תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

פסיכותרפיסטים

לאורך חיינו, החל מהילדות ועד לזקנה, אנו מתמודדים עם אתגרים, קשיים ושינויי אשר בחלק מהמקרים פוגעים ביכולתנו לתפקד באופן תקין ומספק. בכתבה זו נתאר כיצד טיפול אצל פסיכותרפיסט יכול לסייע בהתמודדות עם מגוון קשיים: החל מהתמודדויות שכיחות אך מאתגרות כמו לידה, קושי במציאת זוגיות וקשיים בין אישיים, דרך התמודדויות עם נסיבות ואירועים חיים קשים כמו טראומות ומחלות ועד להתמודדות עם קשיים רגשיים המלווים במצוקה ו/או פגיעה בתפקוד, כמו דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, הפרעות פסיכוסומאטיות והתמכרויות. כמו כן, נתאר כיצד מתנהל הטיפול אצל פסיכותרפיסט אצל ילדים, מתבגרים ובוגרים.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום פסיכותרפיסטים

<<  לרשימה המלאה

פסיכותרפיסט והכשרתו

פסיכותרפיסט הוא איש מקצוע אשר מציע שירותי טיפול נפשי, ייעוץ והדרכה בתחום הרגשי. עקב עיכובים בהסדרת חוק הפסיכותרפיה בישראל, כיום לא קיים חוק אשר מונע מאנשים ללא הכשרה בתחום להציע שירותי פסיכותרפיה, כך שלמעשה כל איש יכול לכנות את עצמו פסיכותרפיסט ולהציע שירותים טיפוליים גם בהיעדר הכשרה מתאימה. יחד עם זאת, במרבית המקרים איש מקצוע אשר מכנה את עצמה פסיכותרפיסט יהיה איש מקצוע אשר זכה להשכלה פורמלית בתחום הטיפול הנפשי. בהתאם, כאשר פונים אל פסיכותרפיסט כדאי לוודא כי הוא פסיכולוג, עובד סוציאלי, פסיכיאטר או מטפל באמנות בהכשרתו הבסיסית: אנשי מקצוע אלו רכשו השכלה פורמלית אשר מקנה להם ידע על תהליכים נפשיים נורמליים ופתולוגיים, סימפטומים רגשיים שונים ומיומנויות טיפוליות חיוניות. אנשי מקצוע שאינם בעלי מקצועות אלו, ו/או אנשי מקצוע מתחומים מקבילים (סקסולוגיה, אימון וכד') בדרך כלל אינם בעלי ידע מספק בתחום הטיפול הנפשי, גם אם הן מקצועיים ביותר בתחום המקצועי בו רכשו השכלה וניסיון.

פסיכותרפיסט - מתי לפנות?

פסיכותרפיסט הוא איש מקצוע אשר מציע שירותי טיפול נפשי לאנשים המתמודדים עם מגוון קשיים רגשיים, התנהגותיים ובין אישיים, בקבוצות גיל שונות. בעוד שבעבר פנייה אל פסיכותרפיסט נעשתה בעיקר על רקע משברים או קשיים רגשיים/תפקודיים משמעותיים, כיום אנשים רבים פונים לטיפול אצל פסיכותרפיסט גם מתוך רצון לצמיחה נפשית, התפתחות, העצמה אישית ומימוש הפוטנציאל האישי באופן מלא יותר. במובן זה, כיום חלק ניכר מהפניות אל פסיכותרפיסט אינן על רקע של "בעיות נפשיות" או אפילו סימפטומים רגשיים מובחנים (דיכאון, חרדה הפרעות אכילה), אלא על רקע תחושות כלליות ופחות מוגדרות של חוסר סיפוק, תקיעות והיעדר מימוש עצמי. באופן כלי ניתן לזהות מספר גורמים מרכזיים המביאים אנשים לפנות לטיפול אצל פסיכותרפיסט:

דיכאון וחרדה: דיכאון וחרדה הן שתיים מהבעיות הרגשיות הנפוצות ביותר המביאות לפנייה אל פסיכותרפיסט. החברה המערבית המודרנית מאופיינת בעלייה משמעותית באחוז האנשים (ילדים, נוער ובוגרים) אשר סובלים מסימפטומים שונים של דיכאון (דיכאון קליני, דיסתימיה) וחרדה (חרדה חברתית, פוביות, התקפי פאניקה ועוד) ובהתאם- אנשים רבים פונים לטיפול אצל פסיכותרפיסט במטרה להקל על הסימפטומים ולרכוש מיומנויות התמודדות טובות יותר עם קשיים רגשיים שונים. כיום קיים מגוון רחב של שיטות טיפול למצבי דיכאון וחרדה, החל מטיפול קצר מועד וממוקד סימפטומים ועד לטיפול דינמי המתמקד בגורמי העומק והשגת שינוי אישיותי מקיף, ויעילות הטיפול הנפשי אצל פסיכותרפיסט הוכחה במחקרים רבים שנערכו בעשורים האחרונים.

