תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

חוות דעת לבית משפט

לעיתים במהלך הליך משפטי או בירוקרטי מופנה אחד הצדדים או שניהם לחוות-דעת מדיקו-לגאלית. חוות דעת מדיקו-לגאלית הינה חוות דעת שבאה לענות על שאלה משפטית, הניתנת על ידי איש מקצוע בתחום הרפואי או מתחום בריאות הנפש, לבית משפט או לישות משפטית. מצבים בהם מתבקשת חוות-דעת מדיקו-לגאלית נוטים להיות מצבים רגישים ביותר, המשפיעים על עתידם של רבים.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום חוות דעת לבית משפט

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום חוות דעת לבית משפט

חוות דעת לבית משפט
אתיקה בטיפול נפשי – ראיון עם פרופ' גבי שפלר
חוות דעת לבית משפט
אל תגעו לי בחיסיון: פסיכולוגים מתייחסים לפרשת קסטיאל
אל תגעו לי בחיסיון: פסיכולוגים מתייחסים לפרשת קסטיאל

לא כל איש מקצוע יכול ומוכן לספק חוות-דעת שכזו; על איש המקצוע המספק את חוות-הדעת להיות בקיא הן בתחום המקצועי הנוגע לחוות-הדעת והן בחוק, שכן יש לחוות-הדעת המדיקו-לגאלית לעיתים קרובות השפעה מכרעת על התוצאה המשפטית.

בדרך כלל חוות דעת מדיקו-לגאלית נכתבת לאחר בדיקה מקיפה ומפגש או כמה מפגשים בין איש המקצוע והאדם שחוות הדעת נוגעת לו. עם זאת, לעיתים בית המשפט מבקש חוות דעת מדיקו-לגאלית על נושא עקרוני ולא בכל הנוגע לאדם מסוים. במקרה כזה לא מן הנמנע שלא תתקיים פגישה בין איש המקצוע לאדם שחוות הדעת נוגעת לו.

חשוב לדעת כי בניגוד לטיפול, בו המטפל מחויב לרמה גבוהה של סודיות, שכן הטיפול נועד לשרת את המטופל ולהפוך למקום שבו ניתן לגלות את צפני הנפש שלו, כאשר איש מקצוע מתבקש לגבש ולהעביר חוות-דעת מדיקו-לגאלית, מטרת התהליך הינה שחוות הדעת תיחשף בבית המשפט, ולכן הסודיות הינה מוגבלת ביותר – המידע יועבר לבית המשפט או לישות המשפטית, אך על איש המקצוע לשמור שלא להעביר מידע זה לאף גורם אחר.

באילו מצבים יכולה להידרש חוות-דעת מדיקולגאלית?

קביעת סטאטוס פסיכיאטרי: חוות-דעת שכזו נדרשת לעיתים לפני מצבים כגון ניתוח או פניה לוועדה רפואית.

אימוץ: כאשר זוג מבקש לאמץ ילדה או ילד, בני הזוג נדרשים לקבל חוות-דעת מאיש מקצוע בתחום הטיפול, לשם בחינת המסוגלות ההורית שלהם והתאמתם להיותם הורים מאמצים.

מסוגלות הורית: כאשר הסדרי המשמורת ההורית נמצאים במחלוקת במהלך תהליך גירושין, לעיתים בית המשפט מבקש לקבל חוות-דעת מאיש מקצוע, שימליץ מהו ההסדר שיטיב יותר מכל עם הילדים. במצב כזה יבדקו שני ההורים וכן הילדים בדרך כלל, תוך התמקדות בקשר שבין כל הורה לילד והיכולת של ההורה לספק את צורכי הילד באופן מותאם.

כשירות לנהיגה: מי שרישיון הנהיגה שלו נשלל בשל סיבות פסיכיאטריות או פסיכולוגיות, ככל הנראה יזדקק לחוות-דעת מאיש מקצוע על מנת לקבל רישיון נהיגה חדש.

אפוטרופסות: על מנת לקבוע האם אדם כשיר לנהל ולקבל החלטות בנוגע לענייניו הכספיים או הבריאותיים, יכולה להתבצע בדיקה פסיכיאטרית. במידה ואין האדם כשיר לנהל את ענייניו – ימונה אדם אחר לשמש כאפוטרופוס.

מסוכנות הורית: במצב בו עולה החשש כי אחד ההורים מהווה סכנה לילדיו, כמו למשל במידה וישנו דיווח על פגיעה בת הזוג או באחד הילדים, ההורה מורחק מהבית. במצב כזה, בית המשפט דורש חוות-דעת פסיכולוגית או פסיכיאטרית לשם הערכת המסוכנות ההורית לפני שההורה יוכל לשוב לביתו ולהיות בקשר עם ילדיו.