תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול ב-OCD

OCD או הפרעה טורדנית כפייתית היא הפרעה פסיכיאטרית המאופיינת במחשבות אובססיביות המלוות בפעולות קומפולסיביות. מחשבות אובססיביות הן מחשבות טורדניות וחודרניות אשר עולות שוב ושוב בדעתו של האדם מבלי שיוכל לשלוט בכך. פעולות קומפולסיביות הן פעולות כפייתיות שהאדם מבצע באופן חוזר ונשנה מתוך תחושה לא מבוססת לפיה ביצוען ינטרל את המחשבות האובססיביות. אבחנה של OCD ניתנת כאשר המחשבות והפעולות מתקיימות לאורך זמן וגורמות למצוקה ו/או פגיעה משמעותית בתפקודו של האדם. כיצד ניתן לזהות שאתם או מישהו בסביבתכם סובל מ-OCD? מהם הסוגים השונים של OCD? והכי חשוב – מהן האפשרויות לטיפול ב-OCD?

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול ב-OCD

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום טיפול ב-OCD

טיפול ב-OCD
OCD - לא מה שחשבתם
טיפול ב-OCD
איך מפסיקים להיות אובססיבים?
איך מפסיקים להיות אובססיבים?
טיפול ב-OCD
איך מטפלים ב-OCD?
איך מטפלים ב-OCD?
טיפול ב-OCD
איך לעזור למטופלים עם OCD בזמן מגפת וירוס הקורונה?
טיפול ב-OCD
איך מפסיקים להיות אובססיבים?
האם קיים קשר בין טראומה להתעוררות סימפטומים אובססיביים קומפולסיביים?
טיפול ב-OCD
פסח: חג ה-OCD
פסח: חג ה-OCD

כיצד ניתן לזהות OCD?

הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) כוללת כאמור מחשבות טורדניות לצד התנהגויות כפייתיות, באופן הגורם למצוקה או לפגיעה משמעותית בתפקוד. אנשים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית חיים במעין "מעגל אכזרי" ממנו הם מתקשים לצאת. מעגל זה כולל הופעת מחשבה טורדנית וחודרנית אשר לרוב מאופיינת בחשיבה קטסטרופלית אשר מעוררת מצוקה כלשהי. למשל, מחשבה על משהו מסוכן שיכול לקרות המעורר תחושת חרדה עזה. או לחילופין, מחשבה על משהו מביך שיכול לקרות המעורר תחושת בושה עזה.

על מנת להיפטר מאותה מחשבה טורדנית ומהתחושות הקשות הנלוות לה, עולה צורך לא רציונלי לבצע "טקס" כלשהו – התנהגות כפייתית אשר נועדה לפצות על התחושה ובכך היא מרגיעה את החרדה. אנשים נבדלים זה מזה בסוג ההתנהגויות המפצות שלהם, באופן שמבדיל בין סוגי OCD שונים.

המעגל האובססיבי-קומפולסיבי המאפיין את ההפרעה גוזל זמן רב (יותר משעה ביום) ומונע מהסובלים מ-OCD לתפקד בצורה נורמטיבית בהיבטים משפחתיים, תעסוקתיים וחברתיים. מתוך כך, רבים מהסובלים מ-OCD מתמודדים גם עם דיכאון, חרדה חברתית או הפרעות חרדה שונות, התמכרויות לחומרים והפרעות אכילה.

לעיתים, הסובלים מ-OCD מפגינים תובנה כלפי מצבם, כלומר הם מכירים באי הרציונליות של ההתנהגויות הקומפולסיביות על אף הדחף החזק לבצען. במקרים אחרים, עשויים הסובלים מ-OCD להפגין תובנה נמוכה או אף העדר תובנה, עד כדי דלוזיות (מחשבות שווא), לפיהן ביכולתן של ההתנהגויות הכפייתיות להשפיע בפועל על המחשבה הטורדנית. למשל, להאמין בכך שספירת המכוניות האדומות על הכביש תמנע ממני להיות מעורבת בתאונת דרכים.

מהם הסוגים השונים של OCD?

קיימים 5 סוגי OCD, הנבדלים זה מזה בסוג המחשבות הטורדניות העולות, ומתוך כך גם בסוג ההתנהגויות הכפייתיות הנועדו להרגיע את אותן מחשבות. חלק מהסובלים מ-OCD מדווחים על סוג עיקרי אחד של תכנים שמעסיקים אותם, בעוד שאצל אחרים ייתכן ויימצא שילוב בין סוגי OCD שונים: 

1. נקיון וזיהום – המחשבות האובססיביות עולות סביב תכנים של זיהום ולכלוך. תחת סוג זה, ההתנהגויות הכפייתיות לרוב עוסקות בניקיון קיצוני, שטיפת ידיים באופן תכוף, ארוך וחזרתי; ניקיון בלתי פוסק של הבית או של אזורים מסויימים בו, ועוד.