הפרעות אכילה: גם הפרעות אכילה הן בעיה רגשית נפוצה בחברה המערבית, ובפרט בגילאי ההתבגרות והבגרות הצעירה. מטופלים ומטופלות הפונים אל פסיכותרפיסט על רקע הפרעות אכילה מגיעים פעמים רבות לטיפול עם קושי משמעותי בוויתור על ההתמכרות לרזון ו/או דפוסי האכילה הלקויים. בהתאם, טיפול אצל פסיכותרפיסט מומחה להפרעות אכילה יתמקד בדרך כלל בניסיון להבין לעומק את הגורמים הרגשיים והבין אישיים להפרעה בדפוסי האכילה ובדימוי הגוף. מתוך כך מושגת, בדרך כלל, מוטיבציה לשינוי ונכונות לוותר על דפוסי האכילה הלקויים.

הפרעות קשב וריכוז וליקויי למידה: הפרעות קשב וריכוז וליקויי למידה אינן הפרעות פסיכולוגיות אלא הפרעות נוירולוגיות מולדות אשר פוגעות ביכולות קוגניטיביות ספציפיות. עם זאת, הדגש הרב שמושם בחברה המערבית על הצלחה אקדמית מביא במקרים רבים לכך שאנשים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז ו/או ליקויי למידה מתמודדים גם עם חרדה, דימוי עצמי ירוד, דיכאון וקשיים בתחום הבין אישי. במצבים אלו פנייה אל פסיכותרפיסט יכולה לסייע בהתמודדות עם הסימפטומים הנלווים להפרעות הקשב והריכוז ולליקויי למידה.

הפרעות נפשיות ורגשיות נוספות: מעבר למצבי דיכאון, חרדה והפרעות אכילה, קיים מגוון רחב של הפרעות רגשיות ונפשיות נוספות אשר עשויות להביא אנשים אל פסיכותרפיה. בין הפרעות אלו נכללות הפרעות אובססיביות קומפולסיביות, הפרעות פסיכוטיות (סכיזופרניה, למשל), הפרעות פסיכוסומאטיות מאניה דפרסיה ועוד.

טראומה: לאורך החיים, אנשים רבים נחשפים לאירועים טראומטיים. בחלק מהמקרים יהיה מדובר בטראומות נקודתיות (תאונת דרכים, פיגוע, תקיפה, השתתפות בקרב) ואילו במקרים אחרים יהיה מדובר בטראומה מתמשכת (התעללות, חיים באזור מלחמה וכד'). טראומות אלו עשויות להשאיר את חותמן על הנפש ולהתבטא בהפרעה פוסט טראומטית או בסימפטומים אשר אינן עונים על ההגדרה של הפרעה פוסט טראומטית, אך מלווים בסבל משמעותי. למשל, פגיעה מינית מתמשכת יכולה שלא להתבטא בתסמינים פוסט טראומטיים קלאסיים, אלא בחרדה, דיכאון, קשיים בין אישיים וסימפטומים פסיכוסומאטיים אשר עשויים להופיע גם שנים לאחר תום הפגיעה המינית. בהתאם למגוון הסימפטומים העשויים להיווצר בעקבות טראומות שונות, פסיכותרפיסטית תציע למטופלים שונים התערבויות טיפוליות שונות: פסיכותרפיסט יכול להציע טיפול קוגניטיבי התנהגותי הממוקד בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי יעילים שנוצרו לאחר טראומה נקודתית, קבוצת תמיכה המכוונת להעצמת נשים שחוו התעללות, טיפול דינמי ממושך המכוון לעיבוד חוויות טראומטיות לנפגעות תקיפה מינית וכן הלאה.

