תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Occupational therapy for adults - ריפוי בעיסוק למבוגרים

ריפוי בעיסוק למבוגרים הנו תחום טיפולי-שיקומי-חינוכי אשר מסייע לפרט לפתח תחושת יכולת ועצמאות במגוון המטלות התפקודיות הרלוונטיות לגילו, בהיבטים פיזיים, רגשיים, קוגניטיביים, חברתיים ועוד.

ריפוי בעיסוק – מתי פונים?

ריפוי בעיסוק רלוונטי בכל שלב בחיים, באם זאת ריפוי בעיסוק לתינוקות, ריפוי בעיסוק לילדים, או ריפוי בעיסוק למבוגרים, כולל קשישים. כאשר מדובר במבוגרים, ריפוי בעיסוק רלוונטי בעיקר כאשר ישנה התמודדות עם פגיעה פיזית או קוגניטיבית, באם זאת בשל פציעה, מחלה, נכות, או בשל התדרדרות הקשורה לזקנה.

ריפוי בעיסוק – מסגרת הטיפול

ריפוי בעיסוק למבוגרים מתבצע על ידי מרפא בעיסוק, איש מקצוע אשר קיבל הכשרה ייעודית בתחום. לרוב מדובר במסגרת של טיפול קצר מועד הנמשכת חודשים בודדים. ריפוי בעיסוק למבוגרים מתרכז תחילה באבחון הקשיים עמם מתמודד המטופל. תהליך האבחון כולל לרוב שיחה עם המטופל, ובמקביל צפייה בו, עת הוא מתמודד במגוון משימות. למשל, מטלות הבוחנות מיומנויות מוטוריות כגון הליכה, תפעול כלי בית, יכולות כתיבה ועוד. לאחר שאובחנו הקשיים, מוגדר סט היעדים הרלוונטי, לצד האמצעים אשר יכוונו להגשמתם. במקרים בהם הקשיים של המטופל מסבים לו מצוקה רגשית רבה, מומלץ להפנותו במקביל לטיפול באמצעות פסיכותרפיה המתבצעת על ידי פסיכולוג. במידה והמצוקה הרגשית יותר חריפה, תיתכן הפניה לפגישה עם פסיכיאטר, לצורך הערכת הצורך במתן תרופות פסיכיאטריות אשר יסייעו להביא להקלה.

ריפוי בעיסוק למבוגרים – כיצד הטיפול עובד?

1. הרכבת תכנית תרגילים אישית - ריפוי בעיסוק למבוגרים כולל תפירה של תכנית תרגילים המותאמת לקשייו של המטופל. התרגילים מתרכזים בחיזוק מיומנויות חלשות, או בשיפור כאלו שנפגעו, באם אלו יכולות מוטוריות, קוגניטיביות, חברתיות ועוד. חלק מהתרגילים מתבצעים תחילה בטיפול עצמו, בליווי המטפל, ולאחר מכן באופן עצמאי מחוץ לטיפול, כאשר המטופל חוזר ומדווח בפגישות על התנסותו ומידת השיפור.

2. התאמת הסביבה - ריפוי בעיסוק למבוגרים מתרכז לא רק במטופל עצמו, כי אם בהתאמת סביבת המחייה שלו. לדוגמא, במקרים של קשיים מוטוריים, התאמת הסביבה עשויה להתבטא בהתקנה של מעקה, בשינויי גובה הרהיטים, וברכישת מכשור מיוחד אשר יכול להקל על התנהלותו העצמאית של המטופל בביתו.

3. רתימת דמויות מפתח - היבט סביבתי נוסף של ריפוי בעיסוק למבוגרים, קשור למעורבות של אנשים נוספים בתהליך השיקום. מקורבים כגון חברים ובני משפחה יכולים לסייע למטופל, לדוגמא לעזור לו לבצע מחוץ לחדר הטיפולים את התרגילים שלמד, להעלות את המורל שלו, ולעזור לו לתפקד במשימות יום יומיות. לעיתים ריפוי בעיסוק למבוגרים כולל פגישות בשיתוף מקורביו של המטופל, בכדי שיוכלו ללמוד על מצבו ועל הדרכים בהן יוכלו לעזור לו להתקדם.