תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Selective Abstraction - הפשטה סלקטיבית

הפשטה סלקטיבית הינה הטיית חשיבה, המתארת מצב בו האדם מתמקד רק במאפיינים שליליים באירוע מסוים, תוך התעלמות ממאפיינים חיוביים או נייטרלים.

הפשטה סלקטיבית היא אחת מהטיות החשיבה האופייניות למצבים של דיכאון, אותן הגדיר הפסיכולוג והתיאורטיקן הקוגניטיבי אהרון בק. הפשטה סלקטיבית מתארת מצב בו האדם המדוכא שם לב רק אל המאפיינים השליליים של אירוע מסויים, תוך התעלמות מהמאפיינים החיוביים או הנייטרליים שלו. זוהי צורת חשיבה שאינה מאפשרת לקחת בחשבון את "התמונה המלאה", מבטלת את המורכבות הקיימת במציאות ומובילה לתפיסת עולם פסימית וצרה. 

כך למשל, כאשר האדם המדוכא נשאל איך היה לו במסיבה שהשתתף בה אתמול, הוא ישיב ש"היו יותר מדי אנשים, האוכל היה מגעיל והמוזיקה הייתה רועשת מדי". כל זאת, תוך שהוא מתעלם מכך שהוא יצר במסיבה כמה קשרים חברתיים חדשים. באופן זה, מאפיינים חיוביים של אירועי חיים לא מצליחים להיכנס אל התודעה של האדם, מה שמשמר ואף יכול להחריף את מצב הרוח הדיכאוני.

מכאן, שאחת ממטרות הטיפול הקוגניטיבי היא להפנות את תשומת הלב של המטופל אל עיוותי החשיבה הנפוצים שלו, תוך ניסיון "לאתגר" אותם - להחליף את המחשבות המוטות בכאלה יותר מאוזנות, רציונליות ומיטיבות. בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי ניתן דגש גם על הקשר בין עיוותי החשיבה של המטופל אל ההתנהגות שלו, מתוך הבנה שדפוסי החשיבה שלנו מעצבים גם את הבחירות והמעשים שלנו. אם נחזור לדוגמת המסיבה, סביר כי בפעם הבאה שאותו אדם יקבל הזמנה למסיבה הוא יבחר שלא ללכת אליה, שכן נחרטו בראשו רק ההיבטים השליליים של המסיבה הקודמת. הבחירה להישאר בבית, לסגת ממעגליו החברתיים ולהפחית את רמת הפעילות שלו תורמת בתורה ל"מעגל הקסמים השלילי" של הדיכאון ומגבירה את הסימפטומים הדיכאוניים. 


מקורות

השילוני, ס. (1991). מבוא לפסיכולוגיה (יחידה 12: פסיכופתולוגיה ופסיכותרפיה). תל-אביב: האוניברסיטה הפתוחה.

Fennell, M. J. V. (1989). Depression. In: Hawton, K., Salkovskis, P. M., Kirk, J., & Clark, D. M. (Eds.). Cognitive Behaviour Therapy for Psychiatric Problems (pp. 169-211). Oxford, England: Oxford University Press

Weishaar, M. E. (1993). Aaron T. Beck. London: Sage

תחומי מומחיות:
דיכאון

אנשי מקצוע בתחום

דיכאון