תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול זוגי ומשפחתי

התא המשפחתי והזוגיות בה אנחנו חיים, עבור רוב האנשים, מהווים את קבוצת השייכות החברתית והבין-אישית המשמעותית ביותר. המשפחה היא המקום המוגן בו אנו מתפתחים, מגלים את עצמנו ולומדים את העולם החברתי שסביבנו. במידה רבה מארג הקשרים המשפחתי מעצב את זהותנו. מתוך כך – מארג הקשרים המשפחתי יכול להצמיח אותנו, אך גם להקשות ולעכב.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול זוגי ומשפחתי

<<  לרשימה המלאה

הזוגיות והמשפחה הינן מערכות מורכבות ביותר של קשרים בין-אישיים רגשיים. הקרבה והאינטנסיביות המשפחתית מעלות לא אחת אתגרים ורגישויות. על מנת שהמשפחה תתפקד כמערכת יעילה, המתאימה לכל חלקיה ומצמיחה אותם, לעיתים יש צורך בלמידה והתכווננות משמעותית של בני המשפחה השונים, ובמיוחד של המבוגרים בתא המשפחתי.

במהלך שנות החמישים של המאה העשרים, החלה להתפתח תנועה טיפולית שראתה במשפחה כרקע בו מתפתח הפרט ומתפתחים גם קשייו, ומתוך כך בטיפול המשפחתי והזוגי כצורת ההתמודדות הטבעית לטיפול בקשיים נפשיים. הטיפול המשפחתי והזוגי רואה את המשפחה כמערכת, שלעיתים מתנהלת בצורה שאינה בריאה עבור בני המשפחה השונים. במצב כזה - מתפתחים קשיים או תחלואה נפשית. גישת הטיפול המשפחתי וזוגי רואה גם בעיות פרטניות כתוצר של המבנה והתפקוד המשפחתי. מתוך תפיסת עולם זו, בטיפול משפחתי וזוגי ניתן לעסוק בקשיים של הפרט בתוך המשפחה וכן בקשיים של כלל המשפחה.

טיפול משפחתי וזוגי מאפשר גמישות טיפולית גבוהה, שכן ניתן לפנות לטיפול בכל הרכב משפחתי – החל מאדם יחיד המעוניין בטיפול היוצא מתוך תפיסת העולם הרואה את הפרט כחלק ממערכת משפחתית, דרך טיפול זוגי וכלה בטיפול למשפחות מרובות נפשות ומשפחות מורחבות. זאת ועוד, טיפול מערכתי ומשפחתי מכיר גם בחשיבותן של מערכות נוספות עמן בני המשפחה נמצאים בקשר, כגון רשויות החוק, מערכות חינוכיות וכדומה, ולכן לעיתים קרובות הטיפול מתממשק עם מערכות אלו.

מטפל משפחתי וזוגי והכשרתו

על מנת להיות מוכר בישראל כמטפל זוגי ומשפחתי, על המטפל להיות בעל תואר שני אקדמי מוכר במקצוע טיפולי או ייעוצי (פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ייעוץ חינוכי, קרימינולוגיה, רפואה וכדומה). בנוסף לכך, עליו לעבור הכשרה ייחודית למטפלים משפחתיים וזוגיים, באחת מתוכניות ההכשרה המוכרות בישראל, שנמשכת מספר שנים.

במהלך ההכשרה, לומד המטפל הזוגי מודלים תיאורטיים בנושאי משפחה, מתמקצע בדינמיקות משפחתיות בריאות ומזיקות, דפוסי תקשורת משפחתיים שונים, שלבי התפתחות האדם בתוך התא המשפחתי ושלבי התפתחות התא המשפחתי, סוגי אישיות, פתולוגיה נפשית, קשיים פרטניים בראייה משפחתית (כגון הפרעות אכילה, שימוש בסמים, קשיי שליטה בזעם וכעס, דיכאון, חרדה, הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות מחלות פסיכוסומטיות ועוד), מיומנויות וטכניקות התערבות טיפוליות משפחתיות וזוגיות, דרכי טיפול בקשיים מיניים, דיני משפחה, השפעת החברה והתרבות על התא המשפחתי ועוד.

בנוסף ללימודים התיאורטיים, על מנת להיות מוכר בישראל כמטפל משפחתי וזוגי, על מטפל משפחתי וזוגי לעבור הכשרה מעשית מעמיקה ומקיפה, במהלכה הוא מתלמד תחת מטפל משפחתי וזוגי בכיר.

טיפול אצל מטפל משפחתי וזוגי

באופן אידיאלי, בטיפול מטופלים שני בני הזוג או כל בני המשפחה, אך במידת הצורך ניתן להגיע לטיפול גם בן משפחה אחד בלבד. במהלך טיפול זוגי או טיפול משפחתי אצל מטפל משפחתי וזוגי בני המשפחה והמטפל עוסקים בקשרים הבין-אישיים בין בני המשפחה – הקשר ההורי, הקשר הזוגי, הקשרים בין כל הורה לכל ילד, הקשרים בין המשפחה למסגרות חברתיות ולמערכות אחרות ועוד. לאחר מכן, המטפל והמשפחה מאפיינים יחד את הקשיים הפרטניים או המשפחתיים, וממקמים אותם בהקשר המשפחתי. המטפל המשפחתי והזוגי יאפיין את המבנה הייחודי של המשפחה ויעריך אילו שינויים בקשרים ובדפוסים הבינאישיים חשוב לשנות על מנת לפתור את הקשיים והבעיות.