2. סדר וארגון – המחשבות האובססיביות נוגעות לתכנים של פרפקציוניזם ושלמות, בכך שדברים אינם מסודרים בסדר ה"נכון" שלכם, או אינם נעשים בדיוק כפי שצריך. ההתנהגויות הכפייתיות בהתאם כוללות ארגון חפצים, ניהול רשימות קפדניות, סידור לפי שיטות עם לוגיקה מורכבת וקפדנית ועוד.

3. בדיקות חוזרות – המחשבות האובססיביות קשורות בחרדה שמא אסון גדול כמו שריפה, פריצה, הצפה או תאונה עלולים להתרחש כתוצאה מחוסר זהירות. ההתנהגויות הקומפולסיביות תחת סוג זה כוללות בדיקות חוזרות ונשנות בניסיון להשיג וודאות. התנהגויות בדיקה נפוצות הן לבדוק שברז הגז סגור, התנור מכובה, דלת הבית או הרכב נעולות ועוד.

4. מחשבות על מין, אלימות ומוסר – מחשבות אובססיביות הקשורות לתכנים של מיניות, אלימות או התנהגות שאינה תואמת את אמות המידה המוסריות-ערכיות של האדם. מחשבות אלו מעוררות לרוב סלידה ופחד עצמיים והן אינן מעוררות הנאה. ההתנהגויות הקומפולסיביות העולות יכולות להיות מגוונות, לעיתים קשורות לאופי האובססיות ולעיתים פחות, אך בשני המקרים תכליתן היא "לנטרל" את המחשבות או לוודא כי לא יוכלו להתממש במציאות.

5. ספקנות וצורך באישורים מהסביבה – מחשבות טורדניות הקשורות בתחושה חזקה של ספק וחוסר וודאות, באופן המקשה על התנהלות יומיומית ואשר מוביל להתנהגויות כפייתיות אשר מתבססות על ניסיון להשיג וודאות, למשל דרך הפניית שאלות מרובות אל אנשים בסביבה בציפייה שאלו יעזרו להפחית את תחושת הספק וחוסר הביטחון. ניתן לקשר סוג זה לתת-סוג נוסף של ההפרעה, הפרעה טורדנית-כפייתית ביחסים (ROCD), בה האדם עסוק במחשבות אובססיביות הנוגעות לתחום הזוגי.

מהן אפשרויות הטיפול ב-OCD?

OCD היא הפרעה נפוצה יחסית, איתה מתמודדים כ- 1.2% מהאוכלוסייה, אשר עלולה לפרוץ בילדות, בגיל ההתבגרות או בבגרות. OCD נובע ככל הנראה משילוב בין גורמים ביולוגיים לבין גורמים פסיכולוגיים, ובהתאם נמצא כי הדרך היעילה ביותר לטפל ב-OCD היא על ידי שילוב בין טיפול תרופתי לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.

טיפול תרופתי מכוון להשגת איזון במערכות נוירו-כימיות מוחיות המקושרות לאזורים קדמיים ולוויסות סרוטונין במוח, אשר פעולתן הלא מאוזנת נמצאה כקשורה ל-OCD. טיפול זה נמצא יעיל במיוחד בהפחתת סימפטומים אובססיביים-קומפולסיביים של ההפרעה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) נחשב כאמור לטיפול הפסיכולוגי היעיל ביותר ל-OCD. הטיפול כולל זיהוי דפוסי החשיבה הבלתי רציונליים, הקניית מיומנויות וויסות רגשי ושליטה עצמית הנדרשות לשם התמודדות עם "חשיפה ומניעת תגובה" – טכניקה טיפולית המאפשרת למטופל להיחשף ולחוות את התכנים מעוררי החרדה, מבלי להגיב אליהם בהתנהגויות כפייתיות. כך, על ידי חשיפה הדרגתית לצד ליווי מקצועי של המטפל, נשבר אותו "מעגל אכזרי" של אובססיות וקומפולסיות שהשתלט על חיי המטופל.

טיפול פסיכודינמי אינו נמצא יעיל במיוחד להפחתת תסמינים אובססיביים קומפולסיביים אך הוא מאפשר להתמודד עם הפרעות נלוות ל-OCD, כמו דיכאון, חרדה והפרעות אכילה. כמו כן, טיפול זה נמצא יעיל כאמצעי למתן תמיכה והכוונה לבני המשפחה של הסובל מההפרעה.

טיפול בנזעי חשמל וניתוחי צינגלוטומיה – פרוצדורות אשר נמצאו יעילות בקרב 25-30% מהמטופלים, המוצעות במקרים קשים ועמידים במיוחד, בהם טיפולים תרופתיים ופסיכולוגיים אינם מועילים דיים.