תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

פסיכולוגיה ארגונית

פסיכולוגיה ארגונית, המוכרת גם בשם פסיכולוגיה תעסוקתית, היא אחד מענפי הפסיכולוגיה אשר מתמקד בהיבטים הפסיכולוגיים המאפשרים את תפקודם של ארגונים וקבוצות הפועלים להשגת מטרות משותפות.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום פסיכולוגיה ארגונית

<<  לרשימה המלאה

פסיכולוג ארגוני והכשרתו

פסיכולוג ארגוני הוא איש מקצוע אשר סיים תואר שני לפחות בתחום של פסיכולוגיה ארגונית, פסיכולוגיה תעשייתית או פסיכולוגיה חברתית, ועבר התמחות של שנתיים במשרה מלאה או ארבע שנים בחצי משרה במוסד המקנה לו ניסיון מעשי בתחום הפסיכולוגיה הארגונית. כמו כן, כדי לזכות בתואר של פסיכולוג ארגוני על הפסיכולוג לעבור בחינת מומחיות המהווה אישור על בקיאותו ושליטתו בידע התיאורטי והמעשי הנוגע להיבטים השונים של תחום הפסיכולוגיה הארגונית. הכשרה זו מקנה לפסיכולוג הארגוני ידע המאפשר לו לתרום לקידום ושיפור תפקודם של ארגונים מתוך הבנתו את הממשק שבין הפסיכולוגיה של הפרט (אישיות, התנהגות, יכולות, כישורים, מגבלות, צרכים) לבין המסגרת הארגונית.

פסיכולוג ארגוני ותפקידיו

כאחראי על הממשק שבין הפרט לבין הארגון, פסיכולוג ארגוני עשוי להחזיק בתפקידים שונים אשר מכוונים ליצירת התאמה מיטבית בין צרכי הארגון וצרכי הפרט, אשר תשרת באופן מיטבי את שני הצדדים. ארבעת התפקידים המרכזיים בהם עשוי לעסוק פסיכולוג ארגוני הם:

מיון והערכת עובדים: התאמה בין הפרט לבין הארגון מהווה היבט משמעותי המשפיע על רווחת העובד ועל תפקוד הארגון. בהתאם, פסיכולוג ארגוני עוסק בין היתר בתהליכי מיון והערכת עובדים אשר מטרתם לאפשר בחירת עובדים בעלי פוטנציאל השתלבות אופטימלי בארגון. כחלק מתהליכי המיון וההערכה יוכל פסיכולוג ארגוני להשתמש במגוון רחב של כלים שביניהם שאלונים, מבחנים פסיכוטכניים ומבחני יכולת נוספים, מבחנים פסיכולוגיים, ראיון אישי, תצפית על תפקודו של הפרט בעת דינמיקה קבוצתית וכן הלאה.

ייעוץ תעסוקתי או ייעוץ קריירה: אחד מתפקידיו המרכזיים של פסיכולוג ארגוני הוא ייעוץ לאנשים המתלבטים לגבי בחירת הדרך המקצועית המתאימה להם. במסגרת ייעוץ קריירה פסיכולוג ארגוני עשוי להשתמש בראיונות אישיים ובכלים אובייקטיביים (אבחונים מובנים, שאלונים, מבחנים פסיכולוגיים) אשר מסייעים לו להכיר את הנועץ ולהבין את צרכיו התעסוקתיים, יכולותיו ומגבלותיו. מתוך הכרות זו, ומתוך הכרותו עם מסלולי קריירה רבים ומגוונים, פסיכולוג ארגוני יוכל לסייע לנועץ לזהות את מסלול הקריירה המתאים לו. הפנייה אל ייעוץ תעסוקתי אצל פסיכולוג ארגוני נעשית בדרך כלל בשלבים מוקדמים של בחירת המקצוע (למשל, צעירים לאחר שחרור מצה"ל או לאחר "הטיול הגדול" אשר מתלבטים לגבי בחירת מסלול לימודים). עם זאת, ייעוץ תעסוקתי אצל פסיכולוג ארגוני עשוי לסייע גם לאנשים המתלבטים לגבי קריירה שניה, שינוי תחום תעסוקתי או חזרה למעגל העבודה לאחר תקופה ממושכת של אבטלה או של עקרות בית.

ייעוץ ארגוני: ייעוץ ארגוני הוא הליך ייעוצי הניתן לארגון, קבוצה או מוסד על ידי פסיכולוג ארגוני במטרה להביא לשיפור תפקודו של הארגון. בדרך כלל, פנייה אל פסיכולוג ארגוני לקבלת ייעוץ ארגוני נובעת מהבנתם של מובילי הארגון כי התנהלות הארגון לקויה או חסרה באופן שמונע תפקוד אופטימלי של הארגון. כך, למשל, ארגונים עשויים לפנות אל פסיכולוג ארגוני כאשר הארגון מצוי בקשיים כלכליים, רווי מאבקים בין חברי הנהלה או בין ההנהלה לעובדים או מבקש להתרחב. במסגרת  ייעוץ ארגוני פסיכולוג ארגוני יציע בדרך כלל תהליך אבחוני מקיף אשר יסייע למובילי הארגון לזהות את הגורמים לפער בין שאיפות הארגון לבין תפקודו בפועל ולאחר מכן, יציג תכנית פעולה המכוונת להנעת שינוי בתהליכים הארגוניים. במידה ותכנית הפעולה מתקבלת על ידי מובילי הארגון, הפסיכולוג הארגוני יוכל להציע מגוון שירותים שיקדמו את התהליך שביניהם פיתוח מנהלים, אסטרטגיות ניהול קונפליקטים ומשא ומתן, ייעול תהליכי גיוס ופרישת עובדים, הנעת עובדים ושימור מוטיבציה, קידום תקשורת אפקטיבית בארגון וכן הלאה.

הנדסת אנוש: תחום נוסף בו עשוי לעסוק פסיכולוג ארגוני הוא התחום של הנדסת אנוש, המכוון להתאמת מערכות טכנולוגיות לעובדים המשתמשים בהן במטרה להפוך טכנולוגיות אלו לבטוחות, יעילות ונגישות לעובדים. פסיכולוג ארגוני העוסק בתחום של הנדסת אנוש יעבוד תמיד במקביל לאנשי מקצוע נוספים כמהנדסים, מעצבים וכן הלאה.