תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול באומנות

תרפיה באומנות היא שיטת טיפול אשר ההתפחה בשנות ה-50 כאלטרנטיבה לפסיכותרפיה הקלאסית, מבוססת השיחה. טיפול באומנות מבוסס על ההנחה כי תהליך היצירה מהווה צוהר לעולמו הפנימי של המטופל, וכי התהליך האמנותי יכול להיות חוויה מעצימה ומרפאת בפני עצמה. לכן, טיפול באמנות יכול לשמש כערוץ ביטוי יעיל עבור מטופלים רבים, ולאפשר למטפל ולמטופל לחקור יחדיו את ההיבטים הכואבים בחייו של המטופל, את הקונפליקטים הפנימיים ואת הכוחות הנפשיים שלו, בעזרת התבוננות משותפת ביצירות. מהו טיפול באמנות? אלו סוגי טיפול באמנות קיימים? ומתי כדאי לפנות לטיפול באמנות?

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול באומנות

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום טיפול באומנות

טיפול באומנות
פענוח ציורי ילדים
טיפול באומנות
5 דברים שטיפול באמנויות ייתן לילד שלך
5 דברים שטיפול באמנויות ייתן לילד שלך
טיפול באומנות
ביבליותרפיה לילדים: סיפור עם סוף טוב
ביבליותרפיה לילדים: סיפור עם סוף טוב
טיפול באומנות
נעים להכיר: ביבליותרפיה - ראיון עם המטפלת מיכל לופו
טיפול באומנות
5 דברים שטיפול באמנויות ייתן לילד שלך
אז מה אם לא כל יום פורים: תחפושות ככלי לביטוי עצמי
טיפול באומנות
כיצד ביבליותרפיה ריפאה את אילן? סיפור על טיפול מוצלח
כיצד ביבליותרפיה ריפאה את אילן? סיפור על טיפול מוצלח

מה זה טיפול באומנות?

בטיפול באמנות המטופל משתמש באמצעים אמנותיים, בהדרכת המטפל, כדי לבטא את עצמו, את רגשותיו ואת מחשבותיו. המטפל באמנות מלווה את המטופל בתהליך היצירה, מציע לו מסגרת ביטוי חופשית ומסייע לו בהבנה ובעיבוד של החוויות המובעות באמצעות הכלים האמנותיים. טיפול באמנות מתבסס על ההנחה כי היצירה מהווה צוהר אל עולמו הפנימי של המטופל, וכי תהליך היצירה יכול לסייע למטופל לבטא תכנים שקשה לדבר עליהם, וגם תכנים חבויים או לא מודעים. במקביל, ההנחה היא כי תהליך היצירה הוא בפני עצמו תהליך טיפולי, אשר מאפשר חוויה מרפאת ומיטיבה.

אלו סוגים של טיפול באומנות קיימים?

בהתאם למגוון סוגי האמנויות, ובהתאם להבנה כי אנשים שונים מתחברים לתחומים אמנותיים שונים, התפתחו מגוון סוגים של טיפולים באמנות, אשר המשותף לכולם הוא השימוש באמצעי האמנותי ככלי לביטוי עצמי ולחקירה פנימית. סוגי הטיפול באמנות המרכזיים הנפוצים כיום הם טיפול באמנות חזותית (הכולל למשל פיסול, ציור, צביעה, קולאז׳), טיפול במוסיקה, טיפול בתנועה ובמחול, פסיכודרמה (טיפול באמצעות כלים מעולם התיאטרון והדרמה) וביבליותרפיה (טיפול באמצעות כתיבה וקריאה). מעבר לכך, קיימים סוגים נוספים של טיפול באמנות כמו סינמה תרפיה (טיפול באמצעים קולנועיים) ופוטורתפיה (טיפול בצילום).

מתי כדאי לפנות לטיפול באומנות?

טיפול באמנות מתבסס על ההנחה כי לכל אחד יש את היכולת לבטא את עצמו באופן יצירתי, וכי התוצר הסופי פחות משמעותי מאשר תהליך היצירה עצמו, והחקירה שלו. לכן, טיפול באמנות יכול להתאים למגוון רחב של אנשים, ולא נדרש רקע כלשהו באמנות או כישרון אמנותי מיוחד.

טיפול באומנות יכול לסייע למטופלים המתמודדים עם מגוון רחב של קשיים רגשיים והתנהגותיים, ולהוות מסגרת בה ניתן לעבד את החוויות הרגשיות שבבסיס הסימפטומים. בפרט, טיפול באמנות יכול להיות יעיל במיוחד במקרים בהם המטופל מתקשה לבטא את עצמו באופן מילולי וישיר, מתבייש לדבר, או חושש מכך. קיימות עדויות לכך ששימוש באמצעים אמנותיים יכול לסייע בביסוס תקשורת מהירה יותר בין המטפל למטופל.

כמו כן, טיפול באומנות יכול להתאים במיוחד גם לילדים ומתבגרים, אשר גילם הצעיר ומיומנויותיהם הרגשיות והמילוליות אשר עדיין לא מפותחות במלואן, הופכות את הפסיכותרפיה המילולית למורכבת מדי עבורם, או מעוררת חרדה והתנגדות. כך למשל, ילדים אשר מתביישים לבטא את עצמם במילים, או חוששים מהמפגש עם העולם הרגשי, יכולים לבטא את עצמם באופן פחות מאיים דרך שימוש באמצעים אמנותיים.