תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Horizontal split - פיצול אופקי

פיצול אופקי הוא מונח שטבע היינץ קוהוט, המתייחס למנגנון במסגרתו מודחקים תכנים נפשיים אל הלא מודע. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על פיצול אופקי כתוצאה מפגיעה בהתגבשות העצמי, ועבודה עם פיצול אופקי בטיפול.

בתולדות החשיבה הפסיכואנליטית הוצגו מושגים שונים המתארים הפרדה של תכנים או היבטים מנטאליים מאיימים ממודעותו או חווייתו של אדם. המושג הבסיסי והמוכר ביותר הוא מושג ההדחקה, אשר טבע פרויד, וזכה למעמד משמעותי בתפיסתו ובפיתוחים תיאורטיים אחריו. מושג זה מתאר מנגנון הגנה נפשי במסגרתו תוכן המאיים על הנפש נדחק אל הלא מודע והופך בלתי נגיש לאדם. פיצול אופקי, מונח אשר טבע הפסיכואנליטיקאי היינץ קוהוט, מתאר מנגנון נפשי דומה המתכתב אמנם עם מושג ההדחקה הפרוידיאני, אך ממוקם בהקשר מעט אחר, של תפיסת הנרקיסיזם של קוהוט.

פיצול אופקי כתוצאה מפגיעה בהתגבשות העצמי

לפי תפיסתו של קוהוט, הנרקיסיזם מהווה מרכיב מרכזי בהתפתחות העצמי של האדם. לדידו, בשנותיו הראשונות, האדם זקוק ל-3 התנסויות זולת-עצמי מרכזיות בכדי לגבש עצמי לכיד, בריא וחיוני: שיקוף (Mirroring), אידיאליזציה (או העברה), ותאומות (או אלטר אגו). אלה יכולות לקרות עם אחר משמעותי בחיי הילד, לרוב ההורה. באם צרכים אלה אינם באים על סיפוקם מסיבה זו או אחרת, תהליך התגבשות העצמי משתבש, והדבר יכול להוביל לפגיעות שונות בצורת מבני עצמי פגועים ובלתי יציבים ועד לכדי התפתחות של פסיכופתולוגיות.

קוהוט הבין פגיעות שונות אלה כתולדות של שימוש לא מודע של האדם במנגנונים הגנתיים אשר נועדו לפצות על היעדרן של חוויות זולת עצמי מספקות מתוך שאיפה להשבת איזון נרקיסיסטי ולייצוב העצמי. כחלק מכך, הוא זיהה 2 סוגים של פיצולים המהווים מנגנוני הגנה במצבים כאלה: פיצול אופקי ופיצול אנכי. האחרון מאופיין בפיצול של חלקי עצמי מהעצמי המרכזי הנחווה. האדם מודע לחלקים אלה, אך חש כי הם זרים לו.

פיצול אופקי בו עסקינן הוא מצב בו הצרכים הנרקיסיסטיים אשר לא באו על סיפוקם בילדות מודחקים ויורדים "מתחת לפני השטח". הפיצול, המתרחש ברוב המקרים באמצעות מנגנון ההדחקה, מפריד בין החלק העליון והמודע של הנפש ובין החלק התחתון והלא מודע. במובנים אלה, פיצול אופקי מתכתב עם מנגנון ההדחקה הפרוידיאני ועם המודל הטופוגרפי שלו, המחלק בין אזורי נפש שונים. אך בעוד פרויד התמקד בהדחקה של דחפים ליבידינליים וקונפליקטים תוך נפשיים, קוהוט שם דגש על הדחקת צרכים נרקיסיסטיים ראשוניים.

בכתיבתו המעטה על פיצול אופקי, התייחס קוהוט באופן ספציפי להדחקת העצמי הגרנדיוזי, מרכיב ראשוני בנפש התופס את העצמי באופן מנופח וזקוק לחוויות זולת עצמי של התפעלות ושיקוף. כמו-כן, הוא תיאר כי הפיצול האופקי מנתק בין האגו ובין מקורות האנרגיה הנרקיסיסטית, והדבר יכול להתבטא בערך עצמי ירוד, תחושות דיכאון ובושה, היעדר חשק ומוטיבציה, ועוד.

עבודה עם פיצול אופקי בטיפול

על פי קוהוט פיצול אופקי ופיצול אנכי מופיעים בקרב מטופלים פעמים רבות יחד. במקרים כאלה, הוא סבר כי יש להתמודד ראשית עם הפיצול האנכי, על ידי הסרת המחיצות בין חלקי העצמי המפוצלים, ורק לאחר מכן ניתן לטפל בפיצול האופקי. בדומה לעבודה עם חומרים מודחקים לפי פרויד, העבודה עם פיצול אופקי מכוונת לעליית התכנים הלא מודעים למודעות בטכניקות שונות, ולפענוחם באמצעות פירושים.

במוקד הטיפול הקוהוטיאני מצויה העבודה עם העברות זולת עצמי. מדובר ב-3 העברות מרכזיות המתכתבות עם 3 צרכי זולת עצמי המרכזיים, אשר מתעוררות אל מול המטפל במקרים של אי סיפוקם בילדות. פיצול אופקי ופיצול אנכי עלולים להופיע גם במהלך טיפול עצמו, כניסיון לא מודע של המטופל להימנע מכאב ותסכול, ולחבל בתוך כך בהעברות. אל מול זאת, על המטפל לסייע למטופל למצוא דרכי התמודדות אחרות אשר יאפשרו את המשך הופעתן ופעולתן של ההעברות. העבודה עם העברות זולת עצמי מכוונת להתמרה של צרכים נרקיסיסטיים ילדיים לצרכים, שאיפות ומטרות ריאליסטיות, הפנמה של פונקציות זולת עצמי שונות, ולבסוף יצירה של מבנה עצמי לכיד וחיוני במקום המבנים הרגרסיביים השונים.


מקורות

מיטשל, ס. א., ובלאק, מ. ג. (2006). פרויד ומעבר לו: תולדות החשיבה הפסיכואנליטית המודרנית. תולעת ספרים

קוגן, ק. (2010).מעשה הפירוש בראי פסיכולוגיית העצמי. שיחות, כד(3),255-250

Blass, R.B. (2015) Conceptualizing splitting: On the different meanings of splitting and their implications for the understanding of the person and the analytic process, The International Journal of Psychoanalysis, 96(1), 123-139

Bonanno, G. A. (1990). Repression, accessibility, and the translation of private experience. Psychoanalytic Psychology, 7(4), 453–473

Kohut, H. (1971). The Analysis of the Self: A Systematic Approach to the Psychoanalytic Treatment of Narcissistic Personality Disorders. International Universities Press

Sussman, H. (1993). Psyche and Text: The Sublime and the Grandiose in Literature, Psychopatology and Culture, State university of New York Press

אנשי מקצוע בתחום

טיפול פסיכולוגי