תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

איזה פחד! איך להתמודד עם פחדים של ילדים?

איזה פחד! איך להתמודד עם פחדים של ילדים?

צוות בטיפולנט

פחד אצל ילדים הוא תופעה שכיחה אך מאתגרת עבור הורים רבים. איך מבחינים בין פחד אצל ילדים לבין חרדה אצל ילדים? מה להגיד לילד שמפחד מזריקה, ואיך להתמודד עם מפלצות ושדים מתחת למיטה? בכתבה הבאה תוכלו לקרוא על מצבים שכיחים של פחד אצל ילדים, ועל דרכי ההתמודדות איתם. 

מדוע ילדים מפחדים?

פחד אצל ילדים הוא תופעה נפוצה ונורמלית, שמבשילה לצד ההתפתחות התקינה של המוח - כשילדים מתחילים להבין קשרים של סיבה ותוצאה, להבחין בין מציאות לדמיון, ולצפות רגשות שליליים וחיוביים. למרות שמדובר בתופעה תקינה, חשוב לעזור לילדים להתמודד עם הפחדים שלהם באופן מותאם. 

פחד אצל ילדים כשלב התפתחותי

פחדים אצל ילדים מתעוררים בהתאם לשלבי ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית שלהם. בעוד קיימים פחדים ״מובנים״ שתינוקות מתמודדים עמם מינקות, פחדים מסוימים מבשילים רק בשלבים התפתחותיים מאוחרים יותר, כאשר היכולת לדאוג לגבי העתיד מתפתחת. כך, בסביבות גיל חצי שנה חלק מהתינוקות מפתחים חרדת זרים המתבטאת ברתיעה מאנשים שאינם הוריהם, ובגיל מאוחר יותר פעוטות נוטים לפתח חרדת נטישה המתבטאת בתגובת פחד בתגובה לעזיבת ההורה.

תגובות אלו הן תגובות נורמליות, אשר מבטאות את הבנתו הגדלה של התינוק לחשיבות של הוריו להישרדותו ולקשר הייחודי שלו עמם, ולמודעותו המתרחבת לקיומן של סכנות. במקרים רגילים, פחדים אלו נוטים להיעלם באופן טבעי תוך מספר שבועות, כשהפעוט לומד שאפשר לסמוך על הוריו שיחזרו בכל פעם שהם עוזבים.

פחד בתגובה לגירויים חדשים

פחד אצל ילדים צעירים עשוי להתעורר בתגובה לסיטואציות וגירויים חדשים - גם כאשר מדובר באירועים נעימים ומהנים כמסיבות יום הולדת, תחפושות ושחייה בים. פחד אצל ילדים בסיטואציות אלו הוא טבעי - הילד עדיין אינו יודע להעריך נכון את האירוע ועשוי להיבהל מחוויית אי הודאות.

פחדים מסוג זה מתעוררים פעמים רבות כאשר הילד קולט אי נוחות או בהלה של ההורה מהסיטואציה, ומניח באופן לא מודע כי אם ההורה מגיב כך - ודאי יש סיבה לפחד. פחד אצל ילדים במצבים אלו נוטה לחלוף כאשר הילד מתרגל לסיטואציה ורואה כי ההורה אינו נרתע.

פחד בתגובה לגירויים בלתי נעימים

באופן טבעי, פחד אצל ילדים עשוי להופיע בתגובה לגירוי או סיטואציה המערבים כאב, אי נוחות ואי ודאות, כמו למשל קבלת הזריקה או ביקור אצל רופא השיניים. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם פחד מסיטואציות אלו הוא לספק לילד הסבר אמין וענייני אשר יפוגג את תחושת אי הודאות וימנע "הפתעות לרעה".

לדוגמא, לפני חיסון או זריקה חשוב שלא להבטיח לילד ש"זה בכלל לא יכאב" אלא להסביר שמדובר באי נעימות קלה שעוברת מהר - כזו שהילד בוודאי יוכל להתגבר עליה. חשוב לא ללעוג לפחד של הילד אלא לתת לו לגיטימציה, לצד הפגנת עמדה חד משמעית בנוגע לצורך בביצוע הפעולה המאיימת.