התמכרויות: טיפול אצל פסיכותרפיסט יכול לסייע לאנשים המתמודדים עם מגוון סוגי התמכרויות, החל מהתמכרויות לחומרים פסיכו-אקטיביים (סמים, אלכוהול) ועד להתמכרויות התנהגותיות כהתמכרות לקניות, לממתקים, למין ולהימורים. כאשר מדובר בהתמכרות לחומרים, בדרך כלל הטיפול אצל פסיכותרפיסט יתקיים במקביל להשגחה וליווי רפואי ולתהליך שיקומי. הטיפול אצל פסיכותרפיסט במצבים אלו יסייע בהבנת הגורמים ונסיבות החיים אשר הביאו להתמכרות, והכנה להתמודדות עם החיים ללא החומר הממכר. טיפול אצל פסיכותרפיסט במצבים של התמכרויות אחרות ישלב בדרך כלל בין התבוננות מעמיקה בגורמים שהביאו לדפוס ההתמכרותי, הכוונה לזיהוי טריגרים להתנהגויות התמכרותיות וחיזוק יכולת השליטה בדחפים. למשל, פסיכותרפיסט יכול לסייע למטופל המכור לשופינג לזהות כי הדחף לשופינג מתעורר כאשר הוא חש בודד, ולסייע לו לפתח אסטרטגיות שליטה עצמית במצבים אלו.

קשיים בתחום החברתי והבין אישי: קשיים בין אישיים הם אחד הגורמים הנפוצים ביותר לפנייה אל פסיכותרפיסט , גם אם לא כל המטופלים מודעים לכך. חלק מהמטופלים פונים לטיפול אצל פסיכותרפיסט עקב קשיים ברורים בתחום הבין אישי שביניהם התפרצויות זעם, עימותים חוזרים, בדידות, קשיים זוגיים, קושי בקבלת סמכות, רווקות מאוחרת וכן הלאה. אחרים פונים לטיפול על רקע סימפטומים רגשיים (דיכאון, חרדה וכד') אשר מושפעים מקשיים בתחום הבין אישי גם אם המטופל אינו ער לכך. למשל, מטופלת עשויה לפנות לטיפול על רקע סימפטומים של דיכאון ולגלות באמצעות הטיפול אצל פסיכותרפיסט שהדיכאון מושפע מתחושות הריחוק והניכור שלה מבני משפחתה, ומחוויות עבר של דחייה והיעדר קבלה. טיפול אצל פסיכותרפיסט סביב קשיים בין אישיים יכול להתבסס על התערבויות טיפוליות שונות, בהתאם לצרכיו של המטופל. בחלק מהמקרים הטיפול אצל פסיכותרפיסט יתמקד בהקניית מיומנויות חברתיות ושיפור היכולת לקרא מצבים בין אישיים, ובמקרים אחרים הטיפול יתמקד בזיהוי עיוותי חשיבה הפוגעים באיכות הקשרים הבין אישיים ("בטח כולם שונאים אותי, עדיף לי להתרחק מראש", למשל). במרבית המקרים הטיפול אצל פסיכותרפיסט יכלול התבוננות מעמיקה בגורמים לקשיים הבין אישיים, וזיהוי של חוויות עבר, דפוסי חשיבה וחוויות רגשיות אשר קשורים אליהם. למשל, באמצעות טיפול אצל פסיכותרפיסט מטופל יכול לזהות כי חוויות העבר שלו בקשרים בין אישיים הביאו לפחד עז מפי חודרנות והשתלטות, ואלו מביאים אותו להתנהגות מנוכרת אשר מקשה עליו ליצור קשר זוגי.

קשיים בתפקוד המיני: הדעה הרווחת כיום היא שקיים קשר חזק בין הגוף לנפש ובהתאם, ידוע כי קשיים בתפקוד המיני נובעים במרבית המקרים מקשיים רגשיים ולא מגורמים גופניים או בעיות פיסיות. בהתאם, פסיכותרפיסט עשוי להציע לזוגות ויחידים טיפול למגוון קשיים מיניים שביניהם היעדר תשוקה מינית או ירידה בתשוקה המינית, חרדת ביצוע, רתיעה ממין, פערים מיניים בין בני זוג וכן הלאה.

