תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

הפרעות קשב וריכוז ונהיגה – יכול לעבוד ביחד?

הפרעות קשב וריכוז ונהיגה – יכול לעבוד ביחד?

צוות בטיפולנט

הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים – איך זה נראה?

בקרב מבוגרים, בניגוד לגילאי גן ובי"ס, הפרעות קשב וריכוז פחות באות לידי ביטוי בתפקוד אקדמי וביכולות למידה. מנגד, הן יותר מאופיינות ברגישות גבוהה להסחות דעת. אדם הסובל מהפרעות קשב וריכוז, ואינו מטופל באופן הולם, עלול להראות חולמני, מפוזר, אסוציאטיבי, וכן להתקשות לשמר ריכוז לאורך זמן.

סימפטומים אלו משפיעים על תחומי חיים שונים, בין אם מדובר בתפקוד במסגרות מקצועיות, כגון מקום עבודה ומסגרות לימודיות, או על תפקוד במסגרות חברתיות ובמערכות יחסים. פעמים רבות, האתגרים הנוגעים להפרעת הקשב עלולים לגרום למצוקה רגשית ולהפרעות פסיכולוגיות נלוות, כדיכאון או חרדה.

מה הקשר בין הפרעות קשב וריכוז לנהיגה?

במהלך נהיגה, אנו נדרשים להקצאת משאבים קוגניטיביים משמעותיים הכוללים קשיבות לגירויים רבים וכן הפעלת פונקציות קוגניטיביות רבות ושונות, כדוגמת קבלת החלטות, הבחנה בין עיקר לתפל, ריכוז ועוד. על אף שמרבית האנשים חשים כי הנהיגה נעשית על "טייס אוטומטי" ואינה דורשת קשב פעיל או תשומת לב משמעותית, בפועל נהיגה דורשת עשייה אקטיבית של מספר פעולות רבות במקביל, לצד הפניית קשב כלפי המתרחש בכביש והתמודדות עם מצבים בלתי צפויים בזריזות.

התמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, כאמור, עלולה להוביל לקשיים רבים בתהליכים אשר הכרחיים לנהיגה. על כן, מחקרים רבים נעשו בתחום הפרעות הקשב והריכוז, הנוגעות לבדיקת הסכנות האפשריות עבור אנשים הסובלים מ-ADHD, כמות התאונות שהם מבצעים, הנטייה לכעס או להתנהגות אימפולסיבית בכביש ועוד. יתרה מכך, מחקרים רבים, אשר השוו בין נהגים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז לבין נהגים שאינם סובלים מ-ADHD, מצאו כי ההפרעה מקשה על יכולת הנהיגה, מגבירה את הסיכון לתאונות, ובמקרים בהם ההפרעה כוללת מרכיב היפראקטיבי, קיימת נטייה גבוהה יותר לביצוע עבירות תנועה ונהיגה תחת השפעת אלכוהול.

עם זאת, חשוב לציין כי מחקרים מהשנים האחרונות, אשר ניסו לשחזר את התוצאות הללו, ובדקו באמצעות כלים מדוייקים יותר את השפעות ההפרעה על הנהיגה, אינם מצאו הבדלים מהותיים בין נהגים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז לבין כאלו שאינם. זאת ועוד, נמצא כי כאשר ההפרעה נמצאת תחת טיפול, בין אם באמצעות טיפול תרופתי או באמצעות רכישת כלים המסייעים להתמודד באופן אפקטיבי יותר עם הקשיים, ניתן למגר את הקשיים הנוגעים להפרעה על הנהיגה, ולרכוש מיומנויות נהיגה נאותות וכן נטייה לזהירות ולנהיגה תחת חוקי התנועה המקובלים.

מה עליי לעשות בכדי לשפר את הקשב והריכוז בזמן הנהיגה?

תחילה, יש חשיבות להבין כי לשם התמודדות טובה עם ההפרעה ועם השלכותיה, בין אם על הנהיגה ובין אם על היבטים אחרים בחיי הסובל ממנה, יש לפנות לאבחון וטיפול הולם בהפרעות קשב וריכוז. אבחון מקיף, הכולל התאמת טיפול לקשיים הספציפיים המאפיינים את האדם הסובל מההפרעה, עשוי להוביל לתפקוד נורמטיבי וליכולת לנהוג ולשמור על בטיחות בדרכים, גם למתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז.

לצד זאת, במצבים בהם הקשיים הנובעים מההפרעת קשב וריכוז משפיעים על הנהיגה ומובילים לקשיים בריכוז וביכולת לשמור על חוקי תנועה ועל בטיחות בדרכים, יש מקום לסייע לעצמכם על ידי נטרול גירויים מסיחים בזמן נהיגה, כדוגמת פלאפון או רדיו, וכן לנסות להתמקד בנהיגה בלבד, על ידי בדיקת הדרך טרם תחילת הנהיגה, ואימוץ טכניקות המסייעות לשמור על ריכוז במהלך הנהיגה, כדוגמת פיתוח יכולות תשומת לב, שינה ואכילה מיטיבה, ועוד.

מקורות

Pollak, Y., Dekkers, T. J., Shoham, R., & Huizenga, H. M. (2019). Risk-taking behavior in attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD): A review of potential underlying mechanisms and of interventions. Current psychiatry reports, 21(5), 1-11

Jerome, L., Segal, A., & Habinski, L. (2006). What we know about ADHD and driving risk: a literature review, meta-analysis and critique. Journal of the Canadian Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 15(3), 105

אנשי מקצוע בתחום

הפרעות קשב וריכוז - ADHD

עוד מאמרים שיעניינו אותך