פחד בתגובה לסרטים והצגות

ילדים צעירים עשויים לפחד מאוד מסרטים והצגות ולכן חשוב לבחור סרטים והצגות המתאימים לגילם בלבד. יחד עם זאת, פחד אצל ילדים עשוי להופיע גם בהצגה או סרט מתאימים לגילם כתגובה לישיבה בחושך (ראו סעיף הבא) או מתוך בלבול של הילד בין דמיון למציאות - הילד הרך לא תמיד מבין ב-100% שהמפלצת מההצגה אינה מסוכנת ולכן מגיב בפחד.

ניתן לעזור לילד להירגע על ידי סיוע בהבחנה בין הדמיון והמציאות מראש ובמהלך ההצגה, באמצעות טכניקות של הרגעה וקרקוע (למשל, לקחת שלוש נשימות גדולות ולהתרכז בהן). לצד זאת, כאשר הילד מגיב בפחד עז חשוב לא ללחוץ עליו אלא לאפשר לו לוותר על ההשתתפות, כדי למנוע התקבעות של חוויה שלילית.

פחד מפני חושך, מפלצות וחלומות רעים

פחד אצל ילדים מפני חושך מתעורר פעמים רבות בתגובה לחלומות רעים או חשש מפני מפלצות ושאר חיות רעות המסתתרות בחדר. פחד זה מתעורר הן כתגובה לאי הודאות וחוסר האונים שהילד חש כאשר הוא לבד, והן כתוצאה מהבלבול בין הדמיון למציאות אשר מקשה על הילד לדעת באופן ודאי כי המפלצת שזה עתה נהמה עליו בחלום לא יושבת מתחת למיטה שלו בחדר.

הדרך להתמודד עם פחד מפני החושך צריכה לאזן בין מתן הרגעה ותמיכה, פתרונות פרקטיים (מנורת לילה, שינה עם בובה מרגיעה) ופתרונות ספציפיים לילד (למשל, אפשר ״לחפש״ יחד את המפלצות ולהניח "קוטל מפלצות" לצד המיטה).

איך להבחין בין פחד לבין חרדה אצל ילדים?

לא פעם מבלבלים בין פחד אצל ילדים לבין חרדה אצל ילדים, אך למעשה מדובר בתופעות שונות באופן מהותי. פחד אצל ילדים, הוא תופעה טבעית ונורמטיבית אשר מופיעה כחלק משלב התפתחותי או בתגובה לגירויים חדשים או מאיימים, ואינה מביאה לפגיעה משמעותית בתפקודו של הילד.

לעומת זאת, חרדה אצל ילדים היא מצב בו הילד מגיב בפחד עז ומוגזם לסיטואציה או גירוי אשר אין בהם איום ממשי, כאשר בחלק גדול מהמקרים החרדה תלווה במצוקה רגשית מתמשכת ובניסיונות של הילד להימנע ממפגש עם גורם המצוקה. לדוגמא, חרדה אצל ילדים יכולה להתבטא בסירוב של הילד להשתתף בפעילויות תואמות גיל מתוך פחד מדיבור בפני קהל.

חשוב להדגיש כי לא תמיד קל להבחין בין פחד אצל ילדים אשר מהווה תגובה תואמת גיל לבין מצבי חרדה המצריכים ייעוץ מקצועי ובניית תכנית טיפולית או מתן הכוונה להורים. קריטריון יעיל להחלטה לפנות לטיפול הוא מידת המצוקה והפגיעה התפקודית הנגרמת לילד ולמשפחה בעקבות הפחד: אם הפחד של הילד משבש את אורח חייו או את אורח חייכם לאורך זמן, סביר להניח כי מדובר בבעיית חרדה ומומלץ לפנות לאיש מקצוע על מנת לקבל חוות דעת מקצועית. 

מקורות 

https://www.psychologytoday.com/us/blog/once-upon-child/201510/when-children-are-afraid

אנשי מקצוע בתחום

טיפול רגשי לילדים

עוד מאמרים שיעניינו אותך