מצבים רפואיים: מצבים רפואיים מורכבים כמחלות כרוניות, פציעות, נכויות ומחלות מסכנות חיים הם מצבים מטלטלים וקשים להתמודדות גם עבור אנשים בעלי כוחות ויכולות התמודדות תקינים לגמרי. טיפול אצל פסיכותרפיסט על רקע התמודדות עם מצבים רפואיים עשוי להינתן ליחידים, זוגות ומשפחות. טיפול פרטני אצל פסיכותרפיסט  בהקשר זה יתמקד במתן תמיכה, רכישת טכניקות הרגעה עצמית והתמודדות עם סימפטומים רגשיים הנלווים למצב הרפואי (למשל, דיכאון בעקבות פציעה המגבילה את התפקוד או חרדה לאור אבחון מחלה מסכנת חיים). כאשר זוגות או משפחות פונים אל פסיכותרפיסט על רקע מצב רפואי מורכב של אחד מבני המשפחה, הטיפול אצל פסיכותרפיסט יכלול חיזוק והעצמה משפחתית, סיוע בהסתגלות למצב החדש, התמודדות עם הקונפליקטים הנלווים למצב (למשל, אכזבה מהיעדר תמיכה של בן זוג בעת מחלה) וקידום היכולת של בני המשפחה לתקשר ולהיעזר זה בזה במצב הקשה אליו נקלעו.

שינויים ומשברי חיים: באופן טבעי, לאורך החיים אנו נדרשים להתמודד עם שינויי חיים חיוביים (סיום מסגרת אחת ומעבר למסגרת הבאה, לידה, שינוי מקום עבודה, מעבר דירה וכד') ועם שינויי חיים שליליים (גירושים, פיטורים, לידת ילד עם מחלה פיסית או נפשית, משבר כלכלי, אובדן וכד'). שינויים אלו מאתגרים את כוחותינו ואת יכולות ההתמודדות שלנו ובהתאם, טיפול אצל פסיכותרפיסט יכול לסייע בהתמודדות. טיפול אצל פסיכותרפיסטית יכול להציע תמיכה, לסייע לנו להבין את הגורמים לקשיי ההתמודדות ולחזק את מיומנויות ההתמודדות ובמקרים רבים- להפוך את המשבר לאירוע ממנו ניתן להשתקם ולעיתים אף לצמוח.

קשיים נוספים: כאמור, פסיכותרפיסט אינה מציעה שירותי טיפול נפשי רק למתמודדים עם בעיות ספציפיות ומוגדרות אלא גם לאנשים אשר חווים חוסר סיפוק, היעדר מיצוי עצמי, תקיעות ותחושה כללית כי חייהם יכולים להיות טובים, עשירים ומספקים יותר. אנשים אלו מגיעים לטיפול אצל פסיכותרפיסט עם תחושה שעל פניו הכל בסדר- אך מתחת לפני השטח יש קושי, כאב וחוסר סיפוק. במצבים אלו, הטיפול אצל פסיכותרפיסט יכוון להבנה ומיקוד של הגורמים לתחושות אלו ועיבוד של הנסיבות הרגשיות או החיצוניות שהביאו להיווצרותן. כך, למשל, פסיכותרפיסט יכולה לסייע למטופל להתמודד עם פרפקציוניזם, דימוי עצמי נמוך, נטייה להסתגרות, היעדר אסרטיביות, לחץ וכן הלאה.

פסיכותרפיסט – טיפול לילדים

במשך שנים ארוכות תקופת הילדות נחשבה לתקופה מאושרת ופשוטה, אך כיום אנו עדים לכך שילדים מתמודדים עם מגוון קשיים רגשיים אשר נובעים בדרך כלל משילוב בין גורמים מולדים (למשל, אוטיזם, הפרעות קשב וריכוז, פגיעות יתר לחרדה), נסיבות חיים (למשל, עוני, טראומה, מעברי דירות תכופים) ואיכות הקשר של הילד עם הדמויות המרכזיות בחייו (הורים, אחים). קשיים רגשיים אלו עשויים להתבטא בבעיות רגשיות, התנהגותיות וחברתיות, ירידה בתפקוד או עיכוב כללי של ההתפתחות.

