תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול בביופידבק

ביופידבק, המכונה גם משוב ביולוגי, הוא טכניקה טיפולית אשר מכוונת לשיפור שליטתו של המטופל בתגובותיו הפיסיולוגיות באופן שמאפשר לו להתמודד באופן אדפטיבי יותר עם סיטואציות פסיכולוגיות שונות. כך, למשל, ביופידבק מסייע בהתמודדות עם כאב, לחץ, הפרעות חרדה, בעיות פסיכוסומטיות וכן הלאה.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול בביופידבק

<<  לרשימה המלאה

מטפל בביופידבק והכשרתו

מטפל בביופידבק הוא איש מקצוע, בדרך כלל בעל הכשרה טיפולית (פסיכולוג, פסיכיאטר, פסיכותרפיסט), אשר עבר הכשרה ספציפית בטיפול באמצעות ביופידבק. כך, מטפל בביופידבק הוא בעל ידע בתחום בריאות הנפש ובעל הכרות עם מגוון מתודות טיפוליות ואלו מאפשרים לו להשתמש בשיטת הביופידבק מתוך הבנה מעמיקה של צרכי המטופל, ולשלב את השימוש בה עם מתודות טיפוליות רלוונטיות נוספות.

טיפול בביופידבק – מתי פונים?

טיפול באמצעות ביופידבק מתאים לטווח רחב של גילאים (מגיל שש והלאה) ונמצא במחקרים כמסייע בהתמודדות עם מגוון מצבים פיסיולוגיים ופסיכולוגיים שביניהם:

הפרעות חרדה- מטפל בביופידבק עשוי לסייע בצורה משמעותית בהתמודדות עם הפרעות חרדה שונות (התקפי פאניקה, פוביה, חרדה כללית, חרדה חברתית ועוד) מאחר והטיפול באמצעות ביופידבק מסייע בהשגת שליטה ובוויסות הסימפטומים הגופניים הנלווים לחרדה ודרך כך גם בחוויה הפסיכולוגית של הפחד.

כאבים כרוניים- כאב אינו רק חוויה פיסית אלא גם חוויה פסיכולוגית ובהתאם, מטפל בביופידבק יכול לסייע בהרגעה עצמית וויסות הכאב והחרדה הנלווית לו, ובכך לסייע לאנשים המתמודדים עם כאבים כרוניים על רקע בעיות רפואיות (מיגרנות, כאבי בטן, פיברומיאלגיה), פציעות, הפרעות פסיכוסומטיות וכן הלאה.

הפרעות קשב וריכוז- מטפל בביופידבק אינו מציע טיפול בהפרעת הקשב והריכוז עצמה, אך יכול לסייע למטופל לרכוש טכניקות של הרגעה, הרפיה וויסות עצמי המסייעות בהתמודדות עם הסימפטומים הנלווים להפרעה ובשיפור המיקוד והקשב.

הטיפול אצל מטפל בביופידבק

הטיפול אצל מטפל בביופידבק יוצא מהנחה כי תגובות רגשיות, קוגניטיביות וגופניות משפיעות זו על זו. כך, למשל, מחשבות מעוררות חרדה ("אני בטח אכשל", "אני לא יכול לשאת את הכאב") מביאות להתעוררות סימפטומים גופניים של חרדה (רעד, הזעה, מתח שרירי, האצת קצב הלב, כאבי בטן, סחרחורת, חולשה)- ולהיפך. בהתאם, מטפל בביופידבק יניח כי הרחבת יכולתו של מטופל לשלוט בסימפטומים הפיסיים הנלווים למצבי כאב, מתח, לחץ וחרדה יכולה לווסת את החוויה הפסיכולוגית ובכך ליצור מעגל חיובי בו הגוף והנפש משדרים זה לזה סיגנלים של רגיעה.

טיפול אצל מטפל בביופידבק יפתח בדרך כלל בלמידת טכניקות קוגניטיביות והתנהגותיות אשר יסייעו למטופל לווסת את עוצמת החרדה שהוא חווה. טכניקות קוגניטיביות יכללו זיהוי דפוסי חשיבה המעצימים את החרדה, אתגור ונטרול שלהם. למשל, מטפל בביופידבק יכול לסייע למטופל לזהות דפוסי חשיבה דיכוטומיים וקטסטרופליים המעצימים את חרדתו ("מה אני שווה אם אני לא מתקבל לתכנית מצטיינים?", "כולם חייבים לאהוב אותי, אחרת זה לא שווה כלום"), או נטייה לייחוס חיובי חיצוני ("סתם היה לי מזל/הבחן היה קל") לעומת ייחוס שלילי עצמי ("נכשלתי כי אני אפס") הפוגעת בביטחונו העצמי ומייצרת לחץ רב. טכניקות התנהגותיות בהן מטפל בביופידבק עשוי להשתמש עשויות לכלול טכניקות נשימה והרפיה, טכניקות הסחת דעת, שימוש בשיטות מדיטציה שונות וכן הלאה.

לאחר שהמטופל מבסס שליטה מסוימת בשימוש בטכניקות אלו, הוא מחובר למערכת ממוחשבת של ביופידבק אשר מספקת לו מידע רציף על תפקודו הפסיכו-פיסיולוגי, ועל מדדים הנוגעים ללחץ וחרד בפרט. נתונים אלו מוצגים באופן גרפי ונגיש כך שהמטופל יכול לראות באופן חי מתי גופו משדר סימנים לחץ ומתח (למשל, דרך עלייה בלחץ הדם וקצב הלב) ומתי הוא משתמש בטכניקות ההרגעה העצמית באופן יעיל המסייע בהפחתת מדדי הלחץ והחרדה. כך, המטופל מקבל פידבק קבוע על המידה בה הוא מצליח להרגיע ולווסת את תגובותיו הפסיכו-פיסיולוגיות, ומסוגל לשכלל את שליטתו בטכניקות ההרגעה העצמית ולצבור אמון ביכולתו לווסת את מצוקתו הנפשית. בשלב זה, תפקידו של מטפל בביופידבק הוא ללוות את המטופל בעודו משכלל ומשפר את שליטתו בטכניקות ההרגעה העצמית עד להשגת הקלה משמעותית.