תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Parasomnia - פאראסומניה

המונח פאראסומניה מתייחס לתופעות לא רגילות הנלוות לשינה או התנהגויות לא רצויות המתרחשות תוך כדי שינה, או בשלבי המעבר בין שינה להתעוררות. יש מגוון של תופעות הנכללות תחת השם פארסומניה.

הליכה בשינה

הליכה בשינה או בשמה הרפואי somnambulism, מתרחשת בד"כ בשליש הראשון של שנת הלילה, במהלך השלב השלישי או הרביעי של השינה (השלבים בהם נכנסים למצב של שינה עמוקה, כפי שמפורט על שלבי השינה בערך שינה). האדם ההולך בשנתו אינו מודע לכך, וע"פ רוב לא יזכור זאת לאחר מכן. לעיתים מעורבות התנהגויות נוספות כמו התלבשות, הליכה למקלחת או לשירותים, ודיבור תוך כדי הפעילות. הנטייה להליכה בשינה היא משפחתית, ומתגלה לראשונה בסביבות גיל 4 עד 8. השכיחות הגבוהה ביותר להתנהגות כזו היא בגיל 12 והיא גבוהה יותר בקרב בנים. לילדים רבים יש אפיזודות בודדות כאלה.

הפרעת סיוטים

הפרעת סיוטים מתרחשת במהלך שנת REM, שלב השינה המאופיין בתנועות עיניים מהירות וחלימה. יש אנשים החווים סיוטי לילה בצורה תכופה, אחרים בתקופות של מתח או חולי. הסיוטים הם חלומות ארוכים ומפחידים, הגורמים לחולם אותם להתעורר בפחד. כמחצית מהאוכלוסייה הבוגרת מדווחת על סיוטי לילה שקורים מדי פעם. סיוטים תכופים יותר עלולים לגרום למצוקה משמעותית, ואף לפחד ורתיעה ממצב השינה. לעיתים קיים קשר לטראומה מהעבר שמשוחזרת בחלומות, אך מרבית הסיוטים אינם משקפים אירועים ממשיים.

הפרעת ביעותים

הפרעת ביעותים מתבטאת בד"כ בהבעת פנים מפוחדת וצעקות תוך כדי שינה, בד"כ במהלך השליש הראשון של הלילה (בשלבים 3,4 של השינה, שאינם מלווים בחלימה). הסובל מהפרעת ביעותים עלול להתעורר בליווי תחושת חרדה ומצוקה, אך ע"פ רוב ימשיך בשנתו לאחר ההתקף, ולא יזכור דבר לאחר מכן. ההפרעה שכיחה יותר בקרב ילדים, בנים במיוחד, ויש קשר קרוב בינה ובין הליכה בשינה, המתבטא כאשר התקף של ביעותי לילה המלווה בצעקות ממשיך במקרים רבים להליכה בשינה. במקרים מסוימים ההפרעה מלווה גם בהרטבה בשל אי שליטה על השתן בזמן השינה.

טיפול

ע"פ רוב לא ניתן טיפול מיוחד להפרעות שינה מסוג פארסומניה. רצוי לברר על מצבו של הסובל מההפרעה והאם הוא חשוף למצב של מתח מיוחד. במקרים קשים יותר ניתן להיעזר בטיפול תרופתי כמו למשל תרופות הרגעה במקרים של הפרעת ביעותים, או תרופות המקצרות או מדכאות את שנת החלום (שלב שנת ה-REM) כדי להקל על סיוטי לילה.


ביבליוגרפיה

insert text insert text

פ. לביא (1993), עולמה הקסום של השינה , הוצאת ידיעות אחרונות ספרי חמד
פ. לביא, י.דגן (1987) המימד הפסיכולוגי בהפרעות שינה, מתוך "שיחות" כרך 1, חוברת 3, יוני 87'.

Kaplan H.I, Sadock B.J, Grebb J.A (1997) Synopsis of psychiatry, Behavioral sciences, Clinical Psychiatry, eighth edition.

תחומי מומחיות:
טיפול פסיכיאטרי

אנשי מקצוע בתחום

טיפול פסיכיאטרי