לאחר זיהוי הבעיה, במהלך הטיפול זוגי ומשפחתי, המטפל מלווה את המשפחה בשינוי הדפוסים המעכבים. בנוסף, בטיפול לומדים בני המשפחה הקשבה פעילה, מגלים את הכוחות של בני המשפחה והמשפחה כמערכת, מפתחים מערכות תמיכה הדדית בין בני המשפחה ומעמיקים את הקשרים הרגשיים בין בני המשפחה.

מתי כדאי לפנות למטפלת משפחתית וזוגי?

טיפול זוגי ומשפחתי מתאים להתמודדות עם קשיים בין-אישיים, המשפיעים על בני המשפחה השונים. הוא מתאים גם כאשר יש בעיות פרטניות שקיים חשש שנובעות מדפוסי המשפחה. זאת ועוד, כאשר משפחה מתמודדת עם קושי חיצוני, המשפיע על היחסים בין בני המשפחה ועל בריאותם הנפשית של בני המשפחה, טיפול זוגי ומשפחתי יכול להועיל לשיפור המצב.

חוסר סיפוק מהקשר המשפחתי או הזוגי: כאשר הקשר המשפחתי או הזוגי אינו מספק, או כשישנה תחושה ש"משהו פשוט לא בסדר", פנייה למטפל משפחתי וזוגי יכולה לאתר דפוסים שגורמים לתקיעות ולבסס דפוסים בריאים ומועילים יותר.

קשיים בדינמיקה המשפחתית או הזוגית: כאשר הדינמיקה המשפחתית או הזוגית הופכת את התא המשפחתי ממקום בטוח למקום של מתח או סבל, כאשר הדינמיקה המשפחתית מאופיינת במריבות, תחרות, כעס, קנאה וניכור, או כאשר התקשורת המשפחתית או הזוגית נמוכה ומרוחקת, כאשר ריבים ממלאים את ההתנהלות היום-יומית במשפחה, פנייה למטפל משפחתי וזוגי יכולה לסייע.

קשיים בין-אישיים או נפשיים של ילדים ובני נוער: כאשר ילדים ובני נוער סובלים מקשיים בין-אישיים או מקשיים נפשיים כגון הפרעות אכילה, עבריינות נוער, התמכרויות, הפרעות התנהגות, אלימות ואפילו מחלות פסיכוסומטיות – טיפול משפחתי יוכל לאפשר מענה מקיף ורחב להתמודדות עם הקושי.

קושי בהצבת גבולות: כאשר הורים מתקשים להציב לילדיהם (הצעירים או המתבגרים) גבולות ולעמוד בהם, ובמיוחד כאשר המחסור בגבולות והניסיונות החוזרים ונשנים להציב גבולות שעולים בתוהו מתחילים להראות את סימניהם בהתנהלות הילדים, טיפול משפחתי וזוגי יכול לסייע להורים לשנות דפוסים שהשתמרו וללמוד הצבת גבולות אפקטיבית.

חולי או משבר: אל מול חולי של אחד מבני המשפחה, משבר או אסון, בני המשפחה צריכים להסתגל למציאות חדשה ולא פשוטה. עליהם להתמודד עם אתגרים חדשים, ולעיתים במקרים כאלה בעיות ישנות מחריפות וחדשות מופיעות. אל המול הטלטלה המשמעותית, טיפול משפחתי וזוגי מסייע בהתארגנות מחדש והתמודדות משותפת עם הקשיים.

קשיים בתחום המיני: כאשר בני זוג חווים קשיי בקשר המיני, הפחתה משמעותית בתשוקה בקשר, פערים ברצונות ובצרכים המיניים, קשיים בתפקוד המיני של אחד מבני הזוג וכדומה, מטפל זוגי ומשפחתי יוכל לסייע לבחון כיצד ניתן להבין את המקור לקשיים ולהתמודד עמם.

משבר זוגי: אל מול משבר בזוגיות כגון בגידה, פגיעה באמון, תחושת חוסר שביעות רצון מהקשר הזוגי ועוד, טיפול זוגי יכול לסייע לבני הזוג להתמודד, לבחון את הגורמים למשבר ואת הדרך בה ניתן להתמודד עמו, תוך בניית הקשר מחדש.

ליווי תהליכי פרידה וגירושין: לעיתים זוג מתלבט בכל הנוגע לפרידה, או מעוניין בסיוע, תמיכה רגשית והדרכת הורים בתהליך גירושין. מטפל משפחתי וזוגי יכול לסייע וללוות את בני הזוג וכן את כל בני המשפחה בתהליך הגירושין, על מנת להפחית את המצוקה הרגשית המלווה בתהליך להורים וכן לילדים.