לדווח עליהן, ניתן לכלול בתהליך של בדיקת שמיעה גם בדיקות של תפקוד מערכת שיווי המשקל. זאת, ומערכת שיווי המשקל ומערכת השמיעה שלובות זו בזו. בהתאם לממצאי הבדיקה, קלינאית תקשורת המבצעת את בדיקת השמיעה תוכל להציע לנבדק פתרונות שונים בהתאם לקשייו.

פתרונות אלו עשויים לכלול כיוונים טיפוליים שונים:

עזרי שמיעה: כיום קיימים עזרי שמיעה משוכללים אשר יכולים לסייע בהיבטים כהגברת עוצמת הצליל המגיעה אל האוזן, הפחתת הדהוד הצליל וצמצום הקושי השמיעתי הנלווה לקליטת צלילים מרוחקים.

השתלת 'שבלול': שתל השבלול הוא מכשיר אלקטרוני המייצר תחושה של שמיעה באמצעות גירוי חשמלי המועבר ממיקרופון הנמצא מאחורי אוזנו של הנבדק אל השתל הנמצא תחת עורו ומעביר את הגירויים הנקלטים לאזור הרלוונטי במוח.

אימון שמיעתי: אימון המתבצע על ידי קלינאית תקשורת במטרה לשפר יכולות שמיעתיות כקשב שמיעתי, זיכרון שמיעתי ועיבוד שמיעתי

הדרכת הורים: כאשר הנבדק הוא תינוק או ילד צעיר אשר אובחן כבעל לקות שמיעה, ההורים יכולים להיעזר בהדרכת הורים אשר תסייע להם להבין את צרכיו המיוחדים של ילדם ולהתנהל מולו באופן שיאפשר את התפתחותו התקינה בתחומי השפה והתקשורת על אף הליקוי השמיעתי.