טיפול לילדים אצל פסיכותרפיסט יכלול בדרך כלל אחד מהאלמנטים הבאים או שילוב שלהם:
הדרכת הורים: הדרכת הורים היא רכיב מרכזי ביותר בטיפול בילדים אצל פסיכותרפיסט מאחר וההורים מהווים חלק משמעותי ביותר בחיי הילד ויכולים להשפיע באופן ניכר על הסימפטומים ויכולת ההתמודדות שלו. הדרכת הורים אצל פסיכותרפיסט תתבסס בדרך כלל הן על הרחבת יכולתו של ההורה להבין את מצבו של הילד ואת הגורמים לקשייו, והן על הכוונה אקטיבית לשינוי התנהגותי אשר יכול להשפיע לטובה על הילד. לדוגמה, במסגרת הדרכת הורים אצל פסיכותרפיסט ההורים יוכלו להבין יותר את החוויה של ילדם לאור הולדת אח חדש/ קשיים לימודיים/גירושים וכד' ולקשר אותה לסימפטומים (הרטבה, בעיות התנהגות, חרדה) ובמקביל- ללמוד איך להגיב לסימפטומים באופן המאזן בין אמפתיה לבין דרישה להתמודדות והצבת גבולות. במסגרת הדרכת הורים אצל פסיכותרפיסט ההורים מבינים פעמים רבות גם כיצד גורמים אישיותיים ובין אישיים הקשורים בהם עצמם משפיעים על הילד. למשל, הורה יכולים לזהות במסגרת הדרכת הורים אצל פסיכותרפיסט כי חווית החיים שלו כילד מוזנח ובלתי רצוי מביאה אותו להגנתיות ופינוק יתר של ילדו, מתוך רצון לתת לו את כל מה שהוא עצמו לא קיבל בילדות. הדרכת הורים יכולה להינתן במקביל לטיפול נפשי פרטני בילד אך גם בלעדיו, במידה וההערכה היא שאין צורך בטיפול ובמקרים בהם הילד אינו משתף פעולה. כמו כן, ניתן לפנות להדרכת הורים אצל פסיכותרפיסט הן להתייעצות נקודתית (קשיים בגמילה, תגובה חריפה להולדת אח נוסף) והן סביב קשיים רגשיים או התנהגותיים מתמשכים.

טיפול דיאדי: כאשר קיימים קשיים משמעותיים בקשר ההורה-ילד, או כאשר מתקיימים קשיים רגשיים בגיל צעיר מאוד, פסיכותרפיסט המתמחה בתחום עשויה להציע טיפול דיאדי בו נוכחים הן ההורה והן הילד. יתרונו של טיפולי דיאדי הוא שה פסיכותרפיסט יכולה לצפות ישירות באינטראקציה של ההורה עם הילד, לזהות תגובות הוריות אותן כדאי לשנות ולהדגים באופן ישיר דרכי תגובה יעילות יותר. למשל, במסגרת טיפול דיאדי פסיכותרפיסט עשויה לסייע לאם לזהות כי הילד מגיב לאיומי סרק וביטויים שליליים בהחרפת ההתנהגות השלילית ולהדגים כיצד יכולה לסייע אמירה אמפתית המלווה בפעולה ("אני לא מסכימה שתעשה דברים שמסכנים אותך ולכן אני מוציאה עכשיו את הכיסא מהחדר").

טיפול במשחק: משחק הוא פעילות ילדית טבעית אשר מספקת לילד לא רק הנאה ועניין אלא גם אמצעי לביטוי עולמו הפנימי והתכנים המעסיקים אותו, עיבוד שלהם ותרגול מיומנויות חברתיות הנחוצות לתפקודו התקין. בהתאם, טיפול בילדים אצל פסיכותרפיסט יתבסס בדרך כלל על מתן אפשרות למשחק חופשי, כאשר הפסיכותרפיסט מלווה, משתתף במשחק ומסייע לילד לעבד את החוויות העולות דרך המשחק. למשל, דרך משחק בתחרות בין מכוניות בו הוא תמיד מנצח ומלגלג המכונית של המטפל שתמיד מפסיד , המטפל יוכל לתת ביטוי לתחושות הנחיתות והדימוי העצמי הנמוך של ילד עם ליקויי למידה אשר משווה את עצמו תמיד לאחיו ה"מוצלחים".

