תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

שתיים, שלוש... הקשב? הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים

שתיים, שלוש... הקשב? הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים

צוות בטיפולנט

הפרעת קשב וריכוז, או ADHD, מוכרת בעיקר כהפרעה הבאה לידי ביטוי אצל ילדים ונוער הסובלים מקשיים לימודיים. אך הרבה פעמים הסיפור לא נגמר שם. הפרעת קשב עשויה אמנם להתמתן עם הגיל (במיוחד המרכיב ההיפראקטיבי שבה), אולם אנשים רבים ממשיכים להתמודד עם ההשפעות שלה גם בחייהם הבוגרים - ובתחומי חיים נוספים מלבד התחום הלימודי.

הילד בן 30, יש לו ADHD: כיצד נראות הפרעות קשב וריכוז במבוגרים?

לקח קצת זמן עד שהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים התחילו לקבל תשומת לב רצינית בעולם, אך עם הזמן הבינו יותר ויותר אנשי מקצוע כי למרות ש-ADHD בחיים הבוגרים נראית קצת אחרת מאשר בגילאים צעירים – אין זה אומר שהיא לא קיימת. יתרה מכך, בחלק מן המקרים, אבחון הפרעות קשב וריכוז במבוגרים שלא אובחנו בצעירותם יכול להציף קשיים רבים אשר נובעים מהתמודדות ממושכת עם תסכול וכישלון שלא קיבלו מענה בגיל הצעיר (בטרם אובחנו).

הפרעות קשב וריכוז במבוגרים יתבטאו לרוב במוסחות רבה, קושי בשמירה על קשב, חוסר תשומת לב שמוביל לשגיאות בעבודה, קושי בניהול שיחה, קשיים בארגון ותכנון, אובדן חפצים ושכחנות. בנוסף לכך, ייתכנו גם גילויים של היפראקטיביות ואימפולסיביות. באופן כללי, ניתן לחלק את הקשיים ל-3 קבוצות מרכזיות - בעיות רפואיות ורגשיות, בעיות בעבודה וקשיים כלכליים ולבסוף בעיות ביחסים בינאישיים. 

בעיות רפואיות ורגשיות

מבוגרים שמתמודדים עם ADHD נוטים יותר לאכילה כפייתית, לשימוש בחומרים ממכרים (סיגריות, אלכוהול וסמים), לחרדה, ללחץ ומתח כרוני ולהערכה עצמית נמוכה. הם גם עלולים לפגוע בבריאותם בדרך עקיפה, למשל לא לבצע בדיקות מעקב רפואיות חשובות, לשכוח ליטול תרופות חיוניות או להתעלם מהוראות הרופא.

בעיות בעבודה וקשיים כלכליים

הפרעות קשב וריכוז במבוגרים עלולות לגרום לקשיים בתחום התעסוקתי ולתחושת חוסר מימוש מקצועי. בתוך כך, מבוגרים עם ADHD מתקשים להחזיק ולהתמיד בעבודות, לציית לחוקים במקום העבודה ולעמוד בלוחות זמנים. מעבר לזה, ההתנהלות הכלכלית שלהם עלולה להיפגע כתוצאה מהנטיות האימפולסיביות ומקשיי הארגון הנלווים להפרעה –  למשל לשכוח לשלם חשבונות, לאבד ניירת חשובה ולבצע הוצאות גדולות ללא בקרה ותכנון.

בעיות ביחסים בינאישיים

אנשים המתמודדים עם ADHD עשויים לספוג ביקורת רבה מקולגות בעבודה, מחברים ומבני משפחה על כך שהם אינם מאורגנים מספיק, שהם אינם קשובים מספיק או שהם אינם רגישים דיים לסביבה. קל לדמיין למשל את התגובה של אדם קרוב ששוב שכחו את יום ההולדת שלו או מידע אישי חשוב שסיפר בזמן שיחה. מכיוון אחר, התנהגויות אימפולסיביות או תנודות חריפות במצב הרוח עלולות אף הן לפגוע ביציבותם וטיבם של קשרים קרובים. 

ניפוץ מיתוסים לגבי הפרעת קשב וריכוז

לאנשים עם הפרעת קשב יש פחות קשב – לאנשים אלו יש קשב ממש כמו לכולם, אבל הקושי שלהם הוא בוויסות הקשב, כלומר בהעברת הקשב למקום בו הוא צריך להיות. למעשה, אנשים רבים עם הפרעת קשב יכולים להיות מרוכזים מאוד בדברים שמושכים ומעניינים אותם (תחביב, תחום עניין ספציפי).

"זו לא הפרעה זו פשוט עצלנות" – אנשים עם הפרעת קשב מתקשים במיוחד בביצוע משימות מונוטוניות ומשעממות, משימות נדרשות במידה רבה לשם תפקוד תקין בעולם שלנו. נכון שאף אחד מאיתנו לא נהנה ממשימות כמו לנקות את הבית או לשבת בישיבות ארוכות בעבודה, אבל עבור אלו המתמודדים עם ADHD רמת הקושי עשויה להיות גדולה יותר.

"הפרעת קשב? אתם סתם חסרי אחריות" – אנשים עם הפרעת קשב וריכוז עשויים לשכוח לשלם חשבונות, לשכוח פגישות ולשכוח את הארנק בכל חנות שנייה. עם זאת, לא מדובר בחוסר אחריות או בגרות, אלא בקושי אמיתי בהתארגנות וברמת מוסחות גבוהה.

