תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

לפחד למות או למות מפחד? איך להתמודד עם פחד מהמוות

לפחד למות או למות מפחד? איך להתמודד עם פחד מהמוות

צוות בטיפולנט

פחד מוות הוא אולי הפחד המובן, הטבעי והאוניברסלי ביותר: כולנו מפחדים למות ומתקשים לתפוס את העובדה כי גם לנו זה יקרה. המוות הוא חלק ממעגל החיים והמודעות אליו מתחילה להתעורר כבר בילדות המוקדמת, אך רק בסביבות גיל 10 מתבססת הבנה מלאה של סופיות המוות ושל העובדה שאף אחד אינו חסין בפניו.

פילוסופים ופסיכולוגים נוטים להסכים כי המודעות למוות היא אחד הגורמים הדוחפים אותנו להפוך את חיינו למשמעותיים ובעלי ערך. אנחנו מקימים משפחות ומגדלים את דור ההמשך, מחפשים עיסוק אשר ילווה בתחושת משמעות, ומנסים להשאיר חותם על העולם, שיוותר לאחר לכתנו. במובן זה, פחד מוות הוא גורם חיובי ומקדם בחיינו. עם זאת, חלק מהאנשים חווים פחד מוות אשר מהווה גורם מעכב ומעורר מצוקה, ופוגע בתפקודם.

מתי פחד מוות הופך להיות בעיה?

המודעות למוות והחשש ממנו הם חלקים נורמליים מהיותנו בני אדם, וכל עוד הם אינם מפריעים למהלך החיים, הם אינם מהווים בעיה. אולם, כאשר פחד מוות מתקיים בעוצמה גבוהה, גורם מצוקה רגשית משמעותית, ו/או כאשר הפחד מביא להימנעות מסיטואציות שונות באופן שמגביל ומצמצם את החיים, כדאי לפנות לעזרה. בעגה המקצועית, מצב כזה מכונה חרדת מוות.

כך, לדוגמא, חרדת מוות בעוצמה גבוהה עלולה להביא להימנעות מטיסות, בילויים, ובמקרים קיצוניים אף מיציאה מהבית, במטרה לצמצם את הסיכון להיפגע. גם פחד מוות אשר אינו מביא להימנעות, אך תופס מקום מרכזי במחשבותיו של האדם עלול להביא לחרדה, דיכאון ופגיעה באיכות החיים.

באופן פרדוקסלי, הפחד לאבד את החיים עלול לגרום בפועל לצמצום החיים, מפני שהאנרגיות מושקעות כולן במניעת המוות ולא בהעשרת החיים והפיכתם למלאים יותר. כמו כן, העיסוק המוגבר במוות ובפחד ממנו מלווה בדרך כלל בסימפטומים של דיכאון ושל חרדה, כמו עצבות מוגברת, אובדן תקווה, הסתגרות חברתית ועוד.

ממה נובע פחד מוות בעוצמה גבוהה?

הגורמים לפחד מוות בעוצמה גבוהה יכולים להיות שונים ומגוונים:

1. חוויה של אירועים טראומטייםאירועים טראומטיים מייצרים איום ממשי על שלמות הגוף או הנפש של האדם. אנשים שהיו מצויים בסכנה כה ממשית עלולים לחוות עיסוק מוגבר במוות ובפחד ממנו.

2. חיים בלתי יציבים המלווים בגורמי לחץ רבים – אנשים אשר חוו גורמי לחץ משמעותיים ומרובים לאורך חייהם, ואנשים אשר חיו חיים מטלטלים וחסרי יציבות מגיל קטן עלולים לתפוס את חייהם כשבריריים יותר, ולחוות עיסוק מוגבר בפחד ממוות.

3. חוויה של חיים חסרי טעם או מלאי החמצה – חוויה זו מתעוררת לרוב בשלבים מאוחרים של החיים, ומפריעה לאדם לחוש השלמה עם חייו ועם הזמן שכבר חלף. תחושת החמצה יכולה לייצר חוויה כאילו החיים ״בוזבזו״, ולכן המודעות לסופיות החיים עלולה לייצר מצוקה משמעותית.

4. קושי להתמודד עם חוויות של חוסר שליטה – על אף שמרבית האנשים מתקשים עם חוויות של חוסר שליטה, עבור אנשים מסוימים מדובר בחוויה בלתי נסבלת של ממש. בהקשר של סופיות החיים והפחד מהמוות, הרי שחווית חוסר השליטה היא משמעותית, ולכן אנשים שמתאפיינים בקושי מיוחד סביב שליטה, עלולים לחוות פחד ממוות בעוצמה גבוהה יותר.

איך להתמודד עם פחד מוות?

אחת הדרכים היעילות להתמודדות עם פחד מוות היא טיפול פסיכולוגי. לדוגמה, ניתן להיעזר בטיפול פסיכודינמי כדי לזהות את הגורמים העומדים בבסיס פחד המוות. כאמור, קיימים גורמים שונים אשר עשויים לעמוד בבסיס הפחד, ובטיפול יהיה ניתן לחקור אותם ואת המשמעות שלהם עבור המטופל. מתוך זיהוי גורמים אלו, הופכים הסימפטומים של חרדה ודיכאון למובנים יותר, וניתן להקל עליהם.

כמו כן, במידה שהפחד גורם להימנעות, בטיפול קוגניטיבי התנהגותי יהיה ניתן לבנות יחד עם המטפל תכנית לחשיפה הדרגתית, אשר תסייע למטופל לחזור לעסוק בפעילויות שנמנע מהן. מעבר לכך, במסגרת התהליך הטיפולי ניתן לרכוש כלים להתמודדות עם הפחד, וללמוד כיצד ניתן לחיות לצידו.
 

מקורות

Cicirelli, V. G. (2006). Fear of death in mid-old age. The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, 61(2), P75-P81‏

Iverach, L., Menzies, R. G., & Menzies, R. E. (2014). Death anxiety and its role in psychopathology: Reviewing the status of a transdiagnostic construct. Clinical psychology review, 34(7), 580-593

Menzies, R. E., Zuccala, M., Sharpe, L., & Dar-Nimrod, I. (2018). The effects of psychosocial interventions on death anxiety: A meta-analysis and systematic review of randomised controlled trials. Journal of anxiety disorders, 59, 64-73

Mikulincer, M., Florian, V., & Tolmacz, R. (1990). Attachment styles and fear of personal death: A case study of affect regulation. Journal of personality and social psychology, 58(2), 273

אנשי מקצוע בתחום

חרדה

עוד מאמרים שיעניינו אותך