תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Impulsivity - אימפולסיביות

אימפולסיביות – לומדים לווסת עם השנים

אימפולסיביות הנה תכונה אשר אופיינית לכולנו בשנות החיים הראשונות. תינוק שרעב, בוכה ודורש אוכל מיד. פעוטה אשר נתקלת בסירוב, עשויה להגיב בסדרת התפרצויות זעם סוערות. ככל שחולפות השנים, גוברת יכולתנו לדחות סיפוקים, ולהיאזר בסבלנות. היכולת לרסן אימפולסיביות תלויה בהיבטים שונים של ההתפתחות הנפשית שלנו. למשל, במידה שבה אנו לומדים להאמין בכך שנבוא על סיפוקנו בהמשך, ובאפשרות שלנו להבין כי האיפוק עשוי להיטיב עמנו ועם הסביבה. למשל, כאשר דוחים לנו פגישה חשובה, אנו עשויים להתמודד עם התסכול ולא להתבטא בכעס, באמצעות המחשבה על כך שהפגישה עדיין תתקיים, פשוט קצת מאוחר יותר, או מתוך רצון לגלות התחשבות ולכבד את הצד השני אשר נבצר ממנו להגיע.

אימפולסיביות – מתי זה "בסדר"?

כאמור, היכולת שלנו למתן אימפולסיביות משתפרת עם השנים. למרות זאת, רובנו עדיין "חוטאים" לעיתים בהתנהלות אימפולסיבית. למשל, מוציאים יותר כסף משתכננו במסע קניות, מתפרצים בכעס על אדם שיקר לנו, או מתנחמים בצריכת מזון מופרזת. מצב זה מקובל כל עוד אנחנו ומקורבינו לא סובלים מהשלכות חמורות של התופעה. כאשר ההתנהלות האימפולסיבית מתרחשת בתדירות גבוהה או בעוצמות חזקות, עשויים להופיע קשיים בתחומי החיים השונים. למשל, התפרצויות זעם עשויות לחבל במערכות יחסים ובתפקוד במסגרות כגון בית הספר או מקום העבודה, בזבוז כספים עשוי להשאיר אותנו עמוק מתחת לקו המינוס, ואכילה מופרזת עשויה להופיע להוביל לעלייה במשקל או ללבות הפרעות אכילה קיימות. במצב שכזה מומלץ על פניה לטיפול אשר יסייע לנו להבין את התופעה ולמתן אותה. 

אימפולסיביות – כיצד מטפלים

אימפולסיביות לרוב מטופלת בהתאם לאופן הביטוי שלה. כאשר מדובר באימפולסיביות המופיעה בשילוב עם הפרעות קשב וריכוז מומלץ לפנות לטיפול אצל פסיכיאטר או פסיכולוגית קלינית המתמחים בתחום. כאשר אימפולסיביות מתבטאת בהתקפי אכילה מומלץ להתייעץ עם מטפל מומחה הפרעות אכילה למיניהן. במקרים רבים אימפולסיביות מהווה ביטוי של מצוקה רגשית כלשהי, כך שסוגים שונים של פסיכותרפיה עשויים לסייע, למשל טיפול פסיכודינמי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי לסוגיו. כאשר מדובר בילדים מומלץ על טיפול בילדים לצד הדרכת הורים אשר תסייע לחזק את הילד בחיק המשפחה. במהלך הטיפול מסייעים למטופל להבין את המצוקה הרגשית ש"מציתה" את ההתנהגות האימפולסיבית. לעיתים אימפולסיביות מהווה מסך אשר עוזר להכהות רגש אחר, כגון בושה, דיכאון או אשמה. טיפול מאפשר להבין את השורש של ההתנהגות, ומשם מסייע להביא להקלה.

היכנסו לקבלת מידע נוסף אודות אימפולסיביות

מאמרים מקצועיים מומלצים


אנשי מקצוע בתחום

טיפול פסיכולוגי