"כל אדם שני מאובחן עם הפרעת קשב, איפה הייתם עד עכשיו?" –  אמנם נראה כי יש בסיס לביקורת על אבחון יתר של הפרעת קשב, בעיקר בקרב ילדים וסטודנטים. עם זאת, יש לא מעט אנשים עם הפרעת קשב שעברו "מתחת לרדאר" כשהיו ילדים. חלקם פיתחו דרכים שסייעו להם להתמודד עם הקשיים, וחלקם סווגו על ידי הסביבה פשוט כעצלנים, אימפולסיביים או כחסרי יכולות למידה, ורק בבגרות הם הבינו כי אולי יש לקשיים סיבה ספציפית. אבחון הפרעות קשב וריכוז במבוגרים יכול לשנות באופן דרמטי את החיים, ולכן האבחון בבגרות משמעותי בהחלט. 

הטיפול היעיל היחיד בהפרעות קשב הוא באמצעות ריטלין – כולם מכירים את הטיפול התרופתי להפרעת קשב, עד שכמעט אפשר לשכוח שישנן דרכים נוספות. ריטלין ודומיו יכולים לסייע מאוד, אבל הם בהחלט לא הדרך היעילה היחידה, ופעמים רבות לא מספיקים בפני עצמם. בהמשך הכתבה נציע כמה דרכים חשובות נוספות שיכולות לעזור.

אבחון ADHD במבוגרים

כפי שניתן להבין, ההשפעות הרחבות של ADHD עלולות לגרום לקשת רחבה של קשיים. אנשים שמתמודדים עם ההפרעה עלולים להתהלך עם תחושת חוסר מימוש מתסכלת, ובעיקר הרגשה שהשליטה לא בידיהם, ללא תקווה שהמצב ישתנה. בדיוק בגלל זה אבחון קשב וריכוז במבוגרים חשוב במיוחד. אבחנה נכונה יכולה לסייע לאדם ולקרוביו להבין את המקור לקשיים ולהפחית מתחושת האשמה – ובעיקר, לאפשר לו לפעול לשיפור המצב.

בפועל, אבחון קשב וריכוז במבוגרים נעשה באמצעות פסיכיאטר או נוירולוג, כאשר התהליך יכלול לרוב ראיון לצד מבחנים או שאלונים שונים. חשוב מאוד לעבור אבחון מקצועי כדי לוודא שאכן מדובר בהפרעת קשב ולא בקשיי קשב שמקורם אחר (למשל מתח, דיכאון או חרדה).

טיפול בהפרעת קשב אצל מבוגרים

אורח חיים פעיל: שגרת אימונים או פעילות ספורטיבית היא דרך מצוינת לתעל לאפיק חיובי את האנרגיה העודפת הנלווית לעיתים ל-ADHD. ספורט מסייע לשמור הן על הבריאות הפיזית והן על הבריאות הנפשית, מביא לתחושת הנאה וסיפוק, וכן מפחית מתח, כעס ולחצים.

מיינדפולנס: מיינדפולנס הוא סוג של מדיטציה שמתרגלת התבוננות לא שיפוטית על המחשבות והתחושות שלנו, כדרך לקבל אותן ולהפחית את הנטייה להגיב אליהן באופן אוטומטי ואימפולסיבי. תרגול יומי קצר יכול לסייע בהתמודדות עם אימפולסיביות ולייצר תחושה רגועה ונינוחה יותר לאורך היום. יש לא מעט אפליקציות שמציעות תרגולים יומיים קצרים שניתן לשלב בקלות גם בימים עמוסים.

שינה מסודרת ומספקת: עבור כל בני האדם שינה טובה היא חיונית ונחוצה, אך הדבר נכון על אחת כמה וכמה במקרים של הפעות קשב וריכוז במבוגרים. כיוון שלפעמים ההפרעה מתבטאת בפגיעה בשינה חשוב להקפיד על "היגיינת שינה" – לקבוע שעת שינה ויקיצה קבועות, להימנע משימוש במסכים בסמוך לשעת השינה, לא לצרוך חומרים מעוררים (כמו קולה וקפה) סמוך לשעת השינה ולוודא שהחדר חשוך.

ניהול זמנים: כדי להתייעל בניהול הזמנים סביב משימות ודרישות היום-יום, כדאי להשתמש בתזכורות, להציב דד-ליינים, לערוך רשימות של המטלות תוך סידורן על פי סדר עדיפויות, ולפרק משימות גדולות לקטנות וממוקדות. כיום יש מגוון אפליקציות – חלקן אפילו כיפיות ממש – לניהול זמן ומשימות.

טיפול מקצועי: אם הסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז פוגעים בתפקוד בצורה משמעותית, על אף המודעות והניסיונות לעזרה עצמית, כדאי לפנות לטיפול אצל איש מקצוע. לרוב יהיה זה פסיכולוג שמטפל במבוגרים עם הכשרה ספציפית לטיפול ב-ADHD, אך קיים מגוון רחב של טיפולים רגשיים שיכולים לסייע. לעיתים, טיפול נפשי בבעיה אחרת יכול להציף את הצורך בהפניה אל אבחון הפרעות קשב וריכוז במבוגרים, ומשם אל מציאת טיפול ייעודי. 

היכנסו למידע נוסף אודות הפרעת קשב וריכוז

מקורות

קפלינסקי, ט' ולוינסקי, י' (2014). 168 שעות של הפרעת קשב. ישראל.

תחומי מומחיות:
ADD ,הפרעות קשב וריכוז - ADHD

אנשי מקצוע בתחום

הפרעות קשב וריכוז - ADHD

עוד מאמרים שיעניינו אותך