תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Self Efficacy - יעילות עצמית

"אתה פשוט חייב להאמין בעצמך"; "תזכור שאתה יכול"... משפטי עידוד שגרתיים אלו, הנשמעים כלקוחים מסרט דרמה אמריקאי, מהווים במידה מסוימת את אחד המונחים המרכזיים בתיאוריית הלמידה החברתית-קוגניטיבית של הפסיכולוג האמריקאי אלברט בנדורה.

בנדורה טען שמה שקובע את התוצאות שלנו בביצוע משימה מסויימת זה לא רק הכישורים, הידע והנסיון שרכשנו באותו התחום, אלא גם האמונה שלנו ביכולת שלנו להצליח במשימה. את האמונה הזו ביכולת כינה בנדורה יעילות עצמית. בנוסף, הוא טען שלרמת היעילות העצמית יש השפעה ניכרת על התפקוד והרווחה הפסיכולוגית של הפרט. אנשים עם יעילות עצמית נמוכה פגיעים יותר ללחצים ולדיכאון כאשר הם נכשלים במשימות. לעומתם, אנשים בעלי רמות גבוהות יותר של יעילות עצמית יכולים להמשיך ולהתמיד על אף הכשלונות, עד שיגיעו להצלחה שאליה הם שואפים.

בנדורה ראה את שיפור היעילות העצמית של האדם כאחת המטרות המרכזיות של הטיפול הפסיכולוגי. טיפול זה מורכב לרוב מחיזוק ההערכה העצמית של הפציינט באמצעות הארת המיומנויות החיוביות שהוא מחזיק ברשותו, לצד התנסות בהצלחות בפועל עם משימות ברמת קושי הולכת ועולה. עקרונות אלו מנחים טיפולים באמצעות חשיפה הדרגתית בהפרעות חרדה כגון פוביות ספציפיות וחרדה חברתית.


ביבליוגרפיה

ביטמן, א. ואחרים (1992). אישיות: תיאוריה ומחקר. תל-אביב: האוניברסיטה הפתוחה.

Evans, R. I. (1989). Albert Bandura: The Man and His Ideas. New-York: Praeger.

Hjelle, L. A., & Ziegler, D. J. (1992). Personality Theories: Basic Assumptions, Research, and Applications. New-York: McGraw-Hill.

אנשי מקצוע בתחום

פסיכותרפיה