כלים קוגניטיביים התנהגותיים: אחת ההנחות הרווחות היום היא כי האופן בו אנו מפרשים את המידע שאנו קולטים משפיע באופן משמעותי על רגשותינו והתנהגותנו: ילד שמפרש דריכה על רגלו כאקט אלים ומכוון יגיב שונה מילד שירגיש שמדובר בטעות תמימה, וילד שחווה את הגירושים של הוריו כתוצאה של היותו "ילד לא טוב" ירגיש אחרת מילד אשר אינו חווה אשמה סביב הגירושים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול המבוסס על ההנחה כי זיהוי דפוסי החשיבה וההתנהגות הבלתי יעילים מאפשר לשנות אותם ולהחליף אותם בדפוסי חשיבה יעילים יותר באופן שיביא לנטרול הסימפטומים. בהתאם, במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי לילדים, פסיכותרפיסט יוכל לסייע לילד לזהות את דפוסי החשיבה וההתנהגות אשר גורמים לו לחוות דיכאון, חרדה או קשיים חברתיים. יש לציין כי כלים קוגניטיביים התנהגותיים עשויים לשמש גם פסיכותרפיסט אשר עבודתו מתבססת בעיקר על טיפול במשחק: פסיכותרפיסט עשוי להציע טיפול במשחק המתמקד בעיבוד חוויתו הרגשית של הילד, ובו זמנית לסייע לו ברכישת מיומנויות פרקטיות של שליטה בכעסים, אתגור מחשבות לא רציונליות ("אני בטוח אגיד משהו טיפשי"), התמודדות עם סיטואציות מהן הוא נמנע וכן הלאה.

פסיכותרפיסט – טיפול למתבגרים

גיל ההתבגרות מביא איתו עלייה בלחצים ובדרישות החיצוניות איתם המתבגר מתמודד (לימודים, תפקוד אחראי יותר), לצד דרישה להתמודדות עם מטלות התפתחותיות מורכבות כגיבוש זהות, יצירת נפרדות מההורים, התמודדות עם שינויים גופניים, גילוי וביסוס הזהות המינית, יצירת קשרים בין אישיים עמוקים ואינטימיים יותר וכן הלאה. מרבית המתבגרים מתמודדים בהצלחה עם מטלות אלו אך חלק ניכר מהם חווים קשיים אשר יכולים להתבטא בהפרעות רגשיות (דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, בעיות התנהגות), ירידה בתפקוד הלימודי/חברתי ותחושות שליליות. בהתאם, חלק מהמתבגרים יכולים להיעזר בטיפול אצל פסיכותרפיסט אשר יאפשר להם לצלוח באופן טוב יותר את האתגרים הניצבים בפניהם, ולהגיע לחיים הבוגרים באופן בשל ורגוע יותר. טיפול אצל פסיכותרפיסט בגיל ההתבגרות נערך בדרך כלל באמצעות טיפול דינמי או באמצעות קוגניטיבי התנהגותי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי אצל פסיכותרפיסט יאפשר התמודדות מהירה ויעילה עם סימפטומים נקודתיים, ואילו טיפול דינמי אצל פסיכותרפיסט יאפשר בדרך כלל התבוננות מעמיקה יותר בקשיים ויסייע בתהליכי גיבוש הזהות והצמיחה האישית. בחלק מהמקרים טיפול במתבגרים ילווה גם בהדרכת הורים אצל פסיכותרפיסט , אך בחירה זו תלויה בגורמים שונים שביניהם גילו של המתבגר, העדפת התבגר וההורים והמידה בה המטפלת מעריכה כי שינוי בהתנהגות ההורים או ביחסי ההורה-ילד יכול לסייע למתבגר.

פסיכותרפיסט – טיפול לבוגרים

אחד המאפיינים המרכזיים של תחום הטיפול הנפשי בתקופתנו הוא קיומו של שפע עצום של שיטות, גישות והתערבויות טיפוליות. לאורך השנים נערכו מאות מחקרים אשר ניסו לזהות מה היא שיטת הטיפול היעילה ביותר לקשיים רגשיים שונים, אך מחקרים אלו הצביעו שוב ושוב על כך שבמרבית המקרים לא קיים הבדל מהותי בין השיטות. למעשה, נמצא כי מידת היעילות של הטיפול אצל פסיכותרפיסט תלוי בעיקר באיכות הקשר הטיפולי שנוצרה בין המטופל למטפל. בהתאם, בוגרים המעוניינים לפנות לטיפול אצל פסיכותרפיסט יכולים לבחור בין מגוון שיטות טיפול ומטפלות: החל מטיפולים קצרי מועד הממוקדים בסימפטומים ועד לטיפולים ארוכי טווח המכוונים לרחבת המודעות העצמית, יצירת שינוי אישיותי מקיף ועיבוד חוויות עבר אשר גורמים לסימפטומים וקשיים שונים.