תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Psychiatric hospital - בית חולים לבריאות הנפש

בית חולים לבריאות הנפש הוא בית חולים המציע שירותים טיפוליים לאנשים הזקוקים למסגרת טיפולית אינטנסיבית. בכתבה זו נציג מידע על הטיפול במסגרת בית חולים לבריאות הנפש: משך האשפוז, מתי מומלץ אשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש, אילו טיפולים ניתנים במסגרת האשפוז.

מתי מומלץ אשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש?

אשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש מתאים ומומלץ במקרים הבאים:

מצבי סיכון עצמי: מצבים נפשיים קיצוניים עשויים להביא לסיכון עצמי עקב כוונות אובדניות, התנהגויות מכוונות של הרס עצמי או התנהגות בלתי נשלטת אשר עשויה לסכן את שלום האדם. לדוגמא, מצבי דיכאון קליני קשים עשויים להביא לנסיונות אובדניים; הפרעות אכילה חמורות, ובפרט אנורקסיה, מביאים לפגיעה עצמית קשה שעשויה להביא אף למוות; מצבים של התקף פסיכוטי או מאניה המלווה בפסיכוזה עלולים להביא להתנהגות חסרת שיפוט ומסוכנת כריצה פראית לכביש, קפיצה ממקומות גבוהים ואף פגיעה עצמית מכוונת הנובעת מהלקות בתפיסת המציאות (למשל, אדם אשר במהלך פסיכוזה מנסה להוציא מביטנו משדר שהושתל שם, לדעתו, באמצעות סכין).

מצבי סיכון לסביבה: מצבים נפשיים מסוימים, בדרך כלל מצבים של פסיכוזה, עלולים להביא לפגיעה של האדם בסביבתו ואשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש עשויה למנוע זאת. לדוגמא, אדם פסיכוטי שחושב שאשתו היא סוכנת FBI עשוי לתקוף אותה, ואדם אשר מצוי במאניה חריפה עשוי שלא לשלוט בדחפיו המיניים.

מצבים פסיכוטיים: מצבים פסיכוטיים מסוימים מצריכים אשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש גם אם אינם מהווים סכנה ישירה לאדם עצמו או לסובבים אותו. לדוגמא, במהלך פסיכוזה אדם עשוי להרוס או למכור את חפציו האישיים או לקפא לאורך שעות במצב של קטטוניה.

פגיעה בהתפתחותו של קטין: הקריטריונים לאשפוז קטינים במסגרת בית חולים לבריאות הנפש נוגעים לא רק למצבי סיכון עצמי או סביבתי אלא גם למצבים בהם הקטין שרוי במצב נפשי אשר מונע ממנו להתפתח באופן תקין. לדוגמא, מתבגר השרוי בדיכאון קליני ממושך וחמור אשר מונע ממנו לתפקד רגשית, חברתית ולימודית עשוי להיתרם מאשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש גם אם אין לו כוונות אובדניות. חלק מהקטינים המופנים לאשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש על רקע סכנה לפגיעה בהתפתחותם מופנים לאשפוז עקב חוסר שיתוף פעולה עם טיפול במסגרת חוץ ביתית, וחלקם מופנים לאשפוז מאחר והטיפול מחוץ לאשפוז נמצא כלא יעיל דיו עבורם.

מהו משך האשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש?

משך האשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש משתנה בהתאם לצרכיו וקשייו של כל מטופל, ועשוי לנוע מאשפוז של ימים ספורים לאשפוז של חודשים ובמקרים מסוימים אף שנים. בחירת משך האשפוז נקבעת על פי מצבו של המטופל ומידת השיפור בסימפטומים, ועל סמך מערכת השיקום והתמיכה שיש לו בקהילה. לדוגמא, אשפוז יכול להתארך כאשר לא נמצאת מסגרת שיקומית-טיפולית מתאימה לסכיזופרן אשר אינו יכול לנהל חיים עצמאיים.

יש לציין כי בעוד שבעבר האשפוזים במסגרת בית חולים לבריאות הנפש נטו להיות ממושכים במטרה לאפשר תהליך טיפולי ארוך ומקיף, כיום הנטייה היא לאשפוזים קצרים יחסית, אשר יאפשרו חזרה מהירה לקהילה ויקלו על ההשתלבות המחודשת.

אילו טיפולים ניתן לקבל במסגרת בית חולים לבריאות הנפש?

יתרונו המרכזי של טיפול במסגרת בית חולים לבריאות הנפש הוא המסגרת הטיפולית האינטנסיבית שהוא יוצר, המאפשרת לשלב בין מספר סוגי טיפולים. בדרך כלל, מטופל המאושפז לטיפול במסגרת בית חולים לבריאות הנפש יקבל שילוב בין מספר שיטות טיפול:

טיפול תרופתי: מאחר ורבים מהפונים לאשפוז במסגרת בית חולים לבריאות הנפש נמצאים במצבים פסיכיאטריים קיצוניים (פסיכוזה חריפה, אובדנות וכד'), מרביתם מטופלים באמצעות תרופות פסיכיאטריות המכוונות להשגת הקלה מהירה יחסית בסימפטומים.

טיפול פסיכותרפויטי: פסיכותרפיה פרטנית, טיפול קבוצתי ו/או טיפול באומנות מאפשרים קבלת ליווי אישי, עיבוד של הקשיים אשר הביאו לאשפוז ועם הזמן גם הכנה לסיום האשפוז והסתגלות מחודשת לחיים בקהילה.

ריפוי בעיסוק: חלק מהאנשים המתאשפזים במסגרת בית חולים לבריאות הנפש מגיעים לאשפוז לאחר תקופות ממושכות של חוסר תפקוד, והטיפול באמצעות ריפוי בעיסוק מכוון לרכישה מחודשת של מיומנויות עבודה/למידה, ניהול סדר יום, קימה בבוקר וכן הלאה. תוכנית הטיפול בריפוי בעיסוק נקבעת בהתאם לצרכיו וקשייו של כל מטופל.

תוכנית שיקומית: כאשר מדובר באשפוזים ממושכים, השחרור מהמסגרת האשפוזית והחזרה לשגרת החיים עשויים להיות קשים. שיקום נפגעי נפש כולל הרכבה של תוכנית שיקומית לכל מטופל, אשר בחלק מהמקרים תכלול חזרה לשגרת החיים הקודמת תוך שילוב טיפול פסיכולוגי ו/או פסיכיאטרי, ובחלק מהמקרים תכלול השמה במסגרות שיקומיות כהוסטלים, פנימיות, מסגרות דיור מוגן וכן הלאה.


אנשי מקצוע בתחום

שיקום וטיפול בנפגעי נפש